Vorbă multă, fapte puţine! UTA nu e pe plus, până acum, faţă de sezonul trecut şi în Cupă s-a făcut de râs

Vorbă multă, fapte puţine! UTA nu e pe plus, până acum, faţă de sezonul trecut şi în Cupă s-a făcut de râs

UTA a încheiat anul cu o serie negativă incredibilă în Liga 1, de opt meciuri fără victorie şi doar trei goluri marcate! Practic, o situaţie similară cu cea de sezonul trecut, când după 21 de etape arădenii aveau exact 27 de puncte în clasament, ba chiar se situau pe o poziție superioară în clasament, locul 8. Acum sunt pe 9, iar la felul cum a fost format și plătit actualul lot de jucători, aşteptările erau mult mai mari. Norocul arădenilor e că rezultatele indirecte au lucrat aproape constant pentru formaţia lui Balint, mai ales în această ultimă rundă din 2021: CSU Craiova, Rapid, FC Botoşani, FC Argeş şi Sepsi nu au reuşit nici una să câştige! Astfel că UTA a terminat anul la doar cinci puncte distanţă de play-off, ecart nu imposibil de recuperat având în vedere programul ceva mai uşor faţă de adversare în ultimele nouă etape ale sezonului regulat. Totuşi, UTA a ajuns în jenanta situaţie, pentru o echipă cu pretenţiile ei, de a sta în doar doi atacanţi de meserie, ba chiar în ultimele etape ale anului în unul singur, la ce probleme a avut Hora, ba accidentat, ba suspendat! Iar aici principala vină e a antrenorului Laszlo Balint, care în tandem cu impresarul Bogdan Apostu a girat pentru doar doi atacanţi de meserie în lot la începutul sezonului, plus juniorul Mercioiu, având în vedere sistemul de joc preferat, 4-2-3-1. Nu s-au luat, totuşi, în calcul accidentările sau suspendările, căci iată ele au venit, darămite posibilitatea ca Hora şi Dangubic să nu fie pur şi simplu în formă, ceea ce s-a şi întâmplat din plin pe parcursul acestor 21 de etape. Astfel că UTA a suferit enorm în atac, poate cel mai mult dintre formaţiile cu aspiraţii de play-off. Şi când ne gândim că Balint a renunţat cu seninătate în vară, la atacanţi precum Buhăcianu, Adi Petre sau Cipru Rus, ne cam ia cu dureri de cap. Dacă nu l-ar fi avut în formă pe Miculescu (n.n. şi el în scădere de formă în ultimele etape), golgheter şi autor a şase goluri, UTA se zbătea probabil chiar în lupta pentru salvare! La Voluntari a cedat şi mult lăudata apărare arădeană, în vreme ce mijlocaşii au fost inconstaţi în toamnă, fără ca unul să iasă cu adevărat la rampă, ca şi număr 10.

Doar rezultatele indirecte mai ţin vii speranţele la play-off: UTA întârzie să confirme!

Previziunile noastre din pre-sezon s-au confirmat în cel mai mic detaliu şi anume că UTA nu are exact jucătorii care să  poate face diferenţa între play-out şi play-off, adică un număr 9 veritabil, de careu, marcator constant şi un număr 10, vizionar, tehnic, cu ultima pasă. Asta deşi ni s-a spus de Apostu şi Balint că la Arad au ajuns jucători foarte bine cotaţi, peste media campionatului şi din informaţiile noastre destul de bine plătiţi. Ca să nu mai amintim faptul că unii au fost prezentaţi golgheteri, unii atacanţi de careu, deşi nici vorbă de aşa ceva. Optimist şi încrezător la începutul sezonului şi chiar pe parcursul primelor 20 de etape, Balint a sfârşit resemnat anul, declarând că echipa nu merită probabil play-off-ul la cât de mult ratează şi ineficientă este. O atitudine ce nu îi este specifică, pe care a mai îndulcit-o la conferinţa organizată de LPF, de la finalul meciului cu FC Voluntari, pierdut cu 1-2: „Vreau să le transmit suporterilor, în măsura în care se poate, Sărbători fericite și liniștite. Să ne vedem cu bine în noul an și să încercăm să rămânem uniți pentru că e un campionat ciudat pentru noi. Personal, sunt un pic confuz pentru că nu reușim să transpunem evoluțiile bune și în puncte. Dar, cel puțin eu nu voi dezarma, o să cred în continuare în acest grup de jucători. Trebuie să fim perseverenți, să continuăm să credem în principiile pe care le antrenăm pentru că echipa a progresat, trebuie să credem în continuare în ea”, a fost mesajul antrenorului utist. O parte de vină la ce se întâmplă la UTA are şi conducerea, care a acordat fără să clipească mână liberă la transferuri tandemului Balint – Apostu, deşi chiar şi în sezonul trecut au fost multe rateuri la nivel de achiziţii şi lot.

Contestat şi de voci din peluză, Balint şochează: „Sportiv, eu sunt mulţumit, am arătat progrese…”

Surprinzător sau nu, Balint s-a declarat mulţumit de progresele echipei, deşi fotbalul se joacă pe goluri, iar când se trage linie doar rezultatele vorbesc de la sine. Ambiguu şi inconstant în declaraţii, antrenorul UTA-ei dă vina şi pe lipsa de şansă pentru acest modest loc 9 la final de an: „Sportiv, eu sunt mulțumit, pentru că am arătat progrese cel puțin pe obiectivele pe care mi le-am propus la începutul sezonului, la începutul pregătirii. Asta cred că s-a văzut, din păcate ne-a lipsit foarte mult eficiența și cred că o doză de șansă în multe meciuri. Și în fotbal și în viață avem nevoie de șansă, iar la noi nu a venit. Poate cu excepția meciului de la Dinamo, unde am egalat la ultima fază, nu-mi amintesc alt meci din acest sezon în care să spunem că am avut şansă. Dar, până la urmă, șansa este de partea celor puternici și trebuie să fim puternici să atragem și această șansă. Urmează o ultimă parte a sezonului regulat începând cu ianurie, trebuie să fim inteligenți și lucizi, în același timp în această perioadă de întrerupere și apoi să ne pregătim bine, chiar dacă timpul va fi foarte scurt. Trebuie să începem să câștigăm, deja se adună prea multe meciuri fără victorie”, a mai punctat antrenorul arădenilor. În fine, „principalul” UTA-ei susține că nu vor fi schimbări la nivelul lotului, deşi suporterii aşteaptă nu unul, ci doi atacanţi de valoare în ianuarie. Sigur, cu condiţia să se renunţe la alţi jucători din lot, chiar la unul din atacanţi.

Suporterii arădeni aşteaptă în iarnă atacanţii, dar…”Nu se impune o remaniere a lotului!”

Tot atât de adevărat e că atacanţii valoroşi sunt greu de transferat în iarnă, dacă în vară – când ai avut tot timpul din lume la dispoziţie – nu ai reuşit să aduci plus valoare la nivel ofensiv: „Urmează această vacanță, nu se impune o remaniere a lotului! Eu spun că am avut un progres vizibil pe partea de exprimare a echipei, doar că trebuie să ne resetăm puțin obiectivele, atât din punct de vedere individual, cât și colectiv”, a conchis Gyuszi Balint. Cert e că tehnicianul echipei arădene a început să fie tot mai contestat şi de multe voci din peluză, până acum galeria asigurându-i linişte, fiind un aliat al său în faţa criticilor. E clar că echipa nu e pe plus, până acum, faţă de sezonul trecut, deşi investiţiile şi pretenţiile sunt mai mari, ba mai mult putem spune că a fost o toamnă ratată, dacă punem la socoteală şi eliminarea ruşinoasă din Cupă, în faţa echipei de Liga a III-a din Filiaşi! UTA a intrat în vacanță până pe data de 3 ianuarie, când se va relua pregătirea pentru stagiunea de iarnă-primăvară. Pe 5 ianuarie, arădenii vor pleca într-un cantonament în Antalya, de 10 zile, în care vor avea programate și trei meciuri amicale. Primul meci oficial din 2022 este cel de acasă cu Gaz Metan Mediaş – etapa a 22-a, programat în 23 ianuarie.

About Calin Moga

Leave a Reply

Your email address will not be published.