Maestrul Mihai Botez a trecut in nefiinţă

Maestrul Mihai Botez a trecut in nefiinţă

Cel mai bătrân campion mondial de judo din lume, Mihai Botez, a încetat

din viață, vineri dimineața (9 decembrie 2011), la vârsta de 89 de ani.

Mihai Botez s-a născut în 31 mai 1922 la Oradea şi a început să practice judo în 1946. Deoarece acest sport era interzis, Mihai Botez a făcut în paralel şi gimnastică. A învăţat judo în lagărul american de la Chalon, de lângă Paris, de la ofiţerii japonezi, italieni şi germani. Datorită abilităţilor sportive, românul le-a intrat la inimă americanilor după ce a câştigat un pariu pe o ladă de ciocolată. În faţa unui Jeep care se apropia cu viteză de el, a făcut un salt peste maşină, scăpând fără vreo zgârietură. Văzându-i calităţile, un ofiţer japonez, un neamţ şi un italian care ştiau judo l-au luat ca discipol, miraţi de uşurinţa şi rapiditatea la învăţătură pe care le dovedea „Micael“, cum îi spuneau ei lui Mihai Botez.

Între anii 1948 şi 1952 a fost campion naţional de gimnastică, fiind component al lotului naţional de gimnastică până în 1961. În 1952 a participat la Jocurile Olimpice de la Helsinki, iar în 1954 s-a clasat între primii 10 sportivi în proba de sărituri în lungime la Campionatul Mondial de la Roma. În 1956 a înfiinţat prima secţie de judo oficială din România, la clubul Vagonul Arad. În 1968, la înfiinţarea Federaţiei Române de Judo, a fost numit preşedintele Comisiei pentru acordarea centurilor negre. În 1974 a devenit primul român care a obţinut titlul de antrenor emerit în judo. Mișa baci, așa cum era cunoscut, deţinea centura neagră cu 9 dan la judo şi centura neagră cu 8 dan la ju-jutsu.

Mihai Botez a participat la competiţiile de veterani, acolo unde a obținut patru medalii de aur şi una de argint. Ultima dată a luat medialia de aur în 2008, în Belgia, la vârsta de 86 de ani. În anul 2004 a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Arad. În ultimii ani, Mişa baci a scris câteva cărţi despre autoapărare şi a realizat mai multe expoziţii de fotografie.

În ultima perioadă a vieții, Mișa baci a trăit într-un azil pentru bătrâni, fiind și bolnav.

În memoria noastră, Mihai Botez rămâne, aşa cum s-a caracterizat singur după cucerirea titlului mondial din 1982cel mai venerabil practicant de judo din lume.

Dumnezeau să îl odihnească!

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *