Figuraţie şi neputinţă! Utiştii şi-au bătut joc de o şansă istorică, Balint este principalul vinovat

Figuraţie şi neputinţă! Utiştii şi-au bătut joc de o şansă istorică, Balint este principalul vinovat

UTA a pierdut primul meci în deplasare în 2021 și spune adio Cupei României încă din faza optimilor de finală. Eliminarea din competiție e cu atât mai dureroasă cu cât ea s-a produs în fața unei divizionare secunde deloc redutabile, Universitatea Cluj, aflată undeva la mijlocul clasamentului în Liga a II-a, după actualizarea clasamentului cu Turris retrasă. „Şepcile roşii” au profitat de ziua mizerabilă a „roș-albilor” și s-au impus cu 2-1. Utiştii nu au nicio scuză pentru prestaţia lamentabilă de pe Cluj Arena, iar principalul vinovat pentru această ruşine este în opinia noastră antrenorul Laszlo Balint, care a decis să înceapă cu un prim „11” inedit, format în majoritate din rezerve. Ca să nu mai vorbim de un mix neinspirat în formula de start şi de o şansă dată unor jucători care au dezamăgit meciuri la rând. „Principalul” arădenilor a declarat în dese rânduri că pentru UTA, Cupa este un obiectiv, dar la cum a abordat acest meci de pe Someş pare că s-a bătut singur. Măcar de ar fi început cu prima linie meciul, îşi asigura un avantaj după prima repriză şi apoi le oferea minute şi altor jucători din lot. Cu o astfel de mişcare putea să susţină măcar că s-a încercat ceva, mai ales că „U”, fără meci oficial în acest an până ieri şi cu amicale pierdute pe linie!, a cedat fizic pe final şi era greu să mai recupereze un handicap. Dar, totuşi, de ce să menajezi titularii când în campionat şansele la play-off au rămas mai mult teoretice?! Nu neapărat poziţia din clasament, la cinci puncte distanţă de… obiectivul vestiarului, dar mai ales programul din finalul returului îi interzice UTA-ei să viseze la o clasare în primele şase din Liga 1. Mai mult, UTA putea profita de un posibil culoar favorabil în Cupă, cu câteva echipe de ligă secundă calificate deja în sferturi, precum Dunărea Călăraşi sau Petrolul, dar şi alte câteva de nivelul ei, din Liga 1, rămase în competiţie. FCSB, CFR Cluj, Sepsi, Viitorul şi una dintre Botoşani şi Craiova sunt „out” din întrecerea „KO”, astfel că UTA avea o şansă mare să scrie istorie şi să viseze din nou la un trofeu, după mai mult de jumătate de secol! Oare când va mai avea echipa arădeană o astfel de oportunitate şi un traseu atât de accesibil precum acesta? Cu siguranţă nu prea curând.

Au irosit şansa de a spera la un trofeu după jumătate de secol

La ce lot dispune UTA, cu probabil cea mai spectaculoasă campanie de achiziţii a iernii dintre echipele de Liga 1, cu o situaţie financiară stabilă, cu jucători plimbaţi din avion în avion şi plătiţi cu mii bune de euro lunar, o eliminare în faţa unei echipe mediocre de Liga a II-a este cu siguranţă o mare ruşine şi cea mai mare nerealizare a acestui sezon. Dacă altă dată nu am dat nume, pentru am încercat să le oferim încredere şi timp, trebuie să enumerăm acum câţiva jucători care au contribuit din plin la „performanţa” de ieri şi nu numai. Ilie, C.Rus, Hora şi Miculescu au fost veritabile „mâini moarte”, dar slab au evoluat cam toţi jucătorii, exceptându-i pe Denis Rusu şi Adi Petre. Primul a schimbat în bine jocul, cu ale sale driblinguri şi incursiuni în viteză, iar al doilea a redebutat cu gol la UTA, arătând practic într-o singură repriză mai mult ca alţi atacanţi din lot în tot turul de campionat. Nu a evoluat prea mult cu „U”, dar un alt jucător care nu confirmă la UTA este Neluţ Roşu, forţat la maxim de Balint şi introdus constant pe teren, deşi randamentul său lasă mult de dorit. Cu siguranţă s-a simţit absenţa fundaşilor centrali Benga şi Erico, rămaşi pe bancă, în vreme ce portarul Iacob şi Albu nu au făcut nici măcar deplasarea. Probabil că şi absența de pe bancă a „principalului” Laszlo Balint, aflat în izolare după ce a fost confirmat cu COVID-19, a contat şi ea, însă chiar și așa „roș-albii” nu aveau voie să se facă de râs la Cluj şi să se prezinte la modul cum au făcut-o. „Secundul” Alin Pânzaru, cel care a condus echipa de pe bancă pe Cluj Arena, a tras concluziile după figuraţia utiştilor:

Condiţii şi salarii bune, atitudine şi joc de matineu….

„Cred că am avut o răbufnire de orgoliu doar după 1-0. Am început jocul foarte prost, am avut o lentoare în tot ce a însemnat fază de construcție. În plus, am avut o foarte mare neatenție pe prevenție, pe atacul adversarilor. Cred că am așteptat cumva ca ei să se dea la o parte sau să ne ofere nouă oportunitatea de a înscrie, să jucăm la o singură poartă, astea păreau așteptările noastre. Dar, am întâlnit o echipă care și-a văzut interesul, echipă cu calitate. Repet, noi am intrat în joc la 1-0, până atunci am fost inexistenți din toate punctele de vedere. Cupa era un obiectiv important pentru noi. Nu știu dacă jucătorii noștri s-au menajat, noi ne-am exprimat foarte clar pentru obținerea victoriei. Chiar și mixul acesta, format din jucători cu minute mai multe şi cei cu minute mai puține ar fi trebuit fie unul compact și bun. Dar, s-a dovedit că suferim la partea de abordare și trebuie să lucrăm mai mult la asta.” UTA a revenit încă de aseară acasă, iar de astăzi pregăteşte deja deplasarea de la Chindia, meci din etapa a 23-a a Ligii 1 programat sâmbătă, ora 14:30. Arădenii nu vor putea conta nici acum pe Laszlo Balint, antrenorul „Bătrânei Doamne” având şanse să revină pe bancă abia la meciul din 22 februarie, cu FC Botoşani, asta dacă va ieşi negativ la următoarea testare Covid. Târgoviştenii de la Chindia au evitat surpriza pe litoral şi s-au calificat la pas în sferturile de finală din Cupa României, după 3-0 cu Farul.

(foto: facebook, FC Universitatea Cluj)

About Calin Moga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *