Derby-ul de la Satu Mare, momentul adevărului pentru FCC UAV Arad! Bosniaca Dzombeta este marea absentă

Derby-ul de la Satu Mare, momentul adevărului pentru FCC UAV Arad! Bosniaca Dzombeta este marea absentă

CSM Satu Mare şi FCC UAV Arad, rivale de ani buni în baschetul feminin românesc, se înfruntă duminică, de la ora 19, în sala LPS, în derby-ul etapei a 20-a a Ligii Naţionale. Un duel foarte interesant, mai ales că cele două formaţii sunt practic candidate la finala campionatului. “Galben-albastrele” au un avantaj important, după victoria entuziasmantă de la Arad, 75-64 în tur, dar şi unul al efectivului, din moment ce bosniaca Miljana Dzombeta nu va putea juca în meciul de peste două zile. Fosta jucătoare a Aradului se află alături de naţionala Bosniei la Osaka (Japonia), la turneul de calificare la Campionatul Mondial. Ex-iugoslavele s-au şi calificat deja, după ce reprezentativa Belarusului nu s-a putut prezenta la start, ca urmare a unor cazuri multiple de COVID-19 în lot, la turneul final din Australia calificându-se primele trei clasate. Meciurile cu Canada şi Japonia, din weekend, vor fi doar de palmares pentru Bosnia, dar absenţa conducătoarei de joc bosniace Dzombeta, cea mai bună pasatoare din campionat şi una din piesele grele ale sătmărencelor, va putea conta decisiv în favoarea Aradului, în derby. Mai ales că “galben-albastrele” le au pe Hadzovic şi Akathiotou la coordonare, jucătoare capabile să facă diferenţa cu aruncări de la distanţă, plus coşghetera americancă Keys, în formă mare în acest sezon.

Federaţia a refuzat amânarea meciului: război al nervilor, cu Dzombeta în prim-plan!

De altfel, am asistat în ultimele zile la un război al nervilor pe ruta Satu Mare – Arad, gazdele programând meciul cu o zi mai târziu decât era planificat iniţial, adică duminică, pe motiv că în sala LPS din Satu Mare au loc sâmbătă nu mai puţin de trei meciuri de handbal. De asemenea, oficialii CSM-ului au solicitat Federaţiei (n.n. ştiută fiind convocarea bosniacei la naţională, pentru turneul de calificare la Mondial), încă de la finalul lunii ianuarie – fără să primească un răspuns favorabil – amânarea derby-ului cu Aradul, pe motiv de “fereastră” FIBA, Dzombeta fiind o jucătoare importantă, care aduce plus valoare campionatului intern. Forul condus de Carmen Tocală nu a găsit însă “portiţă” regulamentară, iar din acest motiv cei din conducerea clubului sătmărean sunt foarte supăraţi şi acuză FRB de lipsă de respect. Meciul de la Satu Mare este foarte important în perspectiva luptei pentru primele două locuri la finalul sezonului regulat şi implicit al play-off-ului, o victorie putându-le asigura arădencelor avantajul terenului propriu într-o eventuală semifinală cu Satu Mare.

Cine ia avantaj, înainte de play-off?! Aradul ar trebui să profite de context

În ciuda absenţei bosniacei Dzombeta, formaţia lui Miguel Lopez rămâne una redutabilă, capabilă oricând de a face un meci mare, aşa cum s-a întâmplat şi în duelul cu Sepsi, din turul campionatului, când a câştigat la 22 de puncte diferenţă, 78-56. De altfel, CSM Satu Mare s-a impus în dubla din sferturile de finală ale Cupei României în faţa Aradului, cu 71-64 și 76-75, luându-şi astfel revanşa după înfrângerea din campionat. FCC UAV demonstrează însă în acest sezon că a făcut pasul în faţă după ce anii trecuţi s-a mulţumit cu bronzul şi vrea să emită pretenţii măcar la finala de campionat. Trupa lui Jose Araujo, întărită în iarnă cu trei jucătoare, este lider detaşat în clasamentul la zi al Ligii Naţionale, cu 35 de puncte, dar avem de-a face cu o ierarhie intermediară totuşi, pentru că rivalele Satu Mare şi Sepsi, ambele cu 27 de puncte, au cu patru meciuri mai puţin disputate. Aşadar, un moment important al adevărului pentru echipa arădeană, aflată în faţa celui mai important meci al returului.

About Calin Moga

Leave a Reply

Your email address will not be published.