UTA nu scapă de gândurile negre. Scenariul horror, după apariţia coronavirusului în fotbal
Nici nu s-a reluat bine fotbalul românesc, că au şi apărut primele două cazuri de COVID-19, la cluburi de Liga 1. Mai exact, Dinamo şi FC Botoşani au două persoane depistate pozitiv cu noul coronavirus, astfel încât meciurile celor două echipe, din acest weekend, au fost amânate. Mai mult, Dinamo riscă să nu joace nici etapa viitoare din play-out-ul Ligii 1, programată la mijlocul săptămânii. În aceste condiţii, secretarul general al LPF a confirmat că se preconizează o extindere a finalului de sezon din prima ligă, dincolo de data de 1 august. Automat, ar putea suferi modificări şi programarea etapelor din Liga a II-a, pentru că, în condiţiile barajului de promovare-retrogradare, federalii îşi doresc ca cele două campionate să se încheie în aceeaşi săptămână. Asta pentru a nu avantaja sau dezavantaja vreo echipă, în condiţiile programării barajului. Ceea ce în acest moment devine greu de îndeplinit, pentru că Dinamo nu mai are date libere în calendar până la finalul play-out-ului. Dezavantajată evident de play-off-ul din Liga 2, cu înjumătăţire de puncte – ceea ce a dus şi la atacarea deciziei la TAS – UTA îşi face iar gânduri negre. Dacă aceste cazuri de COVID-19 se vor ţine lanţ în Liga 1, nu ar mai fi timp efectiv pentru disputarea meciurior, mai ales cele din play-out.
Play-out-ul din Liga 1 ar putea fi extins
FRF ar putea apela la o soluţie radicală, suspendarea campionatului sau măcar a play-out-ului, cu păstrarea clasamentului actual sau chiar anularea totală sau parţială a sezonului. Întrebarea este dacă va mai promova sau retrograda cineva. Sperăm să nu ajungem în acest punct, pentru că atunci UTA ar tremura serios. Mai ales că şi-a pus Federaţia în cap cu apelul la TAS. Chiar dacă UEFA a recomandat ca meritul sportiv să primeze, Burleanu şi cei de la FRF au demostrat deja că nu prea ţin cont de acest aspect, lucru valabil cel puţin în cazul UTA-ei, iar cele două procese la TAS – pentru că încă un club de Liga a III-a, Progresul Spartac a apelat la forul de la Lausanne – nu le convin deloc. Nu vrem să mergem mai departe cu scenariile, pentru că ar fi exagerat la momentul în care ne aflăm, dar cert este că apariţia cazurilor de COVID-19 în fotbalul românesc complică serios lucrurile, mai ales în contextul protocolului în această situaţie, cu anchetă epidemiologică ce necesită timp. Timp preţios, care se pierde, pentru că fotbalul are oricum un calendar aglomerat. Iar play-off-ul din Liga a II-a încă nici nu a început!
Rapid îşi face griji, după cazul de la Dinamo
Emoții inclusiv pentru Rapid, după ce magazionerul clubului Dinamo a fost depistat pozitiv cu COVID-19, iar meciul de sâmbătă din Liga 1 al ”câinilor” cu Chindia, cât și următoarele au fost anulate până când ancheta epidemiologică pe care DSP Bucureşti o va efectua nu se va încheia. Giuleștenii au jucat săptămâna trecută un amical cu trupa antrenată de Adrian Mihalcea, astfel că există riscul ca virusul SARS-CoV-2 să se fi răspândit și către echipa lui Dan Alexa. Dacă noul test pe care îl va efectua va reconfirma infectarea magazionerului care acum se află la Institutul „Matei Balș” din Capitală, atunci există posibilitatea ca întreg clubul Dinamo, conducători, staff și jucători, să fie băgat în carantină 14 zile.
Ovidiu Burcă, președintele Rapidului, se teme ca ancheta epidemiologică să nu fie extinsă până în tabăra echipei sale, dacă vor fi găsiţi pozitiv şi alţi jucători dinamovişti. ”Din păcate, şi noi am avut un meci acum o săptămână. Sper totuşi ca lucrurile să fie ok. Pe de altă parte, şi în alte ţări s-au întâmplat să existe fotbalişti care au avut sau membri ai staffului. Sperăm ca lucrurile să nu degenereze şi chiar în momentul de faţă mi-e greu să anticipez ce se va întâmpla cu Dinamo, cu celelalte echipe, cu campionatul. Rămâne de văzut dacă se va confirma că, într-adevăr, această persoană este infestată”, a declarat Ovidiu Burcă, pentru TelekomSport.