Ripensia – UTA, duelul fostelor campioane ale României

Ripensia – UTA, duelul fostelor campioane ale României
0 comments, 07/11/2017, by , in Fotbal, Liga2, Ultimele stiri

Miercuri, UTA merge la Timișoara pentru duelul cu Ripensia, ce contează pentru etapa a XVI-a din Liga a II-a. Va fi pentru prima dată când cele două echipe care, cândva, dominau fotbalul românesc, se vor întâlni într-un meci de campionat.

”Ripi”, cum era alintată echipa timișoreană, fusese o adevărată forță a României în perioada interbelică. Prima echipă profesionistă din România a fost campioană în 1932-1933, 1933-1934, 1934-1935 și 1937-1938. Cupa a câștigat-o în 1934 și 1936. Lista marilor fotbaliști ai roș-galbenilor include nume ca Zombory, Pavlovici, Burger, Hoksary, Chiroiu, Wetzer, Sepi II, Deheleanu, Kotormany, Lakatos , Morawetz, Taenzer, Raffinsky, Marksteiner, Bindea, Beke, Ciolac, Schwartz, Dobay. Mai toți internaționali importanți ai României. Dintre ei, Blasius Hoksary (fusese de cinci ori campion și cu Chinezul Timișoara) și Adalbert Marksteiner erau născuți în Arad, iar Alexandru Schwartz, născut în Târgu Mureș, se ridicase fotbalistic tot din orașul de pe Mureș, unde jucase la SG Arad și AMEFA.

Primul campionat de după război – câștigat de ITA – regăsea Ripensia în liga secundă, pentru ca în 1948 (tot ITA a fost triumfătoare) să iasă cu totul din peisajul fotbalistic. Timp de câteva decenii.

Totuși, în acei ani de demult, a existat un prim duel cu caracter oficial între formația arădeană și cea de pe malul Begăi. S-a întâmplat pe 19 martie 1948, la Timișoara, și conta pentru șaisprezecimile Cupei României. S-a impus UTA, scor 3-1, prin golurile marcate de Bonyhadi.

Revenirea Ripensiei avea să se producă în 2012 și a fost privită cu simpatie de publicul care saluta revenirea unei echipe de mare tradiție. Timișorenii aveau să se vadă tot în cadru oficial cu UTA pe 11 septembrie 2013, într-un moment în care arădenii erau aproape de sfârșitul unui capitol. Era tot în Cupa României, a fost atunci 3-0 pentru Ripensia.

”Pentru noi este un prilej să ne refacem cât mai repede imaginea după ultimul meci de acasă. Vrem să oferim o prestație bună și un rezultat care să ne dea încredere pentru următoarele meciuri. Jucăm la Timișoara, rivalitatea există chiar dacă nu e la aceeași intensitate ca la un meci cu Poli. Cred că băieții vor simți meciul din acest punct de vedere, va fi un aspect suficient de motivant”, a punctat Cristian Todea.

”Cu siguranță se întâlnesc două echipe cu tradiție, care se pot lăuda cu trecutul lor. Acum, pentru noi cel mai important e prezentul, ce va fi mâine pe teren. Sunt două echipe care pot oferi un joc frumos și interesant, sperăm noi peste nivelul ligii a doua. La sfârșit, ne dorim să fim noi câștigătorii”, a adăugat antrenorul principal al roș-albilor, indicând și ce a remarcat la trupa roș-galbenă: ”Ripensia joacă fotbal, încearcă o posesie bună, are mulți jucători care se știu bine, joacă de ceva timp împreună și au avut rezultate bune. Ripensia e o echipă omogenă și interesantă”.

Alex Manea și Daniel Florea sunt indisponibilii UTA-ei pentru jocul de mâine, joc a cărui importanță a subliniat-o, încă o dată, Cristi Todea: ”Ar fi foarte importantă victoria pentru noi, mai ales având în vedere și ultimul meci. Din nou am revenit după ce am fost conduși. N-am reușit să evităm înfrângerea, dar jucătorii noștri au dorit să demonstreze că valoarea lor e alta. Pentru ce urmează, și clasament și moral, repet, o victorie ar fi foarte importantă”.

Ripensia – UTA se joacă de la ora 19:00 și se vede în direct pe Digi Sport. (uta-arad.ro)

 

Tags:
ripensiaUTA

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *