Cum se poate practica sportul, în aceste zile? Vezi răspunsurile celor de la MTS
Ministerul Tineretului și Sportului a sintetizat cele mai frecvente 27 de întrebări puse de iubitorii sportului în această perioadă și a dat răspuns, punctual, la fiecare, ținând cont de prevederile legale în vigoare privind reluarea activității sportive după 15 mai.
Cum se poate practica sportul?
Întrebări și răspunsuri.
1.Pot face sport în aer liber? Pot, de exemplu, să alerg în parc? Pot să fac exerciții fizice în aer liber?
Răspuns: Da, doar individual și în grupuri de maxim 3 persoane. Oricine, copil sau adult, poate face exerciții în aer liber, cu condiția păstrării unei distanțe de siguranță: 2 metri pentru momentele de repaus, 6 metri în condiții de efort intens.
2.Pot face sport în sală, într-un spațiu închis?
Răspuns: Nu, sporturile în spațiu închis nu sunt permise în această fază.
3.Se deschid bazele sportive (exemplu: stadioane, terenuri de sport)?
Răspuns: Doar cele în aer liber și pentru sporturi practicate individual, nu în colectiv. Administratorii au răspunderea să stabilească un număr maxim de persoane care pot intra în bază și să aplice un regulament de acces și triaj epidemiologic.
4.Pot merge să alerg pe pista unui stadion?
Răspuns: Da, dacă este o activitate individuală, respectând regulile acelei baze sportive și distanța față de ceilalți.
5.Ce reguli există la intrarea într-o bază sportivă, fie pentru seniori sau copii?
Răspuns: La sosirea în baza sportivă se va face triaj epidemiologic și măsurarea temperaturii corporale, administratorul acesteia va nota nominal în tabel toate persoanele care au intrat. Nu se va depăși numărul maxim admis, astfel încât să se evite aglomerația. Se va respecta distanța față de alți sportivi. Nu se vor practica sporturi în echipă și de contact. Nu se vor folosi dușurile, vestiarele și celelalte spații cu risc epidemiologic mare. Se va merge direct acasă de la antrenament.
6.Pot începe copiii să facă sport?
Răspuns: Da, doar în aer liber, cu exerciții fizice în grupuri de maxim 3 persoane. Se pot antrena oriunde doresc, într-un parc sau într-o bază sportivă.
7.Pot să se antreneze copiii la fotbal?
Răspuns: Da, la fel, doar în aer liber, cu exerciții în grupuri de maxim 3 persoane. Nu se pot antrena în echipă. Antrenamentul cu mingea poate fi făcut doar individual, nu în grup, fiecare participant folosind mingea proprie.
8.Se pot deschide școlile de fotbal?
Răspuns: Se pot deschide dacă au terenuri în aer liber. Se pot deschide doar pentru antrenamente individuale în grupuri de maxim 3 (doi copii și antrenorul) respectând distanța față de alte grupuri de antrenament. Antrenamentele colective nu sunt permise.
9.Câți copii pot intra pe un teren de fotbal la antrenament?
Răspuns: Administratorul (managerul) bazei sportive are responsabilitatea să facă aceste calcule astfel încât copiii să se poată antrena în grupuri de maxim 3, păstrând distanța, fără a interacționa cu alte grupuri de 3. Antrenorii trebuie să aibă disponibilitatea de a lucra cu maxim doi copii simultan. Părinții sau publicul nu pot intra în baza sportivă ca să asiste.
10.Putem face sporturi de echipă – volei, rugby, baschet, handbal, fotbal sau mini-fotbal?
Răspuns: Sportivii seniori sau juniori din aceste discipline pot face exerciții fizice în aer liber în grupuri de maxim 3. Jocul în echipă nu este permis, pe nicio suprafață, inclusiv pe nisip.
11.Se pot face antrenamente cu mingea? (exemplu: fotbal, hanbdal, baschet, volei)
Răspuns: Da, depinde însă de specificul fiecărui sport. În ce privește fotbalul, unde contactul cu balonul se face la nivelul piciorului, se poate face antrenament în grup de maxim 3 persoane, în aer liber. În ce privește sporturile unde contactul cu balonul se face cu mâna, de exemplu handbal, volei, rugby, este recomandat ca mingea să fie folosită individual la antrenament.
12.Copiii sau sportivii se pot întâlni și exersa cu antrenorul?
Răspuns: Da, dacă sunt maxim 3 persoane și dacă activitatea este în aer liber.
13.Pot juca fotbal cu prietenii în parc sau în curtea unei școli?
Răspuns: Numai în grupuri de maximum 3 persoane, atât timp cât contactul cu balonul este la nivelul piciorului. În starea de alertă , regula cu grupuri de maxim 3 persoane se aplică tuturor domeniilor de activitate, nu doar sportului.
14.Pot face sporturi de contact, exemplu: judo, karate, box?
Răspuns: Se poate face doar pregătire fizică generală, individual, în aer liber sau acasă. Sporturile care implică un contact fizic direct nu sunt permise în această fază.
15.Putem merge la bazin să înotăm?
Răspuns: Deocamdată nu, nici sportivii de performanță, nici amatorii sau copiii. Singurii care vor intra într-un sistem centralizat și izolat de pregătire sunt sportivii care merg la Jocurile Olimpice. Înotul este considerat de specialiști ca având un risc ridicat. Vom pregăti în fazele a doua și a treia și deschiderea bazinelor, dacă situația va evolua în bine.
16.Se deschid piscinile de la hoteluri?
Răspuns: Regimul lor va fi reglementat de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, fiind o activitate comercială.
17.Pot merge copiii la antrenamente la gimnastică sau dans sportiv?
Răspuns: Doar dacă sunt exerciții în aer liber în grupuri de maxim 3 persoane. Antrenamentele în sală (sau în spații închise) nu sunt permise.
18.Putem juca tenis?
Răspuns: Se poate juca tenis doar la simplu și cu maxim 3 persoane pe un teren (exemplu: 2 jucători + 1 antrenor). Publicul nu poate asista. Tenisul la dublu nu este permis deoarece se depășește numărul de maxim 3 persoane și nu se mai pot respecta normele de distanțare. Se recomandă ca fiecare jucător să își folosească doar racheta și mingile proprii, pe care le va marca.
19.Se deschid sălile de fitness?
Răspuns: Regimul lor va fi reglementat de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, fiind o activitate comercială. Fiind activități în spații închise, deocamdată ele nu pot fi reluate. Ministerul Tineretului și Sportului se va implica să ajute și să să ofere expertiză pentru reglementările din acest domeniu.
20.Se poate practica canotajul?
Răspuns: Orice sport cu barcă se poate practica doar individual, cu o persoană în barcă. Excepția o fac sportivii de la nivel olimpic, care sunt într-un regim de cantonament închis.
21.Pot merge cu bicicleta în afara localității?
Răspuns: Mersul cu bicicleta, ca activitate, este permis, păstrând o distanță față de alți cicliști. Circulația pe drumurile publice este reglementată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
22.Pot merge la pescuit?
Răspuns: Da, dacă sunteți în grup de maxim 3 persoane.
23.Ce sporturi pot fi practice după 15 mai?
Răspuns: Ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății a stabilit următoarea listă: aeronautică, alpinism, atletism (probele de alergare, aruncarea ciocanului, discului, greutății, suliței), automobilism, caiac (caiac sprint, rafting, stand-up paddle, caiac pe ape repezi), canotaj, ciclism: ciclism rutier, mountain bike, echitație, golf, karting, motociclism, tenis (proba de simplu), tir cu arcul, tir sportiv, yachting ( windsurfing, bărci cu vele), bob și sanie (probele pe rotile și piste sintetice), schi biatlon (probele pe rotile și piste sintetice), dar și pregătirea fizică generală (exerciții în aer liber, făcute individual, din școala alergării, exerciții cu propria greutate și așa mai departe).
24.Cine decide ce baze sportive se deschid?
Răspuns: Fiecare bază are un administrator care va lua aceste decizii (fie că este primăria sau un operator privat), cu respectarea legilor și ordinelor de pe durata stării de alertă. Ministerul Tineretului și Sportului nu se ocupă în mod direct de închiderea sau deschiderea unor baze, cu excepția Centrelor Naționale Sportive aflate în proprietatea sa, unde se antrenează loturile olimpice.
25.Sunt permise drumețiile în natură sau montane?
Răspuns: Activitatea în sine este permisă, dacă se face individual și nu în grup mai mare de 3. Vă rugăm să țineți cont că deplasarea și circulația pe drumurile publice, în afara localității, pe durata stării de alertă, este reglementată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, nu de Ministerul Tineretului și Sportului.
26.Vor reporni competițiile sportive?
Răspuns: Nu în această fază a epidemiei. Dacă evoluția va fi una pozitivă și specialiștii ne vor spune că este sigur, vom putea lua în calcul și deschiderea unor competiții.
27.Vor fi schimbate sau actualizate aceste reguli și dacă da, când?
Răspuns: Din două în două săptămâni, vom evalua împreună cu specialiștii epidemiologi care este situația și vom anunța dacă sunt actualizări, în sens permisiv sau restrictiv. La nivelul Ministerului Tineretului și Sportului s-a format o Comisia consultativă care va analiza impactului pandemiei de coronavirus asupra activității sportive și va identifica soluțiile de relansare a sportului.