Clasificarea academiilor de fotbal din România, conform FRF: UTA nu prinde Top 10
Ediția 2021 a proiectului clasificării academiilor de copii și juniori, cea de-a treia, adună un total de 61 de cluburi participante în competițiile de juniori FRF. La cererea lor sau având obligativitatea prin participarea în Liga 1, aproape jumătate dintre academii, 27, au intrat în procesul de reevaluare, în timp ce 31 dintre acestea au ales, în baza deciziei luate de FRF în contextul pandemiei, să își păstreze punctajul obținut în 2020. Alte trei academii reprezintă premiere în sistemul de clasificare din acest an. Clasamentul este condus, ca și în 2020, de Farul Constanța (ex-Viitorul Constanța) și FCSB, podiumul fiind de această dată completat de AFK Csikszereda. Toate trei academiile au obținut punctaj mai bun față de anul trecut. Față de 2020, cel mai mult au progresat CSA Steaua (+62,34 puncte), CSM Ploiești (+47,3 puncte) și LPS Viitorul Pitești (+31,09 puncte). Deşi este o prezenţă constantă în ultimii ani în fazele finale ale Ligii Elitelor, UTA nu prinde Top 10, unde surprinzător se află academii precum Chiajna, Voluntari, Sport Team Bucureşti sau SSU Poli Timişoara.
Cum se punctează academiile
Procedura de evaluare acoperă şapte domenii fundamentale pentru performanța în fotbalul juvenil, fiecare cu mai multe categorii. Fiecare categorie este evaluată pe o scară de la 1 la 4 puncte. În același timp, fiecare categorie are o pondere diferită la evaluarea totală. Scorul final depinde de evaluarea tuturor categoriilor din 7 domenii, calculul final ținând cont atât de ponderea fiecărei categorii, cât și a domeniului general în scorul total. Iată cele 7 domenii și ponderea lor la total (100%), fiecare academie putând obține maximum 100 de puncte:
1.STRATEGIE ȘI FILOZOFIE 10,4 %
2.ECHIPE ȘI JUCĂTORI 12,6%
3.STAFF TEHNIC 19,7%
4.STAFF SUPORT 7,1%
5.ANTRENAMENTE ȘI MECIURI 9,6%
6.INFRASTRUCTURĂ ȘI FACILITĂȚI 20,3%
7.REZULTATE 20,3%
Despre clasificarea academiilor
Pentru Federația Română de Fotbal, dezvoltarea fotbalului la nivel de copii și juniori prin îmbunătățirea activității academiilor și creșterea standardului competițiilor reprezintă un obiectiv strategic. Investirea în centre de copii și juniori oferă oportunitatea ideală pentru descoperirea tinerelor talente care, integrate în sistemul competițional adecvat, contribuie direct la dezvoltarea fenomenului fotbalistic și oferă rezultatele sportive ale echipelor naționale pe care le doresc toți românii.
Clasificarea introdusă în fotbalul juvenil românesc se bazează pe criterii clare, evaluate pe o scară de la 1 la 4, și va duce atât la dezvoltarea pepinierelor fotbalistice, conferindu-le acestora reputația necesară pentru noi surse de finanțare, cât și la lărgirea bazinului de selecție în cadrul comunităților, fixând premisele performanței pe termen lung.