Campioanele de la Roland Garros au jucat la Arad

Campioanele de la Roland Garros au jucat la Arad

Săptămâna aceasta Aradul a devenit gazda pentru al patrulea an consecutiv, turneului European Summer Cup, un fel de Fed Cup pentru jucătoarele sub 18 ani, fiind prezente 6 echipe naţionale, pe lânga ţara gazdă, România, mai fiind prezente naţionalele Serbiei, Ucrainei, Suediei, Bosniei Herţegovinei şi Olandei. Baza sportivă “UTA – Tenis Profi” fiind alegerea Federaţiei Române de Tenis pentru toate ediţiile, preşedintele clubului, Ovidiu Fereştean, a fost o gazdă primitoare, organizarea fiind ireproşabilă. Conform regulamentului competiţiei doar două echipe se califică pentru faza finală care se desfăşoară în Franţa, la Granville.

Formaţia tricoloră condusă de pe margine de antrenorul Ioan Iovănescu a fost compusă din cele două câştigătoare a probei de dublu junioare de la Roland Garros, Ioana Ducu (18 ani) şi Ioana Roşca (17 ani), lor alăturându-se Elena Gabriela Ruse (16 ani).

În prima zi au fost duelurile dintre Ucraina şi Bosnia Herţegovina, tranşat cu 3-0 de către ucrainience şi duelul dintre Suedia şi Olanda, câştigat de suedeze, care anul trecut au câştigat acest turneu de la Arad.

Selecţionatele Serbiei şi României au fost calificate direct în faza a doua urmând să întâlnească Suedia respectiv Ucraina. A doua zi a turneului a fost ploioasă, meciurile fiind decalate şi disputându-se până seara târziu, ultimul meci fiind întrerupt şi programat pentru a doua zi. Jucătoarele românce au câştigat cu scorul de 2-1, Elena Gabriela Ruse a câştigat contra Katerynei Sliusar cu scorul de 6-2 6-7 7-5 iar Ioana Roşca s-a impus pe durata a două zile cu scorul de 3-6 7-5 6-2 în faţa ucrainiencei Maryna Veksler, meciul de dublu fiind încheiat rapid după ce fetele noastre au abandonat în primul game. În cealaltă semifinală Serbia a bătut cu 3-0 echipa Suediei, finala urmând a se juca între România şi Serbia.

Echipa Serbiei a venit cu cele mai bune jucătoare, Ivana Jorovic fiind numărul 1 mondial la junioare iar Nina Stojanovic fiind componentă a echipei Serbiei de Fed Cup. Ambele echipe din finală fiind calificate pentru turneul final din Franţa mai conta câştigătoare, fiind desemnată şi cap de serie la tragerea la sorţi de la turneul final.

Acuzând o uşoară durere la spate, Ioana Roşca nu a fost aleasă să joace la simplu în locul ei jucând Elena Gabriela Ruse, dar meciul contra favoritei Jorovic neavând istoric, sârboaica reuşind un 6-2 6-1. Înaintea acestui meci a avut loc meciul dintre Nina Stojanovic si Ioana Ducu, românca jucând foarte bine setul secund după ce primul set a câştigat la tie-break, scor final 7-6 6-2. La scorul de 1-1 meciul decisiv a fost cel de la dublu unde campioanele de la Roland Garros nu au putut face faţă sârboaicelor, evident oboseala acumulată în special de Ioana Ducu, după primul meci dar şi uşoarele dureri la spate ale Ioanei Roşca au făcut ca Serbia să cucerească trofeul cu scorul de 6-2 6-2.

De notat că cele două Ioane, Roşca şi Ducu, vor participa în China la Jocurile Olimpice de Juniori.

Călin Moga


About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *