Viorel Bitang se desparte de CSM Arad: „Am avut satisfacţii în fiecare an”

Viorel Bitang se desparte de CSM Arad: „Am avut satisfacţii în fiecare an”

– Domnule director, dacă ar fi să tragem o concluzie după 2013, un nou an de referinţă în istoria clubului, ce ar fi de punctat?

– În primul rând rezultatele de excepţie obţinute de sportivii clubului nostru, şi anume 25 de medalii în competiţii oficiale internaţionale, 4 mondiale, 7 europene, 3 la turnee challenger, 9 la Jocurile Balcanice şi 2 la Cupe Europene. Ca să fac un bilanţ al ultimilor 6 ani, perioadă cât am condus clubul, s-au obţinut 69 de medalii în competiţii internaţionale. În ceea ce priveşte baza materială, în acest an am bifat trei obiective importante, sala de judo, de haltere şi de gimnastică, toate trei oferite de Primărie în administrarea clubului, sarcina noastră fiind de a asigura aparatura de ultimă generaţie specifică bunei desfăşurări a activităţii.

– Care sunt cele mai mari satisfacţii pe perioada mandatului de 6 ani?

– Satisfacţii am avut în fiecare lună, în fiecare an, încă de la venirea mea la club. Clubul Sportiv Municipal este un club de tradiţie pentru sportul arădean dar şi pentru cel naţional, consider că este cel mai important în Arad. Am avut permanent parte de provocări, pentru a susţine activitatea şi de a crea cele mai bune condiţii sportivilor şi antrenorilor. Chiar dacă unii nu întrezăreau acum 6 ani că ar exista posibilitatea înfiinţării unor secţii de haltere şi judo performante, am reuşit să îndeplinim şi aceste obiective, cărora le-am asigurat o bază materială şi condiţii optime de pregătire. De asemenea, am realizat şi un mit pentru sportul arădean, iar aici mă refer la sala de gimnastică, care a dispărut din anul 2000, după restructurarea secţiei noastre din motive de resurse umane. Atunci, sala în care aveau să se nască primele medalii la Jocurile Olimpice ale Emiliei Eberle a fost transformată în sală de jocuri. Cred că numai noi am crezut, prin măsurile şi acţiunile întreprinse pe plan local şi la nivelul Ministerului Tineretului şi Sportului, să ducem la bun sfarşit şi acest proiect, al unei noi săli de gimnastică. Crearea acestor baze sportive, plus performanţele sportivilor şi antrenorilor reprezintă lucruri deosebite. Mai mult, secţia de haltere a performat extraordinar, la doar 4 ani de la înfiinţare. Vreau să accentuez că de 5 ani, CSM Arad nu mai are nici un sportiv cu dublă legitimare, toţi sportivii sunt crescuţi aici, nu împrumutaţi din alte părţi. Cred că asta ar trebui să se întâmple la nivelul tuturor cluburilor, pentru a se promova un sport corect.

– Mă gândesc că aveţi şi unele regrete sau nemulţumiri.

– Sunt inerente şi astfel de momente, cum ar fi regretele sau nemulţumirile. Chiar pe sfârşitul acestui an am avut neplăcuta surprindere de a constata că singura medaliată europeană de seniori a fost poziţionată la Gala Sportului Arădean doar pe locul 7, asta în condiţiile în care sportivi clasaţi în faţa ei erau doar juniori, campioni naţionali, sau simpli medaliaţi la nivel european de juniori, sau la discipline sportive neolimpice. În primul rând ar trebui să ne respectăm valorile, pentru că se spune “Respectă pentru a fi respectat!”. Cred că opinia publică şi iubitorii sportului ar trebui să fie corect informaţi, iar familiile sportivilor să se poată bucura de succesul copiilor sau nepoţilor. Deci un regret ar fi acesta, că Dana a fost depunctată. În al doilea rând mă surprinde faptul că CSM Arad a fost de asemenea depunctat, pentru că nu trebuie să fii un specialist desăvârşit să faci un clasament final al structurilor sportive. Printr-un simplu calcul matematic, nu de pură specialitate a celui care s-a implicat în desăvârşirea acestui clasament, clubul nostru a avut locurile 1, 2, 7 şi 10, deci patru sportivi în Top 10 la Gala Sportului, în timp ce sportivii clubului desemnat cel mai bun în 2013 au fost poziţionaţi pe 4 şi 6. Cred că a fost o mare eroare de calcul, nu aş vrea să intru în altă zonă. Dar ştim cu toţii că aceste clasamente sunt combătute an de an, sunt nemulţumiri de o parte şi de alta. Rămân însă cele 25 de medalii internaţionale obţinute de sportivii CSM-ului, care totuşi nu ne-au ajutat să fim clubul anului!

– Cum a decurs colaborarea cu administraţia locală, instituţii locale şi centrale?

– În primul rând vreau să mulţumesc sportivilor şi antrenorilor, colegilor mei direcţi, în special lui Vasile Păltineanu, administratorilor şi până la urmă întregului personal, care şi-a adus contribuţia la buna desfăşurare a activităţii. Cu toţii mi-au făcut o surpriză extraordinară zilele trecute, când mi-au oferit cadou un album foto cu activitatea noastră şi cu cele mai importante evenimente din cei 6 ani petrecuţi împreună. Apoi, adresez mulţumiri oficialităţilor locale şi în primul rând Consiliului Local şi primarului Gheorghe Falcă, care a avut încredere în noi şi ne-a susţinut la tot pasul. Lucru vizibil prin cele trei săli, prin stadionul Gloria, de aceea îi mulţumesc personal atât dânsului cât şi consilierilor locali pentru tot sprijinul. Mulţumesc şi Inspectoratului Şcolar, LPS Arad, AMEFA şi lui Gheorghe Biriş, care ne-a sprijinit în mod deosebit pe întreaga perioadă, Palatului Copiilor şi nu în ultimul rând Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret. Vreau să scot în evidenţă şi contribuţia esenţială a Ministerului Tineretului şi Sportului, clubul nostru fiind o structură subordonată acestuia. În cei 6 ani, începând de la Octavian Belu şi până la Doina Melinte, ambii vizitându-ne clubul, cu toţii ne-au sprijinit permanent. De asemenea, vreau să evidenţiez şi implicarea deosebită a parlamentarilor arădeni Dorel Căprar şi Flavius Măduţa, dar şi al secretarului de stat Alexandra Braica, care au făcut un lobby extraordinar pentru ca ministrul Nicolae Bănicioiu să viziteze Aradul. Dânsul a  avut posibilitatea să vadă aplecarea noastră spre sport şi baze sportive, aprobându-ne apoi toate cele necesare dotării cu aparatură de ultimă generaţie, fapt pentru care îi mulţumim.

– De la 1 ianuarie vă despărţiţi în mod oficial de CSM Arad.

– Da, într-adevăr, de la 1 ianuarie plec la Bucureşti, unde voi ocupa funcţia de secretar general al Federaţiei de Nataţie şi Pentatlon Modern. Există acolo o echipă deosebit de tânără, dornică de provocări, în frunte cu preşedintele Camelia Potec şi continuând cu membrii Biroului Federal. Vom avea mult de lucru, pentru că nivelul nataţiei nu se află unde ne-am dori, dar printr-o strategie bună şi de lungă durată vom putea ajunge din nou la performanţele pe care acest frumos sport le-a avut.

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *