Top judeţe care promovează în Liga a III-a. Aradul este pe doi în clasamentul FRF-ului
Federaţia Română de Fotbal a ajuns cu analizele şi statisticile la nivelul fotbalului judeţean. Astfel, Aradul se află pe podiumul judeţelor din care au venit, în ultimul deceniu, cele mai multe echipe în Liga a III-a, majoritatea având un parcurs foarte bun. Cinci din cele şapte echipe arădene care au reuşit promovarea din Liga 4, în ultimii zece ani, sunt remarcate şi de site-ul oficial al FRF, care nu a uitat, în analiza sa, nici de Adrian Lucaci, fostul regretat preşedinte al AJF Arad, model managerial pentru fotbalul judeţean. Mai jos aveţi o parte a analizei şi a concluziilor federalilor:
„Deschidem o analiză cu reacții și concluzii în trei episoade, dedicată parcursului echipelor în primul lor sezon de Liga 3, pe ultimul deceniu. Din ce județe vin cele mai multe echipe? Care sunt cele mai performante? Ce echipe au reușit parcursuri de top? În fiecare an din ultimul deceniu, 21 de echipe reprezentând asociațiile județene și AMFB pot face saltul de la Liga 4, prin baraj, spre Liga 3. Analiza dorește să răspundă mai multor întrebări legate de contextul parcursului și să configureze, totodată, o dezbatere eficientă în jurul subiectului. Iată reperele analizei:
Ultimele 10 sezoane din L3. Un interval de timp suficient de amplu pentru date concludente, începând cu sezonul 2009/10 și încheind cu 2018/19, ultimul încheiat prin desfășurarea tuturor partidelor.
Primul sezon de L3 al echipei. Pentru că e unul din salturile majore din fotbalul nostru, o trecere spre profesionism, dueluri și deplasări dincolo de limitele județului, implicând eforturi sportive, financiare, manageriale. Barajul reprezintă un duel, pe când un sezon în L3 oferă o perspectivă mult mai complexă. Acest indicator implică o viziune pe termen lung din partea clubului.
Sezon complet în L3. Am exclus echipele care s-au retras pe parcursul primului sezon, pentru că ne dorim să evaluăm doar performanța și factorii ei la acest nivel. Au fost luate în calcul rezultatele obținute doar în sistemul regulat, fără meciurile din baraje sau mini-turnee pentru promovarea în L2 sau evitarea retrogradării.
Reprezentante din L4. Doar echipele care au venit din L4, au ajuns la barajul pentru promovare în L3 și au trecut de această etapă, obținând firesc dreptul de promovare. Se respectă astfel circuitul firesc al ascensiunii și al evoluției echipei.
Au fost evaluate doar echipele care nu au fuzionat, nu au cedat locul și nu și-au schimbat județul de proveniență după promovare. Sunt incluse echipele care au continuat sub altă denumire, inclusiv cele care au continuat cu altă denumire în altă localitate din județ (Bucovina Frătăuții Noi devenită Bucovina Rădăuți etc.). Un club care se integrează în criteriile de mai sus este, implicit, un club care respectă competiția, cu o viziune pe termen mediu și lung, conturând condiții de performanță sportivă și organizatorică.
Adrian Lucaci, model managerial pentru fotbalul judeţean
Un clasament al asociațiilor județene și municipale în baza numărului de sezoane în care echipele lor au promovat și încheiat ulterior primul sezon de Liga 3 ne oferă o imagine relevantă despre nivelul competiției L4 din acel județ, dincolo de performanța individuală și viziunea specifică acelui club merituos.”
Aşadar, între județele de top pentru ultimul deceniu în Liga 3, la debut, se numără şi Aradul, cu şapte reprezentante, la egalitate cu Prahova. Lider în această ierarhie este Timişul, cu opt reprezentante.
„AJF Arad are tot 7 reprezentante din 10 posibile, precum Prahova. Exceptând parcursul celor de la CS Vladimirescu și Șoimii Pâncota, performanțele celorlaltor 5 echipe au fost în mandatul de președinte al regretatului Adrian Lucaci, un model managerial care a salvat și dezvoltat apoi fotbalul județean.
Pe rând, CS Ineu, UTA Arad, Gloria Lunca-Teuz Cermei, Șoimii Lipova și Crișul Chișineu-Criș au ajuns în Liga 3 și au făcut față cu succes primului lor sezon în acest eșalon”, se mai menţionează în analiza celor de la FRF.