„Timpul să ne judece”, un mesaj mai actual ca niciodată la UTA! Meszar – „înger şi demon” pentru cei de la SCU

„Timpul să ne judece”, un mesaj mai actual ca niciodată la UTA! Meszar – „înger şi demon” pentru cei de la SCU

Suporter Club UTA a luat prima atitudine după refuzul lui Alexandru Meszar – practic pe persoană fizică şi nicidecum în numele clubului UTA (n.n. el neavând nicio funcţie oficială executivă) – în privinţa asocierii oamenilor de afaceri arădeni interesaţi să investească în club. În comunicatul dat publicităţii imediat după cel al lui Meszar, cei de la SCU îi aduceau acuze grave conducătorului de facto al clubului arădean, căruia i se cerea să se retragă din orice implicare la clubul UTA: “Alexandru Meszar nu are calitatea juridică de a refuza sau respinge cererea de intrare în club a grupului de investitori, nu este patron sau acționar majoritar al clubului UTA, astfel încât comunicatul dat publicității „pe persoană fizică“ îi depășește atribuțiile. Ca urmare, Suporter Club UTA își retrage definitiv sprijinul pentru domnul Alexandru Meszar și îi solicită retragerea imediată și irevocabilă din orice implicare în acest club. Din informațiile pe care le avem, ultimul cuvânt în discuțiile dintre Alexandru Meszar și grupul de investitori l-au avut mai mulți oameni politici care își asumă că vorbesc în numele administrației locale, deși nici măcar nu fac parte din aceasta, lucru care ni se pare profund dăunător. UTA este clubul arădenilor, nu al unei oculte politice. Vom demara în perioada următoare toate demersurile necesare pentru a derula printr-o firmă independentă privată, un audit la clubul UTA. Vrem să aflăm odată pentru totdeauna dacă acest club este pentru unii doar o jucărie care le pansează orgoliul rănit sau este vorba de ceva mai mult, în sensul că UTA a devenit și un „borcan cu miere“ pe care unii oameni își clădesc bunăstarea economică private”, au fost doar câteva din observaţiile şi cerinţele celor de la SCU. Apoi, după o ploaie de acuzaţii chiar şi cu iz penal, făcute de unii fani pe reţelele de socializare, la doar două zile distanţă, cei de la Suporter Club UTA au ieşit în conferinţă de presă şi au cam coborât tonul agresiv, Dan Proca şi Colin Mesz declarând, printre altele, că nu sunt în război cu nimeni sau că nu se caută neapărat vinovaţi, ci mai degrabă explicaţii, în urma scandalului care loveşte din plin în imaginea clubului de zile bune! Probabil conştienţi că nu au majoritate în conducerea clubului, unde se decide tot şi sunt la mâna celor două personaje cu care dădeau mâna în 2014, Falcă şi Meszar, fanii îi cer pe un ton calm explicaţii lui Meszar şi nimic mai mult.

De ce au coborât tonul cei de la SCU?! „Pactul cu diavolul” din 2014 trebuie asumat

Deşi poate mulţi suporteri arădeni se aşteptau la acţiuni mult mai concrete, cum ar fi forme de protest în stradă şi presiuni constante la adresa lui Meszar, pentru a-l determina să îşi ia mâna de pe UTA. Nici vorbă de aşa ceva. Deşi deţin numele, sigla şi palmaresul, cei de la SCU au doar 10% din club şi sunt conştienţi că o nouă plimbare a drepturilor federative, cu o nouă echipă înfiinţată în eşaloanele inferioare, ar fi inutilă. Aşa stând lucrurile, e clar că Meszar şi Falcă continuă să facă jocurile la UTA, chiar şi cu opoziţia mai mult sau mai puţin incisivă a celor de la SCU, care trebuie să îşi asume acel “pact cu diavolul” din 2014, când retrăgeau drepturile federative vechii UTA, aflată în “comă” indusă tocmai de cei care ar fi trebuit să o salveze. Dar asta în condiţiile în care ştim cu toţii cum s-a ajuns în acea situaţie, clubul condus de Marţian fiind practic omorât pas cu pas, pentru a se face loc noului club cu implicare clar politică, UTA BD. Pentru toate astea a fost nevoie ca în 2011 să se înfiinţeze o asociaţie non-profit, UTA Bătrâna Doamnă, care urma să primească bani de la Primăria Arad şi Consiliul judeţean Arad, pentru a ajuta echipa fanion a Aradului UTA, ce evolua la acea vreme în Liga a II-a. A fost nevoie de această asociaţie pentru că nu se puteau da bani direct la UTA SA, care se transformase în societate pe acţiuni. Numai că, o dată formată asociaţia UTA Bătrâna Doamnă, ea s-a transformat, sub bagheta magică a unor „oameni de fotbal“,  într-o adevărată vacă de muls, o mare parte din banii destinaţi UTA-ei ajungând în cu totul alte părţi. Dar mai multe puteţi citi în articolul postat pe portalul nostru încă din 2014 (vezi aici, https://www.livearad.ro/banii-publici-destinati-uta-ei-au-ajuns-la-firme-de-echipament-ajf-arad-si-clubul-atletico/?fbclid=IwAR3zoivpFs2Z5_aWkrTXqkzna5iXnd0kLYZHEo2yOuvoZWCZdLdLXG4oW2g).

Cum au ajuns cei din asociaţie să accepte proiectul lui Falcă şi Meszar, UTA BD

Dar chiar şi atunci, în acele vremuri, cei de la SCU nu au fost constanţi în declaraţii şi acţiuni, cu doar câteva luni în urmă de venirea lor alături de noul club UTA BD – la începutul lui 2014, cei din asociaţie nefiind de acord cu apariţia noii echipe CS UTA Bătrâna Doamnă, înfiinţată în iunie 2013 şi căreia i s-a făcut loc ca prin minune, în primăvara următorului an, de conducerea AJF Arad, în Liga a IV-a: „Nu știm ce caută acest club în peisajul fotbalului arădean, cel puțin cu acest nume. Nimeni nu ne-a cerut nici măcar părerea, darămite acordul să mai apară o echipă cu numele de UTA. Din răspunsul conducerii acestei grupări, cum că în cazul în care le va fi retras numele, nu va mai putea sprijini legal gruparea din Liga 2-a, nu am înțeles nimic. Nici nu știm concret cum mai ajută UTA BD, sau ONG-ul din spatele ei, clubul fanion al Aradului, vrem să aflăm și asta. Cum l-a ajutat în acest an și cum are de gând să-l ajute în continuare. Am trimis o notificare conducerii, domnului Meszar, așteptăm răspuns. Suporter Club UTA agreează această echipă doar ca <> sau cel puțin o formă prin care pot ajunge fonduri de la bugetul local la UTA SA. Acum că s-a declanșat insolvența se poate crea un cont special la care Marțian sau altcineva din conducere nici să nu aibă acces, dar cu banii din el să se poate achita cheltuieli de tipul deplasărilor, echipamentului de joc, hranei sau alte chestii de genul acesta”, spunea vicepreședintele SCU în luna septembrie 2013.  Nu a durat însă mult şi asociaţia suporterilor a fost convinsă, nu ştim cum şi prin ce metode, de Meszar, Falcă şi acoliţii lor să vină alături de UTA BD şi practic să părăsească definitiv clubul lui Marţian, UTA SA, lăsat în “fundul gol” de autorităţile locale printr-un mecanism parşiv şi bine pregătit în birouri. Aşa s-a ajuns la mariajul dintre SCU şi tandemul Falcă-Meszar, dacă poate mulţi au uitat, iar “Timpul să ne judece”, mesaj de pe un banner celebru al galeriei utiste de la acea vreme, cu referire la venirea lor alături de noua echipă a UTA-ei, pare mai binevenit ca niciodată.

Meszar a făcut şi a desfăcut sub ochii celor de la SCU, cartea decisivă e tot la… Falcă!

Tot celor de la SCU li se poate reproşa că de-a lungul timpului au acceptat, deşi au fost în club şi puteau lua atitudine, o strategie şmecherească dusă de Meszar şi anume neasumarea unei funcţii oficiale în conducerea clubului, aducerea în club şi în conducere a unor oameni fideli, tocmai în perspectiva unor vremuri precum cele de astăzi şi apoi probabil cea mai urâtă manevră de când este conducător neoficial al clubului, acea negociere practic Meszar-Meszar, pentru un procent de 50 la sută din vânzările jucătorilor care au început activitatea la Atletico, dar au cunoscut afirmarea la UTA. Ca să nu mai vorbim de multe alte “bube” băgate sub preş dar văzute de asociaţia fanilor, tocmai pentru că lucrurile mergeau aparent bine. Iată că după mulţi ani şi practic la mult aşteptatul moment al adevărului, acela mult clamat de conducătorul de facto şi în care Meszar trebuia să se dea la o parte în faţa unor investitori arădeni serioşi şi dornici să ducă clubul la un alt nivel, am asistat la un refuz oribil, venit în urma unui comunicat absolut jenant, fără logică şi argumente. Semnat de Meszar, dar dictat mai mult ca sigur din altă parte. Iar suporterii şi-au dat încă o dată seama, dacă mai era nevoie, cu cine au de-a face. Oare ce ar trebui să se mai întâmple ca adevăratul suporter utist să îşi dea seama că actuala echipă este doar o “jucărie” politică în mâna unor personaje toxice şi o vacă de muls pentru a potoli setea parcă nestăvilită de a face rău a unui fost primar care pur şi simplu a dus Aradul la rangul de “sat cu blocuri”. Că Meszar a fost “înger şi demon” pentru cei de la SCU de la apariţia proiectului UTA BD este clar, dar mai grav e că „stăpânul” proiectului, Ghiţă Falcă continuă să aibă influenţă decisivă la club şi să deţină asul din mânecă, în vreme ce suporterii se consolează cu conferinţe şi comunicate de presă, fără să aibă măcar o carte câştigătoare. Aşa e când faci pact cu diavolul!

About Calin Moga

Leave a Reply

Your email address will not be published.