Sportivii de la AS Judo Club au avut performanțe internaționale remarcabile

Sportivii de la AS Judo Club au avut performanțe internaționale remarcabile

Attila Nagy este președintele AS Judo Club, care cuprinde 6 sportivi la categoriile juniori și tineret, grupele de vârstă Under 21 respectiv Under 23 și 12 judocani la U18. Sunt 40 de copii între 6 și 12 ani din Pecica și Arad care sunt antrenați de Coriolan Cristea și care se antrenează la Sala de sport de la Pecica de pe drumul național, „deoarece cealaltă sală de sport este destinată campaniei de vaccinare împotriva Covid-19”.

 

Judo și sambo

La campionatele naționale, juniorii participă din partea cluburilor CSM Arad și Universitatea Arad, întrucât, la fel ca și în cazul altor sporturi, este permisă dubla legitimare. „Copiii de la judo merg și la sambo. Acesta este un sport național în Rusia, o combinație între judo și lupte în care sunt permise luxările la picioare”, ne descrie Attila Nagy diferența principală dintre cele două sporturi. Ca urmare a popularității tot mai mari pe care o are, din 2024, sambo va deveni sport olimpic.

 

Medalii strălucitoare

Anul 2021 a fost extrem de bun pentru Bianca Prodan și Timea Hegyi, două dintre sportivele care s-au întors cu medalii de la Campionatele Mondiale și Europene. Astfel, la categoria +80 kg, Bianca Prodan a devenit campioană europeană de judo la tineret, la Limassol (Cipru), campioană mondială de judo la tineret, la Salonic (Grecia), vicecampioană mondială de seniori la sambo pe plajă, tot la Limassol și vicecampioană europeană la sambo, categoria senioare, în Tadjikistan. La categoria 41 kg, Timea Hegyi a ocupat locul 3 la Campionatul European de cadeți, desfășurat la Limassol, în luna decembrie.

 

Disciplina din judo

Copiii sunt atrași de acest sport, chiar dacă, la început, părinții sunt mai reticenți. „Facem demonstrații în școli, iar după ce îi invităm și pe părinți să asiste la un antrenament, concepția lor se schimbă. Aici nu ne batem, e sport, există o disciplină. La început, copiii învață tehnica căderii, atât în judo cât și în sambo”, a declarat interlocutorul nostru. Pe lângă Primăria Pecica, o importantă sursă de finanțarea vine la AS Judo Club din partea magazinelor ACA – comerciant arădean.

 

Se pregătesc pentru „naționale”

La finalul lunii februarie, la sala de sport a Universității Aurel Vlaicu Arad din Micălaca va avea loc Campionatul Național de juniori 1 U18. Apoi, în aprilie, de ziua judo-ului arădean, se pregătește un eveniment surpriză. „Se pregătește un memorial în cinstea lui Mihai Botez (n.r., cel care a întemeiat judo în România), care ar fi împlinit 100 de ani. Va fi o ediție jubiliară”, a prefațat Attila Nagy evenimentele care vor urma în lunile următoare.

Bogdan Cioara

About Calin Moga

Leave a Reply

Your email address will not be published.