La Mulţi Ani, UTA! Bătrâna Doamnă aniversează 75 de ani de existenţă

La Mulţi Ani, UTA! Bătrâna Doamnă aniversează 75 de ani de existenţă

Astăzi, 18 aprilie 2020, UTA împlineşte frumoasa vârstă de 75 de ani. Acum trei sferturi de veac, Baronul Francisc von Neuman dădea naştere celei mai frumoase poveşti a Aradului, cea a Bătrânei Doamne! De la înfiinţarea sa, UTA a câștigat de şase ori titlul de campioană a României și de două ori trofeul Cupei României. În 1970 elimina din Cupa Campionilor renumita echipă Feyenoord Rotterdam, campioana Europei en-titre, într-o “a opta minune a lumii”, cum le place suporterilor arădeni să numească acea performanţă de răsunet.

Primele două titluri (1946-1947, 1947-1948) au fost câștigate cu titulatura de ”ITA”, la următoarele două (1950, 1954), echipa a purtat denumirea ”Flamura Roșie”, iar la ultimele (1968-1969, 1969-1970) figura denumirea de astăzi, UTA. 1948 a fost anul eventului, pentru că ITA cucerea, atunci şi Cupa, celălalt an în care arădenii puneau mâna pe trofeu fiind 1953.

UTA, care deţine încă titlul neoficial de Campioană a Provinciei, a dat fotbalului românesc nume de legendă, precum: Petschovsky, Bonyhadi, Farmati, Lereter, Brosovszky, Domide, Petescu, Axente sau Bíró. În vara acestui an putem consemna revenirea „alb-roşilor” în prima ligă, satisfacţie ce ar trebui dublată şi prin finalizarea noului stadion.

„Dacă ar trebui să o iau de la început, aş juca tot pentru UTA, până la adânci bătrâneţi!”, spunea acum nouă ani „copilul teribil al fotbalului arădean”, Flavius Domide, în poate cea mai frumoasă declaraţie de dragoste adresată Bătrânei Doamne.

Mulţumim, Baroane! La Mulţi Ani, UTA!

About Calin Moga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *