FRF pune “lupa” pe Liga Elitelor: “internaţionalii” Man şi Petre, cele mai bune produse ale UTA-ei
Pe 27 august 2015, Federația Română de Fotbal lansa Liga Elitelor, un concept competițional menit să stimuleze performanța în fotbalul juvenil și să ofere fotbaliștilor talentați aproape de trei ori mai multe meciuri pe sezon. Totodată, se implementa principul “cei mai buni vs cei mai buni” în detrimentul meciurilor cu scoruri-fluviu fără contribuție la formarea jucătorilor.
Conceptul Liga Elitelor (ligă, Cupa României și Supercupa României) a început la nivel U17 și U19, fiind dezvoltat ulterior și la nivel U15 și U16, ba chiar și “exportat” în futsal, unde există acum Liga Elitelor U19!
În mai 2016, primele semifinaliste ale Ligii Elitelor U19 se pregăteau pentru turneul final. Ardealul Cluj, U Cluj, FC Viitorul și Dinamo București râvneau trofeul inaugural ce avea să fie adjudecat de dobrogeni, într-o finală cu Ardealul.
La patru ani distanță de la acel moment, FRF a analizat componența celor patru loturi merituoase de atunci, prin prisma traiectoriilor ulterioare ale jucătorilor. Din totalul de 72 de jucători care acum au ajuns la 21-22 de ani:
68% sunt în loturile cluburilor din primele trei eșaloane ale României
23 jucători la cluburi de Liga 1
9 jucători la cluburi de Liga 2 (doi sub împrumut din L1)
17 jucători la cluburi de Liga 3 (unul sub împrumut din L1)
3 jucători în străinătate: T. Băluță (Brighton-Den Haag), D. Drăguș (Standard), V. Screciu (Genk-Lommel)
Celor 23 de fotbaliști semifinaliști Liga Elitelor U19 la prima ediție cu FC Viitorul, Dinamo, Ardealul Cluj și U Cluj se adaugă alți 17 jucători legitimați azi în Liga 1 care nu au ajuns în semifinalele acelui sezon, dar au evoluat în prima ediție Liga Elitelor 2015/16.
Este vorba de foști juniori la Universitatea Craiova, UTA Arad, ACS Poli Timișoara și echipele U17 de la Ardealul, Dinamo și Viitorul din acel sezon Liga Elitelor.
Arădenii Dennis Man şi Adrian Petre, ambii internaţionali, sunt cele mai importante produse ale UTA-ei, care au jucat în Liga Elitelor sau Cupa României. De altfel, Academia UTA – care a oferit în ultimii cinci ani numeroşi jucători pentru fotbalul românesc – este redutabilă la nivelul de vârstă U19, obiectivul roş-albilor, în acest an, fiind obţinerea unei medalii.
40 de jucători evoluează astăzi în Liga 1, cu mențiunea că 12 din 14 echipe îi au la dispoziție, excepție făcând Sepsi OSK Sf. Gheorghe și Chindia Târgoviște, nou-promovată:
Liga Elitelor reprezintă doar un nivel din pilonul COMPETIȚIE, iar viziunea FRF a abordat începând din 2014 toți cei trei piloni, inclusiv SELECȚIE ȘI FORMARE.
Firește, la desăvârșirea puștilor de 17-18 ani din 2016 au contribuit major antrenorii de la cluburile și școlile lor, talentul incontestabil al jucătorilor, dar cadrul competițional este parte a acestui sistem.
Sistemul CIRCUITUL PERFORMANȚEI care de la an la an devine tot mai complex prin inițiativele FRF, acoperind noi categorii de vârstă și primind investiții tot mai consistente din bugetul Federației, cu ajutorul sponsorilor și partenerilor: Din 2015 până în prezent, FRF a investit peste 1 milion de euro în implementarea conceptului Liga Elitelor. Această sumă rezultă din organizarea și finanțarea edițiilor Liga Elitelor U17 și U19, plus Cupa României și Supercupa României U17 și U19, din patru sezoane complete, alături de un sezon Liga Elitelor U15 (2018/19).
Toate competițiile de juniori din actualul sezon au fost anulate în urma efectelor pandemiei (excepție Liga Elitelor U19), inclusiv sezonul inaugural Liga Elitelor U16.
14 jucători de 21-22 de ani, semifinaliști Liga Elitelor U19 prima ediție, au debutat deja pentru naționalele de tineret și seniori!
Alți 10 jucători participanți la acea ediție, dar până în semifinale, au debutat pentru aceste naționale!
6 jucători foarte tineri au jucat deja pentru România la seniori: Nedelcu, Man, Coman, Cicâldău, Băluță și Drăguș.
11 din cei 23 de jucători din lotul României U21 semifinalist la EURO 2019 jucaseră în prima ediție Liga Elitelor. (frf.ro)