Din derby în derby! “Galben-albastrele” îşi joacă în Sătmar ultima şansă la locul doi, înainte de play-off

Din derby în derby! “Galben-albastrele” îşi joacă în Sătmar ultima şansă la locul doi, înainte de play-off

Învinse clar de două ori de campioana Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, ultima oară chiar la Arad, baschetbalistele de la FCC UAV îşi concentrează acum toate forţele pe derby-ul de sâmbătă, ora 18, de la Satu Mare, restanţă din etapa a 20-a a Ligii Naţionale. Meciul programat iniţial acum o lună, în februarie, a fost amânat datorită unor cazuri de COVID-19 în lotul sătmărencelor. Dacă adversarele nu ar fi avut-o la acel meci pe Dzombeta, implicată cu naţionala Bosniei în calificările pentru Campionatul Mondial, de această dată nu vor putea conta aproape sigur pe americanca Kostowicz, accidentată grav în semifinala de Cupă. Asta dacă nu cumva pivotul de peste Ocean se va recupera miraculos după ruptura musculară. Mai mult, CSM a disputat în ultimele şase zile nu mai puţin de trei meciuri, două chiar la interval de 24 de ore, toate câştigate! După succesul cu Alexandria, 87-71, au urmat restanţele din deplasare de marţi şi miercuri, cu KSE Târgu Secuiesc, 74-62 şi cu ultima clasată, Olimpia Braşov, 83-44. De remarcat că ex-arădeanca Fodor nu a jucat în ultimele trei meciuri, iar Sotiriou în ultimele două, ambele confruntându-se şi ele cu probleme medicale. Au însă şanse mari să fie recuperate pentru confruntarea din weekend, unde nu va putea fi însă prezentă americanca Quinones Noa, transferată săptămâna trecută (n.n. în restanţe se joacă cu tabelele celor două echipe în ziua programării iniţiale). În schimb, Aradul nu raportează probleme de lot, astfel că porneşte cu un avantaj din această perspectivă. Aşadar, derby-ul de sâmbătă va fi al treilea meci în această săptămână pentru trupa lui Miguel Lopez, programul infernal al rivalei din nord-vestul ţării avantajându-le clar pe “galben-albastre”, care vor avea de partea lor atuul prospeţimii. În tur, Aradul s-a impus în faţa celor din Satu Mare cu scorul de 75-64, dar CSM-ul şi-a luat revanşa în sferturile de finală din Cupa României, cu două victorii la limită, 71-64 într-un meci tur disputat la Timişoara şi 76-75 în Sătmar. Meciul de sâmbătă va avea însă poate cea mai importantă miză de până acum, pentru că învingătoarea va lua o opţiune aproape decisivă pentru ocuparea locului 2 la finalul sezonului regulat, cel ce asigură avantajul terenului propriu într-o eventuală semifinală directă!

CSM Satu Mare are 2-1 la „directele” din sezon, dar Aradul poate profita de avantajul prospeţimii

Satu Mare are până acum, în campionat, doar o înfrângere, suferită chiar la Arad, dar mai are de jucat două meciuri grele, cu FCC UAV şi Sepsi, în deplasare. În schimb, “galben-albastrele” au acumulat deja două eşecuri, ambele cu Sepsi, iar un al treilea ar însemna că vor porni outsidere în faţa lui Satu Mare, în play-off. Sătmărencele au rezistat mult mai bine decât Aradul în faţa lui Sepsi, de remarcat fiind victoria clară de acasă în faţa campioanei, 78-56 şi apoi nu au fost deloc departe de a câştiga Cupa, pierzând practic finala din Sepsi Arena în ultimele două minute. Dar, problemele de lot şi ritmul infernal în care au jucat în ultimele zile par să nu le dea favorite în derby-ul de sâmbătă din sala LPS, mai ales că Aradul îşi joacă ultima carte pentru locul 2, înainte de play-off. Dacă Hadzovic şi colegele sale ies, în caz de înfrângere, din “cărţile” primelor două locuri după faza I a campionatului, sătmărencele nu disperă chiar şi cu un eşec. Ele pot învinge, apoi, pe 16 martie la Sfântu Gheorghe, iar într-un clasament final în trei, cu toate cele trei formaţii – Sepsi, Satu Mare şi Arad – având două înfrângeri, ar putea devansa Aradul, formaţia lui Araujo având coşaveraj slab după eşecurile la scor în faţa lui Sepsi. Satu Mare va ajunge chiar la patru meciuri în această săptămână, mai exact în decurs de doar şase zile!, urmând să dispute o altă restanţă duminică, deci la o zi după meciul cu Aradul, în faţa celor din Târgu Secuiesc. Toate calculele se fac în perspectiva play-off-ului, mai exact a semifinalei şi finalei de campionat, când va conta poate decisiv avantajul terenului propriu, cu un meci mai mult acasă. Cert e că în clasamentul la zi, conduce FCC UAV, 36 de puncte (17/2), urmată de Sepsi, 35 (17/1) şi un meci în minus faţă de lider şi Satu Mare, 33 (16/1) dar două meciuri în minus faţă de Arad.

Keys: „Ne plac astfel de meciuri, mergem să câştigăm!”; Araujo: „Nu este marele meci al sezonului”

“Suntem încântate şi ne place să jucăm împotriva unor adversare bune, precum cele din Satu Mare. Suntem gata să ne concentrăm și să revenim, să mergem acolo și să le batem acasă! Au venit şi jucătoare noi, am exersat mult împreună și cred că ne descurcăm bine. Aveam nevoie de câteva jucătoare cheie ca să ne completăm lotul, astfel încât să le putem învinge pe sătmărence. Personal, îmi merge destul de bine dar și echipei, așa că suntem pline de entuziasm. Îmi place să joc baschet, am venit aici să dau tot ce pot pentru această echipă. Suporterii sunt şi ei grozavi și continuă să ne susţină”, spune coşghetera americancă a Aradului, Andreona Keys, înainte de derby-ul de la Satu Mare. Antrenorul Jose Araujo se aşteaptă la un nou meci foarte greu, dar portughezului îi plac provocările şi speră să confirme, cu o victorie importantă, sezonul  bun de la Arad: “Este un moment interesant, unul dintre acele meciuri pe care ne place să le jucăm. Va fi greu, au o echipă foarte bună, practic una dintre candidatele la titlu. Pentru noi este întotdeauna o provocare, suntem fericiți să avem un joc de acest nivel, cred că partida se va tranșa la detalii. Va învinge echipa care este mai puternică din punct de vedere mental pentru a gestiona momentele nu prea bune, trebuie să ne gestionăm rapid micile noastre greșeli și să continuăm să jucăm conform planului nostru. Cred că echipa care va fi mai consecventă în acest lucru are mai multe șanse de câștig. Nu este marele joc al sezonului, dar este important pentru calificarea în Final 4 după sezonul regulat, nu este nici pe departe un joc pe viață și pe moarte. Sezonul nostru nu se va termina dacă pierdem meciul, așa cum nici pentru Satu Mare nu se va întâmpla nimic dacă noi vom câștiga”, e de părere Araujo.

About Calin Moga

Leave a Reply

Your email address will not be published.