Daniela Dodean este vicecampioană europeană, cu echipa României!

Daniela Dodean este vicecampioană europeană, cu echipa României!

Reprezentativa feminină de tenis de masă a României, cu arădeanca Daniela Monteiro Dodean în componenţă, a fost învinsă astăzi de Germania, scor 3-0, în finala Campionatului European de la Ekaterinburg, Rusia. După un parcurs excepţional, cu trei victorii în grupă şi alte două, în sferturi şi semifinale, „tricolorele” au dat peste marea favorită a competiţiei, o naţionalămade in China, care practic s-a bazat pe două jucătoare chinezoaice de top mondial, una dintre ele chiar numărul 1 în Europa, Ying Han. În primul meci al finalei s-au înfruntat numărul 1 al Germaniei şi locul 11 mondial, Ying Han şi mezina echipei tricolore, Bernadette Szocs, a 63-a jucătoare a lumii. Jucătoarea noastră a început bine, revenind spectaculos şi având chiar minge de prim set, pierdut însă la 10, dar apoi Szocs şi-a pierdut total încrederea şi concentrarea, chinezoaica făcând legea în seturile doi şi trei, câştigate la 1.
Chinezoaicele Germaniei, de netrecut

A doua dispută le-a adus faţă în faţă pe locul 14 mondial Xiaona Shan şi numărul 1 al României, a 21-a jucătoare a lumii, Eliza Samara, socotit de mulţi drept meci cheie al finalei. Chinezoaica s-a dovedit însă mai bună şi a câştigat la mare luptă primul set, 12-10, apoi a revenit incredibil în setul doi, de la 3-8 şi 8-10, câştigându-l tot cu 12-10. Samara nu s-a mai regăsit în setul trei, pierdut la 4 şi Germania conducea cu 2-0 la general.

Bilanţ excelent pentru eroica Dodean

Urma la masă invincibila, până atunci, Daniela Dodean (cinci victorii la rând!), fără clasament mondial după un an de pauză, dar cu o revenire superbă la cel mai înalt nivel. Adversara sa, singura nemţoaică veritabilă, Petrissa Solja, cu şase ani mai tânără decât Dodean şi numărul 36 mondial, a început tare meciul şi a condus cu 2-0 la seturi. Obişnuită deja la această ediţie a Europenelor cu acest scor şi cu revenirile spectaculoase, după trei meciuri la rând de cinci seturi, în două întorcând rezultatul de la 0-2!, Dodean s-a remontat rapid, a strâns din dinţi şi a câştigat la 8 următoarele două seturi, ducând confruntarea în setul cinci! Un set decisiv în care nu a mai avut însă puterea să dea şi lovitura finală, astfel că Solja a câştigat dramatic, la 9, scor final 3-2 la seturi (8, 6, -8, -8, 9) şi Germania ia titlul european cu scorul general de 3-0.

Nu a fost să fie nici a patra oară…

Actuala generaţie a României ratează pentru a patra oară titlul continental şi cucereşte la fel ca în 2010, 2011 şi 2013, medaliile de argint. România a ratat trofeul de două ori în faţa Olandei şi de tot atâtea ori în faţa Germaniei, dar e campioana morală a Europei. Asta pentru că fetele pregătite de Viorel Filimon au fost învinse, practic, de două reprezentative made in China. Oricum, o performanţă excepţională pentru naţionala României şi pentru Daniela Dodean, jucătoare care revine în forţă în prim-planul tenisului de masă european. Ea a încheiat proba pe echipe a Europenelor cu un bilanţ de cinci victorii şi o singură înfrângere, după un an de pauză în circuitul internaţional, cu adevărat o performanţă.De acum, concentrarea şi atenţia fetelor noastre se mută pe probele de simplu şi dublu din cadrul Europenelor din Rusia, unde România speră la alte clasări fruntaşe.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *