Cupa Aradului Timbersport 2012

Cupa Aradului Timbersport 2012

Parcul 23 August din cartierul arădean Micălaca, a fost gazda unui inedit concurs al tăietorilor de lemne, competiție în urma căreia va fi desemnat reprezentantul României la Campionatul Mondial al Tăietorilor de Lemne, care se va desfășura în septembrie, la Lillehammer, în Norvegia.

Arădeanul Nicolae Nyamcsuk, campion naţio­nal al acestui sport, nu a reuşit performanţa de la “naţionalele” desfăşurate în luna iunie la Oradea, fiind nevoit să se mulţumească cu locul doi, la prima ediţie a Cupei Aradului Timbersport.

La startul competiţiei  au participat patru concurenți: Nicolae Nyamcsuk (Arad, lucrător în construcţii, Dan Petrescu (Bihor), de asemenea, lucrător în construcţii, Costel Pleș (Cluj), mecanic și Botond Nagy (Bihor), agent economic.

S-au desfăşurat toate probele: tăierea cu joagărul, tăierea orizontală, tăierea cu motoferastrăul STIHL MS660, tăierea verticală şi tăierea la înălţime. Organizatorii competiţiei au explicat că pentru astfel de concursuri se foloseşte doar lemn de plop cu diametrul de 27 de centimetri care este recoltat, de obicei, din aceeaşi pădure, din aceeaşi zonă şi este pus o perioadă la macerat, după care este păstrat în condiţii optime pentru a nu se degrada.
După finalizarea probelor, pe locul I s-a clasat Botond Nagy, pe locul al doilea, la egalitate, s-au clasat Dan Petrescu şi Nicolae Nyamcsuk, iar locul al treilea a revenit lui Costel Pleş.

În cadrul concursului  a avut loc şi proba de tăiere cu aşa-numitul «Hot saw», un super motofe­răstrău care are puterea unui auto­vehicul şi este manevrat de un singur om. Cu 60 de cai putere şi o viteză a lanţului de 240 km/h, super motoferăstrăul taie trei felii dintr-un buştean în mai puţin de 8 secunde.

De asemenea,  în afara concursului au mai fost premiaţi Daniel Copană, de 18 ani, din Arad, cel mai tânăr participat la Campionatul Naţional al Tăietorilor de Lemne şi Ioan Nyamcsuk, primul membru al Clubului Sportiv  al Tăietorilor de Lemne „GV Team“ din Arad.

Mondialele de la Lillehammer se vor desfășura în perioada 7 – 9 septembrie, țara noastră fiind reprezentată în competiția pe echipe și cea individuală de cei patru atleți plus o rezervă,  printre care şi arădeanul Nicolae Nyamcsuk.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *