CM de atletism: Andrei Gag a ratat finala probei de greutate

CM de atletism: Andrei Gag a ratat finala probei de greutate

Atletul arădean Andrei Gag a ratat, duminică, calificarea în finala probei de aruncare a greutății din cadrul Campionatelor Mondiale de la Beijing. Gag a reușit o singură încercare din cele trei ale preliminariilor, de 19,74 metri, după ce, cu trei săptămâni în urmă stabilea, la Pitești, un nou record național, cu 20,96 metri. Andrei Gag, dublă legitimare CSM Arad – CSU Suceava, a fost, totuși, la doar 20 de centimetri de rezultatul ultimului finalist, neozeelandezul Jacko Gill (19,94 m.), într-o dispută de o valoare excepțională, mai ales prin prestațiile favoriților, americanul Joe Kovacs, cu cel mai bun rezultat al calificărilor, 21,36 metri și germanul David Storil – 21,26 metri. Dacă ar fi aruncat ca la Balcanice, Gag nu doar că s-ar fi calificat la pas în finala probei mondiale de aruncare a greutăţii, ci ar fi emis pretenţii şi la o clasare în primele şase locuri.

A concurat accidentat

Din păcate, Andrei a concurat nerefăcut la Beijing, după o accidentare la inghinali suferită la Balcanice. Era o competiţie favorabilă pentru el, dar durerile au persistat şi nu a putut evolua la potenţialul maxim. În mod normal, la cum aruncă, ar fi emis pretenţii în primele 6-8 locuri. Oricum, Mondialul rămâne o experienţă foarte benefică în vederea Jocurilor Olimpice. După ce revine din China, urmează să se opereze la şold, problemă medicală mai veche, ne-a declarat antrenorul atletului de la CSM Arad, Ionel Oprea.

La 20 de centimetri de finală

23,12 metri este recordul mondial în proba de aruncarea greutăţii, performanţă stabilită de americanul Randy Barnes, pe 20 mai 1990, la Los Angeles. 22,56 metri este cea mai bună performanţă a sezonului 2015 la aruncarea greutăţii, reper stabilit de americanul Joe Kovacs, pe 17 iulie, la Monaco. Calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Andrei Gag a doborât în cadrul Campionatelor Balcanice  de seniori un record naţional vechi de 16 ani, deţinut de Gheorghe Guşet, printr-o încercare de 20,96 metri, corectând vechea bornă de referinţă la aruncarea greutăţii, în România – 20,84 m (7 august 1999 – Poiana Braşov).

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *