Campionul olimpic Alin Moldoveanu, în pregătire la poligonul din Arad
Poligonul din Arad îl găzduieşte în aceste zile pe campionul olimpic la tir în 2012, Alin Moldoveanu, însoţit de antrenorul său, nimeni altul decât preşedintele Federaţiei Române de Tir Sportiv, arădeanul Sorin Babii, care dă şi numele frumoasei baze sportive din oraşul nostru. Nu e prima oară când Moldoveanu se pregăteşte aici, acest lucru consemnându-se de 2-3 ori pe an. De această dată este un stagiu foarte important, atâta timp cât în septembrie are loc Campionatul Mondial, o primă şansă de obţinere a locului cotă pentru Jocurile Olimpice.
O relaţie sportiv-antrenor de excepţie
La sosire ne-am lovit de o linişte supremă în poligon, era final de antrenament. Ca doi profesionişti, Babii şi Moldoveanu discutau, se sfătuiau, analizau rezultatele, trăgeau concluzii şi stabileau ce e de făcut în ziua următoare. Am surprins o relaţie antrenor-sportiv deosebită, cum rar poţi întâlni în alte sporturi, în care calmul, inteligenţa şi înţelepciunea ne-au făcut parcă să înţelegem cum s-a născut aurul olimpic de la Londra. În tir toate detaliile contează, începând de la alimentaţie, greutate şi echipament, până la odihnă şi pregătire fizică. Dar peste toate tronează tehnica şi psihicul, două elemente de bază în proba în care trage Alin, puşcă cu aer comprimat. Dinamovistul încheia o zi bună de pregătire, atât el cât şi Babii declarându-se mulţumiţi de rezultate.
Sorin Babii: „Este exact ceea ce ne dorim înaintea Campionatului Mondial”
Până la dezechiparea lui Alin, Sorin Babii ne-a introdus în ceea ce înseamnă un stagiu de pregătire de acest gen: „După cum se vede, condiţiile de pregătire sunt optime, acesta este unul dintre motivele pentru care venim la Arad, o facem cam de 2-3 ori pe an. Nu ascund faptul că mă simt confortabil fiind şi acasă, alături de familie, în felul acesta îmbinăm armonios performanţa şi responsabilităţile de familie. Alin se simte bine aici, avem ţinte electronice şi posibilitatea de a ne antrena zilnic, câte ore este nevoie. În medie, Alin se antrenează cam 5-6 ore pe zi, avem parte de perioade liniştite, cum este şi acum, când suntem aproape singuri în poligon. Este exact ceea ce ne dorim înaintea Campionatului Mondial.”
„Alin se află la nivelul unui campion olimpic”
Am aflat apoi de la preşedintele Federaţiei detalii tehnice, dar şi planuri de obiectiv, totul fiind bine gândit în vederea atingerii vârfului de formă la Mondial şi apoi la următoarele competiţii de nivel înalt: „Alin se află la nivelul unui campion olimpic. Nu e atât de important ca la antrenament să tragă nu ştiu ce rezultat, nu facem concurs în fiecare zi. Încercăm să venim cu forma sportivă la un nivel optim, e nevoie de două vârfuri de formă pe an, una în primăvară, când avem Campionat European şi una în toamnă, la Mondial sau etape de Cupe Mondiale. Asta e provocarea noastră, ca în perioada competiţională, de obiectiv, el să fie la un nivel cât mai înalt. Pe plan mondial sunt în jur de 30 de sportivi care în orice zi pot câştiga o întrecere de anvergură, nivelul tehnic este foarte apropiat şi doar capacitatea lor psihică, de a-şi pune învaloare tehnica şi valoarea, fac diferenţa”, a mai spus Sorin Babii.
Mondialul, prima şansă pentru Rio
Drumul spre următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, de la Rio de Janeiro, nu este deloc uşor, iar în septembrie se iveşte deja prima şansă de obţinere a locului cotă: „Campionatul Mondial din acest an este primul concurs de calificare la Jocurile Olimpice, se vor acorda şase locuri cotă la proba lui Alin. Apoi vor mai fi şi alte şanse, Europenele de anul viitor, etapele de Cupă Mondială şi din nou Europene, în anul olimpic. Alin îşi poate asigura încă de acum calificarea, se află la un nivel care îl îndreptăţeşte să spere la acest lucru, dar va fi foarte greu. Faptul că este campion olimpic nu îi conferă nici un avantaj, chiar pot să spun că îi va fi cu atât mai greu să confirme că a rămas la acelaşi nivel, toţi ceilalţi vor da totul pentru a-l depăşi. Cifrele vor fi foarte ridicate, se va trage aproape de recordul mondial.”
Alin Moldoveanu: „Întotdeauna se poate mai mult”
De un calm desăvârşit, stare ce îi conferă liniştea psihică de care are atâta nevoie în obţinerea performanţelor sportive, Alin Moldoveanu se declară mulţumit de pregătire şi rezultatele obţinute până acum în acest an: „Mă simt bine la Arad, sunt condiţii foarte bune de pregătire, pot să spun că vin şi mă antrenez aici, de fiecare dată, cu plăcere. Relaţia mea cu Sorin Babii este foarte bună, evident că mă felicit pentru faptul că am început colaborarea, era cea mai bună variantă posibilă. De pregătire şi rezultate sunt mulţumit, eu zic că sunt la un nivel competitiv. Dar oricât ar fi de bine, întotdeauna se poate mai mult. Cel mai notabil rezultat din acest an este locul 4 obţinut la Campionatul European, au fost şi recorduri naţionale doborâte, dar şi un concurs internaţional foarte puternic, la Munchen, pe care l-am câştigat”, ne-a declarat campionul olimpic.
„Vreau să intru în primii 8”
Alin Moldoveanu se simte în formă şi este optimist în vederea Campionatului Mondial, unde un prim obiectiv este calificarea în finala probei: „Vreau să intru în primii 8 şi de acolo cu paşi mici vedem ce se poate obţine. Este foarte greu să te califici la Jocurile Olimpice, aşa cum a spus şi Sorin, sunt cel puţin 30 de sportivi de valori aproape egale, oricare din aceştia poate câştiga un concurs sau poate obţine loc cotă. Dar pentru asta mă antrenez, să îi depăşesc şi să demonstrez că am valoare.” O altă calitate pe care am remarcat-o la Alin, specifică de altfel marilor campioni, este modestia, pe care o afişează chiar şi în postură de campion olimpic, performanţă supremă la nivel de sport:
Aurul olimpic, o senzaţie de împlinire
„Faptul că sunt campion olimpic îmi dă o senzaţie de împlinire, dar până la urmă pentru asta am muncit atâţia ani. Poate că nu conştientizez atât de bine acest rezultat, o pot face mai bine la final de carieră. Acum mă concentrez pe ce am de făcut în continuare, consider că sunt apreciat în România pentru rezultatele mele.” A fost doar o zi de pregătire din stagiul de la Arad al campionului olimpic la puşcă cu aer comprimat, Alin Moldoveanu. O zi de care cu siguranţă îmi voi aduce aminte când vreau să găsesc definiţia sportului de performanţă.