Tenisul de masa in actualitate
Daniela Dodean şi Bernadett Balint, alături de antrenorul Cristian Dodean, s-au aflat astăzi în faţa mass-mediei arădene, cu ocazia unei conferinţe de presă organizate de Clubul Sportiv Municipal Arad, pe tema „Tenisul de masă în actualitate”. Întâlnirea vine şi ca urmare a performanţelor obţinute de cele două jucătoare în acest sezon/an, atât pe plan naţional cât mai ales european şi mondial. După o scurtă retrospectivă a celor mai importante rezultate şi a unei avancronici pentru ce va urma în perioada imediat următoare, ambele trecute în revistă de directorul clubului, Vasile Păltineanu, fetele au primit un frumos buchet de flori din partea conducerii clubului. Prima care a luat cuvântul a fost Daniela Dodean, aflată într-un program de refacere după operaţia la genunchi, din 19 mai. Făcând o scurtă analiză a sezonului, incluzând aici şi ultima jumătate a anului trecut, Dana se declară satisfăcută:
„Din septembrie până de Crăciun a fost foarte bine, am fost 100%, iar la Europenele din Austria am adus acasă un rezultat nu bun, ci foarte bun, şi anume argintul cu echipa. Am fost foarte aproape de aur, am avut cred vreo 4-5 mingi de titlu, dar aşa a fost să fie. Apoi, în iarnă accidentarea mea mai veche s-a agravat, iar la un meci am făcut o mişcare greşită şi s-a pus problema unei operaţii la genunchi. Am decis împreună cu clubul meu, cu Federaţia şi cu doctorii să joc până acum, în vară, pentru a nu pierde încă o jumătate de sezon. Şi până la urmă a ieşit bine, am rezistat, am câştigat cu echipa mea de club campionatul în Austria şi ETTU Cup, plus am făcut şi un Campionat Mondial foarte bun atât petru echipă, cât şi pentru mine. Per total, cu toate problemele pe care le-am avut cu genunchiul, pot spune că este un sezon şi un an bun pentru mine. Am decis să fac operaţia ceva mai repede, în luna mai, tocmai pentru a fi aptă 100% pentru Europenele pe echipe de la Lisabona, din toamnă.”
Dana şi-a expus şi planurile de viitor, inclusiv Jocuri Olimpice, confirmâdu-ne şi faptul că tenisul de masă va cunoaşte o altă schimbare importantă din sezonul următor. Şi anume, mingea de celuloid se va înlocui cu una de plastic! „Am mai semnat încă un an cu SVS Strock, echipa mea din Austria. Din ce ştiu, vor fi sigur schimbări pentru sezonul viitor, ori se va forma o echipă puternică, cu jucătoare din China, ori va fi un lot tânăr, cu mine probabil în postură de cea mai vârstnică jucătoare. Vreau să îi mulţumesc domnului Păltineanu pentru tot sprijinul de care am parte, sponsorului Helvetika Milk, domnilor Ovidiu şi Cristian Gornic şi sper ca pe viitor şi alţi iubitori ai tenisului de masă să susţină acest club. O felicit şi pe Bernadett, urmăresc rezultatele ei şi a celorlaltor fete pe internet şi le aştept pe toate lângă mine, la naţionala de senioare. În privinţa calificării la Jocurile Olimpice, am înţeles că va fi ceva mai uşor, adică e nevoie de o clasare în primele 100 de jucătoare din lume, plus câteva turnee de calificare. Încă se discută în acest sens, dar sunt liniştită din punctul acesta de vedere, atâta timp cât am reuşit să mă calific la ediţiile anterioare, când calificarea se obţinea mai greu. O noutate importantă este că din toamnă se va juca oficial cu minge de plastic, ceea ce înseamnă mai puţin efect şi rapiditate. Cred că acest lucru ne avantajează pe noi, europencele, pentru că ne era foarte greu să controlăm serviciul chinezoaicelor, ele folosesc feţe speciale, care dădeau mult efect.”
Bernadett Balint s-a declarat şi ea mulţumită de acest an, cu rezultate de top la openurile din circuitul mondial al junioare, dar şi în Superliga de senioare, unde echipa CSM-ului a obţinut titlul de vicecampioană naţională: „A fost chiar un început foarte bun de an pentru mine, reuşind să câştig Openul Cehiei. Apoi au urmat alte medalii la dublu şi cu echipa la diferite openuri, plus acest loc 1 cu echipa la recentul Open al Poloniei, rezultat care ne dă multă încredere pentru Campionatele Europene. Şi la Naţionale am făcut un concurs bun, cu mici greşeli, iar în Superligă la fel, sigur se putea mai mult. Ne-a lipsit jocul în echipă, pentru că am fost la un pas de aur. La Europene obiectivul este o medalie cu echipa, care ne-ar aduce şi calificarea la Mondiale, iar în ceea ce mă priveşte, îmi doresc medalie în fiecare probă, eu fiind în ultimul an de juniorat.” Bernadett face din toamnă marele pas spre prima ligă germană, acolo unde va juca pentru puternica formaţie SV DJK Kolbermoor, ocupantă a locului 3. Nu este o despărţire de CSM, pentru că jucătoarea va evolua pentru culorile Aradului la individual, în competiţii naţionale şi internaţionale, la fel cum o face Daniela şi Adrian Dodean.
„Este un pas înainte, va fi un debut pentru mine „afară, ceva nou şi mă aştept să fie greu la început. Pe această cale doresc să aduc mulţumiri conducerii şcolii la care învăţ, Csiky Gergely, pentru că o să trec în clasa a 12-a. De asemenea, mulţumesc domnului director pentru toată susţinerea de care am avut parte”, a mai spus Balint. Momentul anunţului plecării în Germania i-a creat mari emoţii tatălui sportivei, prezent şi el în sala de conferinţe, un părinte admirabil şi dedicat total drumului ales în viaţă de fiica sa. Jozsef Balint a spus un mare adevăr legat de sportul de performanţă, dar a adus şi mulţumiri conducerii clubului, pentru buna colaborare:
„Vreau să mulţumesc pentru cei 8 ani”, a spus cu lacrimi în ochi tatăl lui Bernadett, părinte model pentru orice sportiv de performanţă, după care a urmat completarea: „Am făcut o echipă împreună şi vom continua tot aşa, pentru că Bernadett nu pleacă nicăieri, ea va juca pentru Arad şi în continuare. Chiar dacă au mai fost şi neînţelegeri, de înţeles în atâţia ani, am apreciat întotdeauna sprijinul clubului, iar Bernadett a fost cu sufletul în club şi în echipă. Vreau să spun că sportul de mare performanţă nu se poate face fără noi, aceşti oameni „nebuni”, care susţinem aceşti sportivi. Poţi să fii talentat, pentru că dacă la 12-13 ani, când trebuie să joci afară, nu ai bani, s-a terminat. Trebuie mereu ca aceşti sportivi să fie susţinuţi, nu neapărat doar material, din toate punctele de vedere.”
Cristian Dodean, antrenorul de care se leagă marile performanţe ale secţiei de tenis de masă, are planuri mari şi pentru viitor. Iar îmbucurător este că aceste planuri sunt legate chiar şi de sportive arădene, capabile să formeze o nouă generaţie de perspectivă. „Încă nu suntem 100% convinşi că vom avea o echipă de Superligă şi din toamnă. Asta pentru că Bernadett pleacă în Germania, iar sora Andreea va juca în Franţa. În schimb avem soluţii, iar una dintre ele este o fetiţă de la Târgu Mureş, de 13 ani, pe care am văzut-o pentru prima oară la Bistriţa. Mi-a plăcut mult de ea, iar de anul viitor va fi în lotul naţional de cadete. Am discutat şi cu antrenorul, cu părinţii ei, în principiu ne-am înţeles, sunt dispuşi să ne-o cedeze. Plus că vine un nou val de pe plan local, iar una dintre sportivele care îmi place foarte mult este Adela Strună, o fată foarte ambiţioasă, care recent a ocupat locul 5 la Top 12 pentru copii 8-10 ani. Pe lângă ea mai sunt două fetiţe talentate, care au început destul de târziu, la 8 ani, dar cu multă muncă şi ambiţie putem forma o echipă tânără, cu jucătoare din Arad, care în 3-4 ani să se bată din nou pentru campionat. Acesta este planul meu de viitor, vreau să punem accent şi să lucrăm mult cu grupele de copii.”
Ultimele teme abordate au fost pregătirea lui Bernadett Balint pentru Europene şi cantonamentul din septembrie, când lotul naţional de cadete şi junioare al Germaniei va veni la Arad: „Vreau să mulţumesc şi eu domnului director Păltineanu, pentru toată susţinerea de care am avut parte încă din momentul când am fost numit la coducerea primei echipe. În acest an o să merg şi eu la Europene, pentru a fi alături de Bernadett în probele individuale, voi încerca să o ajut şi să o susţin cum pot eu mai bine, pentru a realiza un rezultat mare. De asemenea, vreau să îi mulţumesc şi sportivului Sorin Mîneran, de la atletism, care ne-a ajutat şi ne va ajuta mult în pregătirea ce va urma pentru Balint, una foarte dură. Va trebui să fie foarte bine pregătită fizic, pentru că la un European poţi juca şi 8 meciuri într-o zi, dacă ajungi în faze finale, iar dacă nu ai pregătire este imposibil să faci faţă. De aceea, vom face o pregătire temeinică la Arad, după care este posibil ca din 22 iunie, Detti să meargă în Germania pentru un cantonament tehnic ce îi poate fi de mare ajutor. Urmat în final de cantonamentul naţionalei de la Buzău, care începe pe 2 iulie. Naţionala de junioare este formată din Bernadett Balint, Andreea Clapa şi Diana Lupu, plus încă 2 jucătoare, care vor fi desemnate după un turneu de calificare. Vreau să vă confirm că în septembrie vom organiza un cantonament la Arad, cu participarea lotului naţional de cadete şi junioare al Germaniei. Noi am fost la ei în pregătire, la Dusseldorf, au un centru extraordinar şi pot să spun că se apropie de cele din China, au absolut toate condiţiile pentru a face mare performanţă. Am avut privilegiul să asistăm şi la antrenamentele lotului naţional de seniori al Germaniei, înaintea Campionatului Modial, ceea ce este ceva incredibil”, a încheiat Cristi Dodean.
Directorul CSM Arad, Vasile Păltineanu, a scos în evidenţă performanţele secţiei de tenis de masă, şi în acest an un port-drapel al succesului clubului: „Vreau să remarc în primul rând performanţa excepţională obţinută de naţionala de senioare la Mondialele din Japonia, unde fetele noastre s-au clasat pe locul 5. Iar pe această cale o felicit şi pe Dana, componentă de bază a echipei României. În ce priveşte echipa de Superligă, meritul este în primul rând al sportivelor, al antrenorului, care a reuşit să obţină maxim, al conducerii clubului, şi aici vreau să împart succesul cu fostul nostru coleg, domnul director Viorel Bitang, al sponsorilor Helvetika Milk şi Verbiţă, oamenilor care au fost mereu alături de noi, cum sunt Răzvan Meszar şi Alexandru Meszar, plus tuturor susţinătorilor şi partenerilor noştri. Să nu uităm nici de familiile sportivelor, iar aici vreau să evidenţiez aportul domnului Balint, tatăl lui Bernadett, practic primul său antrenor şi un susţinător deosebit. Intenţia noastră este de a dezvolta secţia, a aduce şi selecta foarte mulţi copii talentaţi şi a face un tenis de masă modern, care să dea garanţia creşterii unor noi campioane.”