Tăietorii de lemne au început antrenamentele
Practicanţii de Timbersport sau Tăietorii de Lemne pe româneşte au început antrenamentele pentru Campionatul Național – STIHL Timbersports, care va avea loc în luna iunie. După această competiție, cei mai buni atleți vor forma lotul României care va reprezenta țara noastră la modialele din septembrie de la Lillehammer, Norvegia.
Deocamdată antrenamentele se desfășoară pe plan local,sub forma unor tabere unde sunt aduși antrenori internaționali consacrați, cum este multiplul campion german Dirk Braun, și organizatorul de campionate mondiale, olandezul Bart Jansen. Până în prezent românii au mai organizat în luna martie o tabără de pregătire la Gilău, dar și una internațională, în Austria, în februarie. Următorul antrenament colectiv are loc la Gilău în acest week-end. Până la Campionatul Național din iunie vor mai fi organizate două tabere de pregătire, cea de-a doua desfășurându-se în comun cu loturile Ungariei și Austriei.
Probele de concurs la care se pregătesc participanții din tabăra de la Gilău sunt: Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferastrăul STIHL MS660, Tăierea verticală și Tăierea la înălțime. Pe lângă aceste probe sportivii se vor antrena pentru tăierea cu așa-numitul „Hot saw”, un super motoferăstrău care are puterea unui autovehicul și este manevrat de un singur om. Cu 60 de cai putere și o viteză a lanțului de 240 km/h, super motoferăstrăul taie trei felii dintr-un buștean în mai puțin de 8 secunde.
„Organizarea acestor tabere de pregătire mai are o semnificație importantă în afară de cea competițională. Aceste evenimente fac parte din demersurile pe care noi le-am demarat de anul trecut pentru auditarea și declararea de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a acestei discipline ca sport – Sportul Tăietorilor de Lemne. La nivel național avem deja înființate trei cluburi, în Bihor la Săcuieni, Cluj la Gilău și în Arad. Noi vom continua să investim în dezvoltarea STIHL Timbersports, fiind puternic încurajați de rezultatele sportivilor noștri mai ales pe plan internațional” a declarat Ioan Mezei, director general STIHL România.
La a doua participare la Campionatul Mondial Stihl Timbersports Series, echipa României s-a clasat anul trecut pe locul 15 în clasamentul general, concurând cu echipe care au între 10 și 15 ani de experiență. La aceeași grupă valorică românii au fost cei mai buni, surclasând echipele Ungariei, Irlandei, Italiei, Norvegiei și Danemarcei.
Pe primele trei locuri la nivel mondial se situează Australia, Noua Zeelandă și Statele Unite. Țara noastră a fost reprezentată de o echipă formată din patru concurenți plus o rezervă. Aceștia sunt Botond Nagy (36 de ani), care este și campion național la STIHL Timbersports, Dan Petrescu (27 de ani, vicecampion național), Nicolae Nyamcsuk (32 de ani), Constantin Pleș (30 de ani) și Csongor Nagy – rezervă (24 de ani).
Competiţiile STIHL TIMBERSPORTS reprezintă o serie de concursuri internaţionale ale tăietorilor de lemne. Disciplina tăietorilor de lemne îşi are rădăcinile în Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.
În trecut, competiţiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri pentru a stabili cel mai bun dintre ei la nivel local. De-a lungul timpului aceste „încercări de forţă” s-au transformat într-un concurs desfăşurat la un nivel atletic înalt. În anul 1985 s-au lansat competiţiile STIHL TIMBERSPORTS, sub forma unei serii de concursuri, în SUA.
Competiţiile STIHL Timbersports s-au impus acum drept unele de primă clasă. Ele au loc la nivel naţional şi internaţional. În Europa, competiţiile STIHL TIMBERSPORTS au debutat în 2001. Din 2005 Campionatul mondial STIHL TIMBERSPORTS aduce faţă în faţă pe cei mai buni atleţi ai lumii la tăiat lemne.
România are de doi ani o echipă naţională de tăietori de lemne, care o reprezintă la competiţiile internaţionale. Din această echipă fac parte atleţii care se califică pe plan naţional, la competiţiile care au loc pe parcursul anului. Primul Campionat Național al Tăietorilor de Lemne a avut loc în iunie 2010 la București, anul trecut fiind organizat la Gilău, Cluj.