UTA, din nou pe marginea prăpastiei: suporterii trag semnalul de alarmă
Situaţia tot mai îngrijorătoare în care se scaldă Bătrâna Doamnă nu îi lasă indiferenţi pe cei de la Suporter Club UTA, care au organizat astăzi, la Old Lady’s Pub, o conferinţă de presă. Reprezentanţii SCU invocă o serie de probleme grave la club, care înlănţuite, pot duce chiar la faliment: “Dorim să facem o expunere a situaţiei actuale şi să avem o poziţie clară vizavi de ce se întâmplă la UTA, pentru a clarifica unele lucruri. Încă din iarnă a planat spectrul falimentului asupra clubului. Noi nu am fost indiferenţi, ne-am întâlnit cu fiecare dintre investitorii interesaţi de club, iar cel mai hotărât a fost Adrian Marţian, care a şi făcut o infuzie de capital la începutul anului. Din păcate, au început să se acumuleze iarăşi restanţe, suntem aproape în aceeaşi situaţie ca şi în iarnă, cu restanţe de 3-4 luni către jucători şi de aproape un an la angajaţii clubului, care cu salariul minim pe economie, şi acela neplătit de atâta timp, mai sunt şi ameninţaţi cu tăierea a 25 la sută din salarii. Acest lucru dă un semn de neîncredere în seriozitatea proiectului”, spune Dan Proca, unul din membrii fondatori ai SCU.
Reprezentantul suporterilor arădeni atrage atenţia asupra situaţiei din perioada Chirilă, similară cu cea de astăzi, dar şi a posibilităţii falimentului: “Se adună semne îngrijorătoare vizavi de proiectul UTA-ei, iar pe lângă datorii şi restanţe, au apărut declaraţii contradictorii şi aparenţa unui conflict între cei doi acţionari. Clubul mai are sub contract doar trei jucători, iar restul îşi pot depune oricând memorii pentru recuperarea banilor, toate acestea putând duce în viitorul campionat la neprogramare sau chiar excludere. Domnii Falub şi Constantin au declarat că nu au semnat o prelungire a contractului, datoriile către stat nu au fost reeşalonate, iar asupra clubului planează falimentul. Am zis să nu repetăm greşeala din perioada Chirilă, una dintre cele mai negre din istoria clubului, când am aşteptat să se rezolve într-un fel situaţia. La patru ani de la acel eveniment, ne aflăm într-o situaţie similară, verbal ne luptăm la promovare, aducem jucători importanţi de la FC Bihor şi FC Argeş, dar concret nu se întâmplă nimic. Situaţia este exact la fel, cu salarii neplătite, nici o semnătura a vreunui jucător, fără antrenor. S-au adunat atâtea semne contraditorii.”
Suporterii apreciază eforturile lui Marţian, care a salvat în iarnă clubul, dar aşteaptă în schimb un proiect clar, seriozitate şi investiţie. “Discutăm despre promovare, dar în schimb tăiem opt milioane de la angajaţi. Promitem că în cazul în care Primăria nu se ţine de promisiune, facem stadion, care presupune zeci de milioane de euro, dar pe de altă parte riscăm să fim suspendaţi la a patra sau a cincia înfăţişare pentru 2.000. de euro. Orice suporter îşi ridică un semn de întrebare. Să nu se înţeleagă că tirada noastră se îndreaptă spre Marţian, îi mulţumim pentru ce a făcut până acum la UTA”, mai spune Dan Proca.
În vizorul SCU nu avea cum să nu intre şi autorităţile locale, neimplicate în zbaterea continuă a clubului fanion: “Nu putem să nu vedem exemple grăitoare din ţară, cu echipe care nu au existat şi care acum promovează. Trei din cele patru promovate sunt finanţate eminamente de autorităţi. Noi nu suntem absurzi, nu am cerut să se arunce cu ordinul milioanelor de euro, aşa cum se întâmplă la Timişoara, dar dacă te interesează puţin sportul, iar exemple pot fi chiar Sebişul şi Ineul, poţi media, poţi atrage investitori spre UTA. Noi, suporterii, trebuia să fim poate ultimii care să facem lobby pentru club. Nu se poate ca primarul, care spune că îl interesează sportul, să apară la gât doar cu medaliile fetelor de la ICIM. Pe această cale, tragem un semnal de alarmă pentru întreaga suflare utistă, iar mai apoi pentru actualii acţionari şi pentru autorităţile locale. Nu putem fi bănuiţi de partizanat, singurul nostru interes e UTA şi binele ei. Suntem deţinătorii legali ai siglei, culorilor şi palmaresului clubului, iar asta ne obligă să veghem asupra situaţiei existente de la club”, mai spune Dan Proca.
Ceva mai radical, dar mereu un suporter care a spus lucrurilor pe nume, s-a dovedit Colin Mesz: “Nu se poate să vină tot felul de oameni să preia UTA fără un leu în buzunar. E foarte trist că poţi să vii, să iei pur şi simplu echipa, plăteşti 2-3 salarii şi îţi faci imagine pe spinarea UTA-ei. Noi ne batem la promovare, dar nu luăm licenţa… Poate că ni se întâmplă asta pentru că suntem disperaţi să nu ne desfiinţăm, părerea mea e că cine preia UTA ar trebui să ofere o garanţie că poate ţine măcar un an clubul. Gio a ţinut ani de zile clubul pe linia de plutire, dar aşa nu se poate face performanţă, fără un investitor serios, fără suporteri, fără autorităţi. De asta nu mai vin nici suporterii la stadion.”