Scopul antrenorilor de la Viitorul Arad este să formeze caractere!
… și, dacă se poate, fotbaliști. „E clar că, din cei 30 de copii pe care îi antrenez, nu vor face toți sport de performanță. Dar toți trebuie să ajungă caractere în societate. Vrem să scoatem maxim din fiecare, atât fotbalistic, dar mai ales uman”, descrie Dinu Maghici tema principală a activității de la clubul juvenil fondat în recentul sezon estival.
După performanțele de la faza locală a turneelor Gheorghe Ola și Gheorghe Ene, când au ocupat toate treptele podiumului la grupele de vârstă 2004 și 2005, le-am cerut părerea antrenorilor acestui centru de pregătire a micilor fotbaliști, referitor la activitatea pe care o desfășoară. Să vedem împreună ce-i învață ei pe cei mici…
Lecții marca Fery Tisza
„După fiecare turneu unde obțin rezultate notabile nu uit să îi mulțumesc lui nea’ Fery Tisza pentru tot ce m-a învățat în carieră. Metodele dumnealui sunt actuale mereu, iar disciplina și seriozitatea sunt pe primul plan. Despre copii, ce pot să spun, e o plăcere să lucrezi cu ei, sunt foarte dedicați și, continuând pe aceeași linie, vor veni rezultatele atât în fotbal, cât și în viață”, a declarat Norbert Josza, care îl are ca secund pe Flavius Pavel. Cei doi se completează bine, întrucât se cunosc din copilărie și au aceleași năzuințe profesionale. Josza a simțit nevoia de schimbare în vara acestui an, când a decis că ar fi mai bine să lucreze pentru clubul patronat de Giovanni Catanzariti, în detrimentul lui Atletico Arad, unde era sub contract de opt ani.
„Îmi place să lucrez cu copiii. Este o provocare pentru mine, dar învăț repede și, în viitor, poate voi spune eu despre Norbi ceea ce afirmă el astăzi despre dl. Tisza”, a menționat Pavel.
Mircea Aslău este alt nume „greu” al clubului… tânăr la propriu și la figurat. Fost jucător la UTA și ACU Arad, acum antrenor la Victoria Cermei, în Liga 4, cel supranumit „Zimbrul” se ocupă de grupa copiilor născuți în 2002-2003.
Concurența, pregătire pentru viată
Dinu Maghici s-a înrolat la Viitorul după trei ani de ucenicie în Anglia și un retur pe banca celor de la Progresul Pecica, în „D”-ul arădean. Mentalitatea este atuul tânărului antrenor, care ne-a spus: „club nostru a adus în Arad concurența la acest nivel. Numai așa se pot naște și forma fotbaliști de valoare. Ce am învățat la Liverpool încerc să aplic și la Viitorul și anume că trebuie formăm să fotbaliști, oameni și nu roboți. Fiecare trebuie să vină din plăcere la antrenamente, să nu fie forțat sau obligat, cum am auzit că se mai practică. Ei trebuie să învețe să se exprime individual, să fie încurajați, dar și certați când e cazul, să știe de mici de înseamnă concurența și să înțeleagă faptul că nimeni nu este titular sau rezervă, ci fiecare își câștigă locul în echipă, prin muncă și seriozitate”.
Raul Dehelean și Romeo Vurdea, ambii cu vechime în pregătorea copiilor, completează lista antrenorilor de la Viitorul, listă ce rămâne, în continuare, deschisă…