Pony Club Arad, un centru de sănătate pentru copilul tău
Calul este deseori animalul preferat al copiilor. Impozant, elegant, calul este un suflet care se lasă cucerit şi dirijat. Echitaţia este o activitate sportivă în care putem debuta de la o vârstă fragedă şi care permite micuţilor să se dezvolte corect din punct de vedere fizic si psihic. Animalul nu este un simplu instrument, este o fiinţă vie, care se lasă mângâiată, atinsă, dar care pretinde în acelaşi timp respect şi îngrijire. De aceea am ţinut să stăm de vorbă cu Sabina Ailoaie, preşedintele centrului ecvestru Pony Club din Arad, un club deja binecunoscut în rândul iubitorilor de călărie din România şi din străinătate.
Rep: Sabina de când această pasiune pentru cai?
S.A: De mic copil mi-au plăcut caii, am început să practic echitaţia de la o vârstă destul de fragedă. La ora actuală pot să spun că mi-am îndeplinit visul, acela de a avea propriul meu club de călărie, am în dotare opt cai dintre care doi pentru şcoală şi opt ponei.
Rep: Care este misiunea clubului Pony?
S.A: Aş putea spune că avem patru principii de bază: să asigurăm un mediu cât mai sigur, distractiv, educativ pentru copii, să asigurăm copiilor oportunităti egale de a interactiona cu calul pentru a dezvolta respect de sine şi încredere în forţele proprii, îmbunătăţirea relaţiilor cu calul şi totodată cu prietenii sau familia , de a învaţă prin încredere şi prietenie, nu prin forţă sau intimidare.
Rep: Participă copii la concursuri?
S.A: Anul acesta pe 30 iunie vom organiza a patra ediţie a Cupei Pony Club, vom participa la concursuri de îndemânare şi conducere a calului, destinate copiilor, avem un campionat pe care îl organizăm în colaborare cu câteva cluburi din judeţul Bekes din Ungaria şi participăm cu călăreţii legitimaţi la probele de obstacole.
Rep: Care ar fi motivul pentru care vrei să atragi copii la acest sport?
S.A: Copilul simte dragoste, respect, teamă şi admiratie pentru cai, aceste sentimente fiind recunoscute şi din punct de vedere pedagogic, ca fiind o buna premisă a proceselor de învăţare. Contactul direct cu acest frumos animal care este calul, poate avea efecte pozitive asupra copilului: îi ofera incredere de sine, îi întăreşte sentimentul de autopreţuire şi autocunoaştere, eliminandu-i agresivitatea şi frica.
Rep: Crezi că echitaţie trebuie practicată de la o vârstă fragedă, ştiind că şi tu ai început devreme călăria?
S.A: Eu zic că da, echitaţia îi învaţă pe copii ce înseamnă lucrul în echipă. Caii au un comportament constant, deci pot fi parteneri de nădejde. De asemenea, pentru a învăţa să stea în şa, copilul va trebui să se sincronizeze cu calul şi cu miscările lui, ceea ce îi va stimula musculatura, simţul coordonării şi al echilibrului. Echitaţia este un sport recomandat mai ales pentru copiii care au un comportament solitar, introvertit, dar şi o anumită pasivitate sau lipsă de încredere în sine. Faptul că se lasă purtaţi pe spatele cailor, că trebuie să se impună în faţa animalului, reprezintă pentru cel mic o provocare imensă, dar şi foarte plăcută. De cele mai multe ori, limbajul trupului este unul din cei mai importanţi factori în echitaţie: cu timpul, copilul va ajunge să înteleagă destul de usor semnalele transmise de prietenul său patruped.
Rep: Ne confruntăm cu o problemă destul de gravă, lipsa timpului petrecut de părinţi alături de copii?
S.A: De cele mai multe ori, părinţii nu mai au astăzi timpul necesar pentru a stimula imaginaţia copiilor lor. Echitaţia reuşeşte, însă, acest lucru, oferindu-le celor mici noi experienţe de viată. Contactul cu caii, mişcarea şi joaca în aer liber, în natură, le stimulează creativitatea şi, în plus, îi ajută să se dezvolte nu numai fizic, ci şi mental. Îngrijind un cal, copilul învaţă să devină mai responsabil şi mai grijuliu, învaţă să ţină de mic “frâiele în mană”, de acest lucru având nevoie toata viaţa.
Rep: Ştim că la Pony Club vin şi oameni mari, nu doar copii?
S.A: Da, este adevărat că vin şi adulţi care vor să practice echitaţia, nu neapărat de performanţă ci pur şi simplu pentru relaxare. Chiar în acest moment avem oaspete o doamnă din Arad, stabilită de mai mulţi ani în Italia, care practică acolo echitaţia şi a dorit neapărat să vadă cum se desfăşoară activitatea la clubul Pony.
Rep: Haideţi să o întrebăm câteva cuvinte, cum se simte, ce părere are despre activitatea de aici? Am aflat că se numeşte Albiş Monica, locuieşte de ani mulţi în Vicenza, Italia
A.B: Sunt fericită că am avut ocazia să o cunosc pe această minunată doamnă Sabina, să trăiesc această experienţă minunată în oraşul meu natal Arad. Sunt înscrisă la o şcoală de echitaţie din Vicenza, dar acolo practică un alt stil de călărit şi anume stilul Western adică cel american, pe când aici la Pony stilul este cel englezesc.
Rep: La următoare revenire în Arad, o să vizitaţi Pony Club?
A.B: Neapărat! Am întâlnit aici oameni minunaţi, cai bine îngrijiţi, pe Sabina o instructoare deosebită, cu siguranţă voi împărtăşi impresiile mele şi oamenilor de la clubul meu din Italia. De ce nu, poate se va realiza un parteneriat între cele două cluburi, Ranch El Picadero şi Pony Club.
Rep: Mulţumim pentru amabilitate şi vă urăm succes pe viitor.
Rep: Iată te vizitează şi persoane din străinătete, nu doar de la noi, cum e?
S.A: Da mă simt foarte onorată că renumele clubului meu a ajuns şi în Italia şi sper ca pe viitor să avem cât mai mulţi astfel de oaspeţi.
Rep: Recent a-ţi revenit învigători dela un concurs din Ungaria?
S.A: Da aşa este, recent în localitatea maghiară Reti Lovasfarm, langa Szeged s-a desfaurat un nou concurs hipic de sarituri peste obstacole la care, din nou, echipa Pony Club Arad a fost prezenta. Rezultatele au fost excelente: doua cupluri participante, fiecare in doua probe si ne-am intors cu trei cupe: Irina Boian a reuşit o clasare pe prima treaptă a podiumului cu calul Rândunica, eu am luat un loc 1 şi un loc 2 cu calul Zalina. De asemenea Irina a mai cucerit şi un loc trei tot cu Rândunica
Rep: Felicitări! Acum la finalul înterviului ce le transmiţi iubitorilor acestui sport?
S.A: Că îi aştept în număr cât mai mare la Pony Club şi aş vrea să dau un sfat părinţilor, să-şi facă timp mai mult pentru copii, să încerece să-i îndrume către echitaţie, dar nu numai, orice mişcare este benefică în dezvoltarea fizică şi mentală a celor mici.
Dan Coita
Asociatia Cultural Educativ Sportiva
PONY CLUB ARAD
Adresa: Str. Ilarion Felea, nr. 83, ARAD – 310435, ROMANIA;
e-mail: arad@pony-club.ro; pagina web: www.pony-club.ro;
În perioada 01 mai – 15 iunie 2012, Pony Club Arad face înscrieri pentru cursurile de echitaţie pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani. Pentru informaţii suplimentare/ înscrieri tel.: 0756.031.695- Sabina Ailoaie