Performerii anului sportiv în Arad: Sferlea, Motorca și Krupla sunt cei mai buni, FCC UAV este echipa lui 2022
2022 nu a fost un an sportiv foarte prolific din punct de vedere sportiv pentru Arad, cu performanțe internaționale la nivel de tineret sau seniori ceva mai slabe decât în anii trecuți. Dar când vine vorba de cadeți și juniori lucrurile stau diferit, pentru că aici chiar a fost un an extraordinar. Viitorul este asigurat și asta este cel mai important într-o lume a sportului în care se pune tot mai mult accent pe sectorul juvenil, copii și juniori. Așadar, anul ce se încheie a scos la rampă trei sportivi tineri, dar valoroși și de mare perspectivă. Nu ne propunem neapărat un Top 3, pentru că la nivel de locuri e de discutat, unii optând pentru cea mai bună performanță internațională la cea mai superioară categorie de vârstă, alții preferând să totalizeze rezultatele de top. Cert este că toți trei sportivi enumerați mai jos au avut rezultate remarcabile în acest an și pot fi declarați fără probleme sportivii anului. La doar 15 ani, jucătoarea de tenis de masă de la CSM Arad, Alesia Sferlea, antrenată de Cristian Dodean, este dublu medaliată mondială, campioană europeană cu naționala de cadete, triplă medaliată balcanică și medaliată cu bronz la Top 10 Europa, categoria U15.
Colegul de club de la CSM Arad, Mihai Motorca, a fost desemnat atletul anului în România la categoria sa de vârstă, U18. Elevul profesorului Constantin Miclea, care este legitimat și la CSȘ Gloria, este performer în acest an în proba de aruncarea discului, cucerind pe plan internațional trei medalii prețioase: aurul la Festivalul Olimpic al Tineretului European și la Campionatele Balcanice U18 și bronzul la Campionatele Europene. Halterofilul format la CSM Arad de Adrian Jigău, Cosmin Krupla, apără acum culorile AMEFA Arad și a avut și el un an excelent. Krupla este pregătit de profesorul emerit Gheorghe Biriș și este triplu medaliat european la juniori 1, câștigând în cadrul categoriei 55 de kilograme două medalii de argint, la total și smuls și un bronz la aruncat.
CSM Arad dă cei mai mulți performeri și în 2022, în sporturi olimpice
Aceștia ar fi principalii trei performeri ai anului, dacă ne raportăm la sporturi olimpice, pentru că așa e normal. Tot într-un clasament al sporturilor olimpice trebuie să îi mai remarcăm, pentru un 2022 notabil, pe alți sportivi cu rezultate bune: Vanessa Oriaku (atletism – aruncarea suliței, CSȘ Gloria), Denis Both (atletism – aruncarea suliței, CSM Arad), Nicolae Coman (atletism – proba de 1.500 de metri, CS Universitatea Arad) și Luca Joldea (tir sportiv, CSM Arad). Așadar, dacă ne raportăm strict la sporturile olimpice, putem spune că CS Municipal Arad, cu director Lucia Mihalache, este din nou clubul anului, având cei mai mulți performeri în 2022. Trebuie însă să îi amintim și pe cei mai buni sportivi în sporturi neolimpice, iar aici CS Universitatea Arad, club tânăr dar ambițios și în continuă dezvoltare, condus de Ovidiu Șerban, are cele mai bune rezultate. Performerii principali sunt Darius Branda – antrenat la club de Ramona Haidu, vicecampion mondial de seniori cu echipa de gimnastică aerobică a României, dar și reprezentantele secției de sambo, proaspăt legitimate de clubul universitar, Bianca Prodan și Carolina Szabo, care au punctat cu două locuri 3 la Cupa Europeană de la Cheile Grădiștei, prima la categoria +80 de kilograme, iar a doua la 54 de kilograme. Trebuie să remarcăm și faptul că CS UAV Arad a devenit un partener și chiar un susținător financiar pentru echipa feminină de baschet, care de altfel a preluat și în denumire numele universității arădene. Așadar, o implicare tot mai importantă în sportul arădean de performanță, ce merită punctată.
Specialistul în aruncările atleților: Constantin Miclea este antrenorul anului
Ne-am văzut datori să facem această separare între sporturi olimpice și neolimpice (n.n. dacă tot nu a făcut-o nimeni), așa cum se întâmplă de altfel în clasamentele întocmite de celelalte Direcții Județene de Sport și Tineret din țară. Iar cel mai bun exemplu este chiar județul vecin, Timiș. Antrenorul anului în sportul arădean este profesorul Constantin Miclea, cel care se ocupă de atleții Mihai Motorca și Denis Both, dar și de Vanessa Oriaku, și care lucrează foarte bine pe aruncări nu de azi, de ieri, Andrei Gag și Raul Rusu, foști sportivi legitimați la CSM Arad, fiind alți doi sportivi cu care a avut rezultate foarte bune în trecut. Echipa anului nu poate fi decât FCC UAV Arad, vicecampioană națională și participantă, după 12 ani de pauză, în FIBA EuroCup Women, a doua competiție europeană inter-cluburi. În Arad, Primăria a organizat aproape pe ascuns, într-un anonimat complet, o gală modestă a sportului arădean, cu presa sfidată și invitată în bătaie de joc, doar cu o oră înainte, astfel că nici cei mai mulți jurnaliști nu au putut participa. Acești performeri ai sportului arădean, poate cei mai buni ambasadori ai orașului, nu au putut avea parte de aplauzele arădenilor, chiar dacă la doar câțiva metri de Primărie aveam scenă amenajată, cu ocazia Târgului de Iarnă. Sau de ce nu, un astfel de eveniment se putea organiza festiv, la Teatru sau chiar la Sala Polivalentă, pentru a avea parte de un public cât mai numeros. Nu are rost să mai spunem că gala nu a beneficiat de nicio publicitate sau promovare, arădeanul de rând, poate iubitor de sport, aflând doar din presă sau de pe internet de acești performeri.
Ca la noi, la nimeni! Sportul olimpic trebuie să aibă prioritate
O gală organizată practic pe genunchi și pe repede înainte, cum niciodată nu se întâmplă la conferințele de presă sau evenimentele pe politic, unde totul este organizat în cel mai mic detaliu. Dar, cum se zice, de unde să ceri dacă nu-i. Bibarț și nepricepuții de pe lângă el au întocmit o listă de laureați, în care din comunicatul care ne-a parvenit înțelegem că nu există o ordine și că toți cei enumerați se pot considera sportivii anului. Deși ni se sugerează o ordine oarecare în acea listă de sportivi ai anului, care însă este însă în opinia noastră greșită, atâta timp cât sportul olimpic trebuie să aibă întotdeauna întâietate. O listă în care, cum vă spuneam, nu se face o separare între sport olimpic și neolimpic, așa cum se întâmplă în restul țării, Direcțiile Județene de Sport și Tineret asumându-și aceste clasamente, nu cum avem parte la Arad, unde implicarea toxică a politicului și un primar oricum străin de sport transformă astfel de gale în ceva neînsemnat. Așadar, în contextul nepublicării listei de la Primărie, ne-am simțit datori să vă oferim performerii sportivi ai lui 2022, cel puțin în viziunea noastră și probabil nu doar a noastră.