Marius Copil: tenismenul care vorbește 5 limbi a urcat până pe locul 60 ATP!
Marius Copil (28 de ani) a realizat cea mai mare performanță a unui jucător de tenis român din ultimii ani, ajungând în finala turneului ATP de la Basel, unde a pierdut onorabil în fața lui Roger Federer.
Pentru că a ajuns până în ultimul an al competiției din Elveția, Copil a primit 209.000 de euro și 300 de puncte, care l-au dus de pe locul 93 direct pe locul 60 în clasamentul ATP. Aceasta este cea mai bună poziționare din cariera sa, iar succesul, așa cum vom vedea, nu este deloc întâmplător.
Nu a dormit înaintea finalei
Dar, până să punctăm ce a condus la „explozia” sportivului născut la Arad, hai să trecem în revistă ce s-a întâmplat în finala de la Basel. Toată lumea se aștepta la o victorie lejeră a lui Federer, mai ales că acesta juca în orașul natal, în fața unui public aproape fanatic. Însuși Copil a recunoscut că nu a putut pune geană peste geană în noaptea de dinaintea confruntării, gândindu-se că va pierde la zero: „am început să lupt pentru fiecare punct și să am un plan la fiecare minge”.
Cine a urmărit meciul la televizor sau pe telefon, prin aplicație, a văzut cum Roger Federer a luat cu greu primul set, la tie-break, și cum în setul secund Copil a condus cu 3-0 și 4-1 la game-uri. Românul a avut apoi un ghinion care nu putea să nu îl afecteze din punct de vedere psihic. Au fost 4 mingi decise cu ajutorul hawk-eye, toate în favoarea elvețianului, cu mingi milimetric în afara liniei! Copil a ridicat spre cer degetul arătător: „Nu se poate așa ceva!”. În cele din urmă, Federer s-a impus, dar a avut numai cuvinte de laudă la adresa învinsului.
„Biomecanică stelară, serviciu exploziv”
„Marius are biomecanică stelară, un serviciu exploziv și poate avansa în teren consistent și eficient. Mulți jucători
și-ar putea îmbunătăți loviturile dacă ar analiza dreapta, reverul și serviciile lui, loviturile sale fiind simple și fluide “, au scris cei de la „Tennis with an Accent”.
Românul a surprins prin discursul ținut în limba germană, după meci. “Vorbesc cinci limbi străine, am trăit la Munchen câțiva ani, am făcut școala germană la Arad, a fost foarte ușor pentru mine”, a explicat Copil.
O performanță anunțată
Prestația bună din turneul de la Basel a fost anunțat de câteva rezultate notabile obținute în perioada premergătoare. Au fost două victorii în aceeași săptămână împotriva altor doi jucători de Top 10, Cilic și Zverev. „Această serie de rezultate înseamnă foarte mult, îmi dă o mare încredere în mine să văd că pot să mă lupt cot la cot cu giganții tenisului, cu Cilici, cu Zverev, cu Roger și cu ceilalți”, a spus sportivul nostru, care abordează cu mult optimism anul 2019: „O să am o pregătire de iarnă foarte bună și îmi doresc să devin din ce în ce mai bun. Pot lua încrederea pe care am avut-o la Basel pentru următoarele turnee de la început de an. Sunt mulțumit că am devenit o persoană mai bună. Și nu numai în tenis, ci și în viața de zi cu zi. Sunt mulțumit de mine, sper să rămân sănătos”.
Importanța muncii în echipă
Succesele lui Copil nu sunt întâmplătoare și nu reprezintă numai rodul muncii lui, ci a unei întregi echipe. Secretul a fost dezvăluit chiar de tenismen, după finala jucată la Basel. O decizie-cheie a fost reluarea colaborării mental coach-ul Ioan Popoviciu, cu care lucrase înainte de a intra în Top 100: „După turneul de la Stockholm, unde am pierdut un meci, să zic aiurea, am decis că trebuie să schimb ceva și pe partea mentală și am reînceput cu el”. Echipa a fost completată cu Lucian Nicolescu – la pregătire fizică și fizioterapie și cu Andrei Pavel, care i-a dat multe sfaturi bune și l-a ajutat să își fortifice lovitura de dreapta.
În anul 2018, Marius Copil a câștigat 730.000 de dolari din tenis, reprezentând o parte importantă a totalului de 2 milioane de euro adunate în toate cariera. Pentru anul viitor, sunt perspective excelente!