Mai primeşte sportul arădean bani de la Primărie?! Bibarţ şi-a făcut imagine cu UTA şi vicecampioana FCC UAV, iar acum se face că… plouă
În prima şi se pare că şi singura sesiune de finanţări nerambursabile din acest an organizată de Centrul Municipal de Cultură s-au împărțit pentru sportul arădean 7,82 de milioane de lei, mai mult decât dublu față de prima sesiune a lui 2021. Doar că primarul Bibarţ nu este chiar atât de darnic precum credeau unii. Astfel, cluburile şi asociaţiile sportive ar putea fi lăsate cu ochii în soare de autoritățile locale în partea a doua a acestui an, fiindcă sesiunea a doua de finanțare din cadrul programului Promovarea Sportului de Performanță are şanse mari să nu mai se ţină! Încă nu este nimic oficial dinspre Primărie (n.n. deşi semnalele sunt importante, în alţi ani se anunţa pe vremea asta procedurile şi data limită a depunerii documentaţiei pentru proiecte), dar sursele noastre ne indică faptul că Bibi s-a plictisit de atâta sport şi a cam închis robinetul. Cum nici de la biroul de presă al Primăriei nu am reuşit să aflăm mare lucru, în sensul că ni s-a transmis că se aşteaptă răspuns de la CMCA, lucrurile nu arată prea bine. Dacă informaţiile noastre vor fi corecte, înseamnă că UTA ar rămâne cu cele 4 milioane de lei primite în luna aprilie, aproximativ 800 de mii de euro, adică exact suma încasată în 2021 şi nimic mai mult. În schimb, sunt cluburi și sporturi care depindeau aproape decisiv de fondurile nerambursabile din a doua sesiune, pentru definitivarea bugetului pe 2022.
Seduse şi abandonate, la revenirea în Europa?!
Iar cel mai bun exemplu este vicecampioana României la baschet feminin, FCC UAV Arad, recompensată cu 260 de mii de euro în primăvară. Medaliata cu argint naţional își dorea să ridice ștacheta, cu atât mai mult cu cât va participa după o pauză de 12 ani în grupele EuroCup, ceea ce ar însemna că are nevoie de încă minim 150 de mii de euro. Fără aceşti bani, este în mare pericol chiar participarea “galben-albastrelor” în cupele europene, iar sancţiunile din partea FIBA sunt drastice. Dar, evident, vor fi și alte cluburi şi asociaţii afectate, semn că sportul de performanţă este trecut în continuare la capitolul şi altele, în Arad. Pe de altă parte, Bibarț s-a dat în spectacol în primăvară, fiind şef de galerie pentru baschetbaliste, ca mai apoi, după câștigarea medaliilor de argint, să îşi facă o campanie de imagine de prost gust pe seama acestora, fără însă a le duce măcar un buchet de flori la festivitatea de la Primărie.
Sesiunea a doua a CMCA, pe apa sâmbetei…
Probabil au fost şi promisiuni financiare de mai bine în contextul participării europene, care iată că au şanse să fie neonorate. De asemenea, împins din spate de colegul Falcă, Bibi şi-a băgat capul şi în circul de la UTA, doar-doar mai câştigă ceva capital de imagine şi de acolo. Iar unii au muşcat momeala, crezând că e marele salvator al afacerii cu investitorii. Toate astea în timp ce sportul de performanţă arădean abia mai respiră din punct de vedere financiar, dar şi la nivel de infrastructură. Și nu luăm în calcul sumele pe care alte primării le alocă sportului în municipii, de ordinul milioanelor de euro, ci de infuzia necesară desfășurării activităților în condiții normale.