LPF vrea spectatori în play-off-ul şi play-out-ul din Liga 1! Şansele de reuşită sunt minime
Liga Profesionistă de Fotbal a reacţionat imediat după anunţul MTS, de a se permite defăşurarea meciurilor de la Bucureşti, din cadrul EURO 2020, cu 13.000 de spectatori în tribune, reprezentând 25% din capacitatea Arenei Naţionale. Secretarul general al LPF, Justin Ştefan, solicită într-o scrisoare adresată ministrului Eduard Novak, ca autorităţile să permită accesul suporterilor pe stadioane şi la meciurile din Liga I, altfel vorbim de o discriminare a autorităţilor şi o dublă măsură aplicată competiţiilor fotbalistice de pe teritoriul ţării noastre. Pe de altă parte, meciurile de la Bucureşti, contând pentru EURO 2020, sunt programate abia la mijlocul lunii iunie, când probabil pandemia de Covid-19 nu va mai crea atât de multe probleme, iar meciurile din play-off-ul şi play-out-ul din Liga 1 demarează încă din aprilie, chiar înaintea sărbătorilor pascale. Este greu de crezut că autorităţile române vor risca într-o perioadă atât de critică din punct de vedere pandemic, mai ales că şi alte domenii de activitate sunt închise până probabil după 15 mai. De asemenea, în nota de fundamentare a MTS-ului, de a permite spectatori la meciurile de la turneul final, se menţionează clar că nu se creează precedent pentru alte evenimente, EURO având regim special.
Argumente aduse de Justin Ştefan, care invocă o discriminare a autorităţilor
Este declarat eveniment ‘de interes public şi de importanţă naţională’ prin HG 1093/2013. Aşadar, şansele de reuşită ale LPF-ului, care şi-ar dori spectatori la meciurile din fazele finale ale Ligi 1, sunt minime. Totuşi, în scrisoarea adresată MTS, secretarul general Justin Ştefan aduce destule argumente pentru a se redeschide stadioanele, cu toate normele medicale respectate şi cu o capacitate de doar 25% din stadioane ocupată. UTA, prin vocea antrenorului Laszlo Balint şi a jucătorilor, şi-a exprimat în dese rânduri speranţe de a avea spectatori în tribune cât mai repede cu putinţă, dar se pare că arădenii vor termina sezonul tot cu stadionul gol. Mai jos aveţi conţinutul integral al scrisorii LPF, către ministrul sportului, Eduard Novak:
“În numele Ligii Profesioniste de Fotbal, Secretarul General al acesteia, Justin Ștefan, a adresat, o scrisoare domnului Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, ca o consecință directă a deciziei MTS de a permite accesul fanilor DOAR la meciurile ce se vor juca în cadrul Turneului final al campionatului european, pe Arena Națională.
Iată, mai jos, textul integral al scrisorii trimise pe adresa oficială a MTS de către Secretarul general al LPF:
Stimate domn,
Revenim prin prezenta la adresele anterioare prin care vă solicitam sprjjinul pentru pemiterea accesului suporterilor în stadioanele pe care se dispută meciurile din Campionatul Național Liga 1.
Aceste adrese nu au primit niciun răspuns până la acest moment din partea ministerului pe care il reprezentați și, având în vedere comunicatul de presă al MTS din data de 06.04.2021 cu privire la faptul că „meciurile organizate pe teritoriul României în cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 se vor desfășura cu spectatori în tribune” , vă solicităm să emiteți un memorandum ce va fi prezentat Guvernului României pentru a se permite accesul suporterilor cluburilor membre LPF în stadioanele pe care se dispută partidele din competiția Campionatul Național Liga I.
Numărul permis de spectatori se va stabili în funcție de dimensiunea și alte caracteristici ale locației de desfășurare a partidei de fotbal (nu mai mult de 25% din capacitatea stadionului), tribunele stadioanelor fiind în aer liber si nu în spații închise, cu respectarea normelor de distanțare socială, fapt ce diminuează considerabil riscul de infectare/transmitere a virusului Covid 19.
Considerăm că formularea „nu se creează precedent pentru alte evenimente, EURO având regim special (…) este declarat eveniment de interes public și importanță națională” este una nefericită, având în vedere solicitarea iubitorilor de fotbal din România de a li se pemite accesul pe stadioanele din țară (solicitare neluată în seamă de aproximativ un an de zile), cu respectarea unor proceduri clare, ca de exemplu:
– Pentru eliminarea oricărei aglomerări în zona porților de acces, se va mări durata pentru care este posibil accesul în stadion, înainte de începerea partidei de fotbal;
– Accesul în stadion se va face numai după ce fiecare spectator care deține un bilet valabil, va fi termoscanat non-contact (ca și în cazul accesului în mall-uri, magazine etc), refuzul efectuării acestui control conducând la interzicerea persoanei pe stadion;
– Pe biletele de acces se vor tipări informații suplimentare care pot ajuta la identificarea oricărui spectator, informații ce pot fi puse la dispoziția autorităților sanitare în cazul în care va fi nevoie de acest lucru;
– Organizarea zonelor de acces în incinta stadionului prin marcaje care să indice distanța fizică regulamentară de 1,5 metri între persoane;
– Portul obligatoriu al măștii;
– Montarea în stadion a unui număr suficient de dispozitive non-contact pentru igienizarea mâinilor;
– Dezinfectarea zonelor comune înainte de începerea partidei;
– Locuri libere între spectatori (cel puțin trei scaune).
Menționăm că lista măsurilor expusă anterior nu este una exhaustivă și va fi adaptată/completată cu reguli transmise de autorități.
Ne arătăm încă o dată disponibilitatea pentru a vă sprijini cu tot ce este necesar pentru elaborarea memorandumului ce va fi prezentat Guvernului României, iar în măsura în care considerați că experiența echipei LPF vă poate fi de folos, vă stăm la dispoziție.
În speranța că această solicitare nu va trece neobservată, vă transmitem sincere salutări.
Cu stimă,
Pentru LIGA PROFESIONISTĂ DE FOTBAL
Secretar General – Justin ȘTEFAN”.