ISTORIA FASCINANTA A TIRULUI SPORTIV: POVESTIRI DE NEUITAT, ALATURI DE MARI CAMPIONI ARADENI
Mişcarea Arădeană şi Pro-Urbe Arad au organizat în cursul serii de vineri un frumos eveniment dedicat unuia dintre sporturile cu mare tradiţie în oraşul nostru – „Istoria Tirului Arădean (1831-2014)”. Manifestarea s-a desfăşurat în poligonul de tir „Sorin Babii”, în compania unor exponenți de excepție ai sportului arădean: Sorin Babii, preşedintele Federaţiei Române de Tir Sportiv, Vasile Păltineanu, director al Clubului Sportiv Municipal Arad şi “Puşa” Mihalache – talerista olimpică a Aradului, toţi trei invitaţi speciali. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi antrenorii secţiei de tir de la CSM Arad, Gheorghe Pop, Ion Vasilescu, Monica Toth şi Mircea Budurişan, dar şi foşti şi actuali sportivi, iubitori de tir sau simpli amatori de sport şi Arad. Timp de mai bine de două ore, am descoperit istoria fascinantă a tirului, sport de mare succes în Arad, cu rezultate deosebite de-a lungul timpului.
1831 – an de referinţă, în care se înfiinţa Asociaţia Cetăţenească de Tir din Arad
În 1831 se înfiinţa Asociația Cetățenească de Tir din Arad, cea mai veche grupare cu caracter sportiv de pe teritoriul de azi al României. Iar de aici începea povestea, cu multe amintiri superbe şi performanţe de neuitat. “Îmi amintesc de debutul meu în tir, consemnat în 1977. Am învăţat acest frumos sport aici, la Arad, la clubul UTA, iar mai apoi aveam să mă transfer la Steaua. La cariera de sportiv am renunţat în 2008, când am decis să împărtăşesc din experienţa mea celor tineri. Am preferat să mi se spună mai bine de ce m-am lăsat de tir, de cât să mă oprească lumea pe stradă şi să mă întrebe când am de gând să renunţ”, şi-a început discursul cu mare modestie, specifică doar marilor campioni, Sorin Babii, campion olimpic la Seul, în 1988, în proba de pistol liber şi medaliat cu bronz la Barcelona, în 1992, în proba de pistol aer comprimat. Prezent la 6 ediţii ale Jocurilor Olimpice, prima la Los Angeles, în 1984, iar ultima, 20 de ani mai târziu, la Atena, Sorin Babii are un palmares excepţional, cu multiple medalii cucerite la Campionate Europene, Mondiale şi Cupe Mondiale, fiind de departe cel mai bun produs al tirului arădean.
Sorin Babii scrie istorie pentru tirul românesc: aur olimpic în dublă postură, sportiv şi antrenor!
“În 2009 am devenit activ ca şi antrenor, am început să antrenez pistolul liber, una dintre probele pe care am tras-o eu, iar mai apoi, printr-o conjunctură fericită, în 2010, am început să lucrez cu Alin Moldoveanu. Nu a fost nimic programat, el tocmai rămăsese în acea perioadă fără antrenor. Ne cunoşteam foarte bine, am fost şi colegi de cameră, ne-am depănat unul altuia amintiri şi experienţe de viaţă. Am considerat că putem colabora, având mare încredere în el. Şi iată că am avut dreptate, iar rezultatele sunt cele pe care le ştim cu toţii. Aş vrea ca într-o zi, cumva, să pot face acelaşi lucru şi la pistol, unde acolo aş putea poate şi mai mult…”, şi-a amintit Sorin Babii povestea debutului colaborării cu Alin Moldoveanu, campion olimpic la Londra, în 2012, în proba de puşcă cu aer comprimat 10 metri.
Babii: “Sper ca acest eveniment să îi responsabilizeze mai mult pe cei tineri”
Preşedintele Federaţiei Române de Tir Sportiv a apreciat evenimentul şi a felicitat iniţiativa organizatorilor, de a promova un sport tradiţional în Arad: “Felicit iniţiativa de a organiza acest eveniment de promovare a tirului arădean, sper ca ceea ce se întâmplă astăzi aici să îi responsabilizeze şi mai mult pe tinerii trăgători, să fie conştienţi de moştenirea pe care trebuie să o ducă mai departe”, a mai spus Babii, care a fost recompensat de organizatori şi cu o diplomă de onoare. A mai luat cuvântul şi Marietta Gavra, componentă a echipei de aur a UTA-ei, care şase ani la rând, alături de Silvia Kaposztay, Maria Popoviciu și Corina Moldovan, cu marele antrenor emerit Ioan Popoviciu la cârmă, a cucerit titlul naţional în faţa puternicelor echipe bucureştene, Steaua și Dinamo.
Ioan Popoviciu – un nume de legendă al tirului arădean!
Evenimentul i-a fost dedicat în mare măsură şi lui Ioan Popoviciu, despre care toţi invitaţii şi-au găsit în memorie amintiri plăcute sau experienţe alături de cel mai longeviv antrenor din tirul românesc, 45 de ani! Ioan Popoviciu (1922-1999) a fost pilot sportiv, sportiv de performanță şi apoi antrenor. De meserie sculptor și grafician, el și-a consacrat ultimii ani de viață realizării a 120 de machete de vagoane de cale ferată, locomotive, aparate de zbor, trăsuri și autoturisme de epocă, machete care au putut fi admirate aseară, în poligonul arădean. Deşi valoarea acestor opere de artă este însemnată, Ioan Popoviciu a lăsat ordin ca “acestea să nu se vândă niciodată!”.
“Puşa” Mihalache – talerista de succes a României: “În august fac 25 de ani de căsătorie şi 30 de ani de când trag!”
“Puşa” Mihalache, o altă prezenţă notabilă a evenimentului, a reuşit să ne introducă în lumea fermecată a talerelor, probă la care arădeanca a scris istorie de-a lungul timpului. “Este proba mai mică şi câteodată am impresia că vitregă a tirului sau a clubului, nici nu ştiu cum să spun, practic noi suntem ultimii veniţi în gaşca asta. După 3 ani de experienţă la puşcă, am început la talere în 1984, îmi plăcea că era o probă mai dinamică, eu fiind mai agitată din fire. Îmi amintesc că la primul concurs, în luna august, am luat locul 1 la junioare. Sunt în lotul naţional din 1985, în cel olimpic din 2000 şi încă mai trag, de fapt în luna august a acestui an împlinesc 25 de ani de căsătorie şi 30 de ani de când trag! Sper şi îmi doresc să mă calific şi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro şi cu asta gata, că poate v-aţi plicictisit de mine”, a spus Lucia Mihalache.
Rio de Janeiro – o nouă ţintă olimpică: doar 6 şanse de locuri cotă
Talerista de la CSM Arad nu a uitat să mulţumească Federaţiei şi clubului pentru sprijin şi încredere: “Nu mă pot plânge de condiţii, chiar vreau să îi mulţumesc domnului director Păltineanu, care mi-a asigurat în acest an toate condiţiile de pregătire, dar mai ales Federaţiei, care de mulţi ani face eforturi deosebite pentru a asigura toate cele necesare lotului naţional şi olimpic. Şi vă spun că nu e uşor deloc, pentru că probleme financiare sunt în toată lumea. Sper să am o puşcă competitivă şi să fac o figură bună. Îmi doresc să merg la Rio împreună cu Sorin şi Alin.” Sportiva arădeană ştie că drumul spre Brazilia este deosebit de greu, dar are încredere în potenţialul său şi al antrenorului:
O carieră la care alţii doar visează…
“Calificarea nu va fi deloc uşor de obţinut, dacă la alte sporturi, de exemplu atletism, sportivii pot obţine locuri cotă şi la Campionate Naţionale, eu şi Alin avem mult mai puţine variante, 4 Cupe Mondiale, Campionate Europene şi Mondiale. Va trebui să prindem finala de 6, în cazul meu sau de 8, în cazul lui Alin sau în cel mai fericit caz podiumul. Dar am reuşit la ultimele două ediţii, am încredere că o putem face şi acum, mai ales că avem alături de noi doi antrenori foarte buni, care au trăit în tir, Sorin Babii şi Attila Ciorba”, a mai spus “Puşa” Mihalache, care s-a plâns, pe bună dreptate, de faptul că presa sportivă (nu e şi cazul nostru) îşi aminteşte de sportivii olimpici ai României doar din 4 în 4 ani. Palmaresul taleristei de la CSM Arad, în cei 30 de ani de activitate, este impresionant: 25 de titluri naţionale, 26 de Cupe ale României, 17 recorduri naţionale, 8 titluri balcanice, 2 recorduri balcanice, 12 Grand Prix-uri, campioană europeană de junioare, 3 finale de Campionat European, 2 de Cupe Mondiale şi 2 ediţii de Jocuri Olimpice, în 2008 şi 2012.
Poligonul de tir Sorin Babii duce mai departe istoria tirului arădean
Istoria tirului a cuprins şi povestea poligonului arădean, în 2006 fiind demarate lucrările de modernizare şi extindere la standarde internaţionale, un mare merit, punctat şi de Vasile Păltineanu, având-l fostul şi regretatul director al CSM Arad, Eugen Roman, un excelent om de sport şi suflet al Aradului, de care ne vom aminti întotdeauna cu mare drag. Bazei sportive i s-a dat numele celui mai bun produs al tirului arădean, Sorin Babii, astăzi Preşedinte al Federaţiei Române de Tir Sportiv. Inaugurarea oficială a modernului poligon avea să aibă loc un an mai târziu, în 2007. Practic, Clubul Sportiv Municipal Arad avea să moştenească comoara lăsată în timp în special de clubul UTA, iar tirul arădean avea să cunoască performanţe şi după Revoluţie.
Vasile Păltineanu, director CSM Arad: “Suntem onoraţi că am preluat această moştenire”
“Sunt onorat de această invitaţie, iar în primul rând vreau să apreciez palmaresul clubului UTA, perioadă de care mă leagă amintiri foarte plăcute. Într-adevăr, sunt rezultate deosebite, iar un mare merit îl are Ioan Popoviciu, antrenor de care de asemenea mă leagă amintiri şi experienţe frumoase. Am avut şansa să îl am antrenor la UTA, iar mai apoi am reuşit să îl capacitez şi să îl atrag spre CSM, dar şi la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş”. Ne bucurăm şi ne simţim onoraţi că am preluat această moştenire lăsată de UTA şi chiar pot să spun că ne ridicăm la un nivel foarte bun cu secţia de tir, avem antrenori şi sportivi dedicaţi, care au făcut şi promit să facă şi în continuare performanţe”, a spus directorul CSM Arad, Vasile Păltineanu, care şi-a amintit şi de o întâmplare petrecută acum 30 de ani, alături de Sorin Babii:
Expoziţia de machete marca Ioan Popoviciu şi prezentările armelor de competiţie au completat o seară de neuitat
“O amintire frumoasă mă leagă şi de Sorin Babii, care în 1984, la Los Angeles, în prima prezenţă la Jocurile Olimpice, după o participare nu foarte reuşită, îmi spunea că abia acum începe drumul spre performanţă. Eu l-am încurajat, i-am spus să fie sigur că aşa va fi şi într-adevăr, a avut dreptate, pentru că în 1988 cucerea aurul, iar mai apoi urma acest palmares excepţional.” Evenimentul “Istoria Tirului Arădean” s-a încheiat cu o prezentare a armelor de competiţie, cei în măsură să facă acest lucru fiind antrenorii arădeni şi “Puşa” Mihalache. Cei mai norocoşi participanţi la tombolă au beneficiat apoi de o lecţie de tir, sub îndrumarea antrenorilor. Per total, o seară frumoasă, pusă la cale de cei de la Mişcarea Arădeană, în care am reuşit să descoperim tainele acestui sport dar şi să cunoaştem istoria tirului arădean.