Ionuţ Lupescu, la Arad: “Sunt sigur că voi câştiga din turul 1!”
Aflat în plină campanie pentru câştigarea funcţiei de preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, fostul internaţional Ionuţ Lupescu s-a aflat astăzi în judeţul şi municipiul nostru, unde a avut o rundă de întâlniri cu oameni de fotbal şi autorităţi locale. După un tur de forţă, la AJF Arad, clubul UTA, apoi în judeţ, la Ineu, Sebiş şi Cermei, Lupescu a ajuns şi la localul Biavatti din Arad, unde a fost întâmpinat de o mulţime de oameni care îi acordă sprijinul, printre care i-am remarcat, în principal, pe foşti fotbalişti de glorie ai UTA-ei, în frunte cu Gheorghe Vaczi, Gabor Biro sau Dorel Cura, membri şi ai Old Boys UTA, pe actuali conducători ai clubului UTA, Codru Grădinariu şi Claudiu Drăgan, dar şi pe preşedintele de la Şoimiii Lipova, Radu Pop. Însoţit la întâlnirea cu presa de Cristian Chivu şi Ioan Andone, două nume importante cu care se află în aceste zile în partea de vest a ţării, Lupescu a încercat să îşi contureze principalele teme de campanie, considerând că fotbalul românesc se confruntă în acest moment cu două mari probleme:
“Am avut semnale pozitive din partea oamenilor de fotbal din Arad, care vor să se implice, vor să ajute fotbalul, să îl dezvoltăm împreună, dar ca şi în alte multe judeţe, ne confruntăm cu două mari probleme. În primul rând legislaţia, care trebuie să fie mai coerentă şi să vină mult mai mult în sprijinul fotbalului şi în general al sportului, pentru că am constatat reticenţă şi frică de investiţii a oamenilor care au putere decizională, autorităţi locale. Avem nevoie de o schimbare în acest sens, iar asta se poate produce doar în Parlament. Voi discuta cu specialişti, pentru a ne pune de acord în privinţa unei legi a sponsorizării. În condiţiile lipsei unei astfel de legi, trebuie să vedem de unde vin banii. Guvernul, autorităţile locale şi multinaţionalele sunt trei factori importanţi, care pot veni în sprijinul nostru. Sigur că ideal ar fi ca privatul să asigure partea de finanţare, dar trebuie să vedem unde se află sportul românesc la momentul actual şi să facem paşi în faţă, treptat, până la ceea ce ne dorim cu adevărat. Apoi, aş vrea să facem fotbalul din nou credibil, investitorii să îşi întoarcă privirea mai mult spre acest sport, iar publicul spectator să vină cu plăcere la stadion. Sportul şi fotbalul înseamnă sănătate şi chiar educaţie, asta vom încerca să transmitem, pentru a atrage un număr cât mai mulţi de copii spre noi.”
În privinţa atacurilor din partea actualului preşedinte al FRF, Lupescu este dezamăgit de ce a găsit în România, la nivel de conducere şi strategie a Federaţiei, dar este convins că din 18 aprilie, data alegerilor la FRF, totul va lua o altă turnură: “Nu am renunţat la munca de la UEFA ca să fac vreun târg cu cineva, sunt sigur că voi câştiga din turul 1, deci nu mă gândesc acolo şi pentru mine nu există turul 2. Am discutat cu oamenii din teritoriu, oameni care ştiu ce e fotbalul adevărat şi toate sondajele care sunt în mediul virtual, în care eu nu aş avea şanse, rămân virtuale. Realitatea e cu totul alta, o să vedeţi. M-am întors în România şi sincer, m-am aşteptat la astfel de atacuri, totuşi credeam că există proiecte, idei, o strategie pentru dezvoltarea fotbalului, dar nu am găsit absolut nimic. Se spune că toată lumea se pricepe la politică şi la fotbal, actualul preşedinte al FRF se pricepe doar la politică, la una murdară!”, a fost mesajul lui Lupescu pentru principalul său contracandidat, Răzvan Burleanu.
În privinţa situaţiei particulare de la Arad, fostul internaţional a apreciat eforturile şi investiţiile din judeţ, dar a rămas neplăcut surprins de ceea ce a găsit în…municipiu, cu speranţa că şi aici, în curând, se va schimba în bine situaţie infrastructurii: “Aradul e un județ cu veche și puternică tradiție fotbalistică, m-am întâlnit cu oameni dedicaţi în judeţ, care s-au implicat, investesc şi de care avem mare nevoie în planul nostru de dezvoltare al fotbalului. Sincer, nu m-am aşteptat să nu găsesc la Arad măcar un stadion care măcar să fie omologat pentru Liga a II-a, dar ştiu că e unul în construcţie şi sper să fie gata cât mai repede. Fotbalul românesc are mare nevoie de echipe de tradiţie, precum UTA. Nu vreau să mă avânt acum în tot felul de calcule şi planuri, de genul câte serii vor fi în Liga a II-a, câte echipe vor promova sau câte baraje vom avea. Am învăţat, la UEFA, să discut cu toată lumea implicată, să vedem minusuri şi plusuri, să stabilim împreună care e cea mai bună cale de urmat şi apoi să anunţăm decizii.”
Lupescu a fost completat de bunul său prieten, Ioan Andone, fostul antrenor al lui Dinamo fiind dezamăgit de strategia actualei conduceri a Federaţiei: “Actualul preşedinte nu vine din fotbal, nu îl înţelege şi şi-a luat consilieri foarte slabi. O fi făcut câte ceva pentru fotbalul feminin, fotbalul în sală, dar la fotbal nu se vede nimic. Nu mai zic câţi bani şi timp s-a pierd cu Daum, la naţională. Un proiect sănătos şi viabil se face pe 6-8-10 ani, dar primele roade se văd după 5 ani. Trebuie să lăsăm copiii să joace fotbal curat, să aibă plăcerea de a lovi mingea, să dribleze, să fie tehnici, aşa cum e stilul nostru, al românilor. Nu trebuie să îi încărcăm de mici cu sisteme, cu tot felul de tactici şi strategii. Sunt foarte multe de făcut, dar totul depinde într-adevăr de legislaţie, pentru că fără bani nu putem face nimic.”
Cristi Chivu a pus accent pe nevoia de implicare a foştilor mari jucători români care au evoluat în stărinătate şi care din exterior văd cel mai bine răul din fotbalul românesc: “Nu mai trebuie doar să privim de pe margine, vreau să mă implic, să ajut şi să sprijin un om ca Ionuţ Lupescu, care a făcut performanţă atât sportivă cât şi administrativă, are experienţă atât la Federaţie, cât mai ales la UEFA, unde ştiu bine cu ce se ocupa şi cât de mult era apreciat. Din exterior am văzut foarte bine problemele din fotbalul românesc şi cred că a venit timpul să ne dăm mâna, cei care înţelegem fenomentul, pentru a reuşi ceva.”
Din rândul foştilor mari fotbalişti ai UTA-ei au luat cuvântul Gabor Biro şi Gheorghe Vaczi, care şi-au arătat tot sprijinul pentru Lupescu şi echipa sa, cel din urmă insistând pentru un campionat naţional de old boys, care să atragă mai mult tineret spre fotbal şi spre valorile sale.
“Am început săptămâna cu o zi plină de întâlniri în județul Arad. După ce i-am vizitat pe membrii afiliați din municipiul Arad, ne-am întâlnit cu oamenii de fotbal din Ineu, Sebiș și Cermei. Nu am fost singur, ci însoțit de bunii mei prieteni Cristian Chivu și Ioan Andone. Aradul, un alt județ cu veche și puternică tradiție fotbalistică, întâmpină aceleași dificultăți pe care le-am întâlnit în restul țării: finanțare, legislație, credibilitate, regulamente, lipsa infrastructurii și mijloacelor de pregătire și multe altele. Am vizitat deja peste 35 de județe și constat că problemele care se tot repetă pot fi deja catalogate ca fiind sistemice. Multe dintre ele nu sunt dificil de rezolvat, nu-mi explic de ce au stagnat până acum, altele însă necesită într-adevăr o anumită pregătire și anvergură pentru a putea fi soluționate. Toate întâlnirile au fost foarte bune, am auzit și aici multe idei bune și am încheiat într-o notă pozitivă care, sunt sigur, va continua în colaborarea noastră de după alegeri”, a fost mesajul lui Lupescu, de pe contul său de socalizare, în urma întâlnilor de la Arad.