Învață să aplici ‘Criteriul lui Kelly’ la pariuri sportive
Înțelege tot ce trebuie să știi despre ‘Criteriul lui Kelly’ în numai câteva minute și află dacă această abordare te-ar putea ajuta să-ți rotunjești veniturile la pariuri sportive!
Spre deosebire de Martingale, Fibonacci sau Easy Money, strategia ‘Kelly Criterion’ nu este una progresivă, ci una flexibilă, profitabilă, dar totuși riscantă pentru pariorii începători. Acest lucru se datorează faptului că această metodă are ca scop maximizarea cotelor valoroase pe care pariorul le găsește în piață. Rezultatele se vor vedea pe termen lung, iar pentru a evita falimentul, majoritatea jucătorilor de top folosesc ‘Fractional Kelly’, adică o variantă care presupune mize la un sfert din valoarea formulei originale Kelly.
Formula strategiei ‘Criteriul lui Kelly’
Această strategie te ajută să calculezi miza pe care o vei juca, în funcție de diferența între probabilitățile estimate de tine și cotele oferite de operatorii de pariuri sportive, folosind formula:
Miza Kelly = [(Probabilități estimate x Cota) – 1] / (Cota – 1) * 100
Să luăm un exemplu pentru a demonstra aplicarea formulei Kelly: Să luăm o partidă între Simona Halep și Garbine Muguruza, la care ajungem la concluzia că românca are 60% șanse de reușită, iar casa de pariuri oferă o cotă de 2.00 pentru victoria ei. Acum, trebuie să transformăm aceste valori în numere în format zecimal și să calculăm miza.
Miza Kelly = [(0.6 x 2) – 1] / (2 – 1) * 100 = 20%
Practic, în exemplul nostru, Kelly a depistat o diferență mare de valoare între estimarea noastră și cea a casei de pariuri, fapt pentru care ne indică să mizăm 20% din bancă pe acest pariu. Cu toate acestea, pentru a nu ajunge la faliment, putem folosi metoda ‘Fractional Kelly’, care presupune înmulțirea rezultatului final cu 0.25, ceea ce în cazul nostru ar rezulta o miză de 5%.
Atenție! Atunci când prima jumătate a formulei are un rezultat negativ, Kelly ne spune să nu jucăm respectivul pronostic. Este vorba despre această primă parte a formulei: (Probabilități estimate x Cota) – 1; Ca să exemplificăm un scenariu negativ, să folosim partida de tenis dintre Halep și Muguruza, însă să spunem de această dată ca estimăm că șansele româncei sunt de doar 40%. În această situație vom avea următorul calcul: (0.4 x 2) – 1 = –0.2
Dacă vrei să ai șansa de a deveni un parior iscusit, atunci când vei dori să aplici o strategie de pariuri profesionistă, cum este Criteriul lui Kelly, nu vei putea să te limitezi la oferta unui singur operator. Spre exemplu, dacă tu te încăpățânezi să pariezi numai la Fortuna Bet vei pierde procente bune la fiecare pariu câștigător, doar pentru că nu ai căutat care este agenția de pariuri sportive online care îți oferă cele mai mari cote pentru fiecare pronostic în parte. Asta nu înseamnă că nu ai voie să ai o casă de pariuri preferată, cum este Fortuna pentru mulți dintre pariorii din Europa Centrală și de Est, ci că trebuie să încerci mereu să speculezi cotele cele mai bune din piață.
Cum stabilești probabilitățile de câștig ale pronosticurilor la pariuri sportive?
Evident, dacă vei încerca să estimezi ochiometric șansele fiecărui pronostic, nu vei avea o prea mare constanță în rezultatele tale, așa că cea mai bună idee este să-ți dezvolți un model de analiză pe care să-l poți folosi de fiecare dată. Poate că ți se pare foarte greu la început, plecând de la zero, însă dacă îți dai un pic silința și iei o foaie de hârtie și un pix, s-ar putea ca în 10 minute să ai deja un punct de plecare.
Spre exemplu, dacă vrei să estimezi câte șanse are FCSB să marcheze peste 2.5 goluri în următorul meci, ai putea face un calcul simplu, și anume o medie a golurilor marcate și primite în ultimele 10 partide jucate. Bineînțeles, de aici poți dezvolta formula, alocându-le o pondere diferită golurilor marcate acasă, a celor marcate în prima repriză, a celor marcate în fața unor adversari slabi și așa mai departe.
Nu uita să-ți păstrezi o evidență cât mai detaliată și bine structurată a pronosticurilor jucate și a procentelor estimate, pentru a putea ulterior să analizezi performanțele tale, să identifici eventualele erori și să poți să-ți îmbunătățești modelul în mod constant. Totuși, ține cont de faptul că fluctuația joacă un rol important în pariuri sportive, așa că nu lăsa ca 100 de rezultate să te influențeze în mod decisiv, ci așteaptă măcar 300, dacă nu chiar 500 sau 1000 de rezultate înainte de a trage concluzii!