Golurile, Liga Campionilor și potul de peste 100 de milioane de euro
Cine va câștiga Liga Campionilor în acest an? Hai, că nu e atât de greu de răspuns la această întrebare. Cel puțin, așa cred eu. Îți voi indica o listă restrânsă a echipelor care au cele mai mari șanse să ridice trofeul, la capătul finalei din 3 iunie, de la Cardiff.
Cea mai puternică competiție intercluburi de pe planetă este una a fotbalului pozitiv. A dat mereu câștig de cauză echipelor ofensive și poate că nu doar din cauza ghinionului Atletico Madrid a pierdut finala de fiecare dată când a ajuns să o joace, în ultimii trei ani.
O ligă a fotbalului spectacol
Cifrele înscrise în statistici după faza grupelor „vorbesc” despre o ligă a fotbalului spectacol. Cum cea mai obiectivă unitate de măsură pentru spectacol este golul, primul argument în sprijinul acestei caracterizări este acela că doar în 8 partide din 96 nu s-a înscris.
S-a înregistrat o medie de 2.9 de goluri pe meci, iar în 76% dintre partide s-a marcat încă din prima repriză. Mai mult, în 40,6% din meciuri s-au marcat peste 1,5 goluri în prima repriză. Dacă ești parior și ai fi jucat pe total goluri până la pauză, pariind pe toate meciurile, înseamnă că ai fi avut un profit bunicel. Pre-meci, „peste 1,5 goluri în prima repriză” are cotă peste 3.
În faza grupelor, echipa gazdă a întors rezultatul în 5 meciuri, iar echipa oaspete a câștigat din urmă în 7 cazuri.
E greu pentru echipele din Est
Borussia Dortmund – Legia Warsaw
Pentru echipele din Est este greu de ajuns „la masa bogaților”, iar acolo le dau bogații „cu terenul” în cap.
Ce a pățit Steaua cu Manchester City a fost o avanpremieră pentru suferințele lui Dinamo Zagreb și a Legiei Varșovia. Ambele echipe au avut golaveraj negativ (-15) după șase meciuri. Croații nu au înscris niciun gol.
Este de remarcat și sportivitatea fotbaliștilor de top. În toamnă, doar 17 jucători au luat drumul vestiarelor din motive de indisciplină, însemnând o medie de 0,2 cartonașe roșii pe meci. Nici cartonașe galbene nu au fost foarte multe: 3,4/partidă.
Cele mai productive atacuri
Dar să revenim la întrebarea din deschidere. Cine va lua trofeul în sezonul 2016/2017? Eu îndrăznesc să spun că una dintre primele cinci din topul echipelor care au marcat cele mai multe goluri în faza grupelor. Am luat în considerare, evident, numai echipele calificate în optimile de finală:
- Dortmund – 21 de goluri marcate
- Barcelona – 20
- Arsenal – 18
- Real Madrid – 16
- Bayern Munchen – 14
- PSG – 13
- Manchester City – 12
- 8-9. Napoli – 11
- Juventus – 11
- Benfica – 10
- 11-12. Monaco – 9
- Porto – 9
- Bayer Leverkusen – 8
- 14-16. Leicester – 7
- Sevilla – 7
- Atletico Madrid – 7
De remarcat că Diego Simeone a rămas fidel filosofiei defensive, chiar dacă Atletico Madrid a căpătat o statură europeană impunătoare în ultimele sezoane. Unul dintre cele șapte goluri marcate de madrileni în faza grupelor le-a adus 3 puncte în meciul de acasă cu Bayern Munchen.
Se joacă pe mulți bani
Atletico a câștigat în total 82 de milioane de euro pentru că a ajuns până în finală în sezonul trecut, cu 12 milioane mai puțin decât Real Madrid, câștigătoarea trofeului. Banii s-au adunat după cum urmează:
Real Madrid: 40,6 (market pool) + 53,4 (bonusuri din performanță) = 94 milioane de euro
Atletico Madrid: 35 (market pool) + 47 (bonusuri din performanță) = 82 milioane de euro
Recompensele acordate de UEFA sunt și mai generoase în acest sezon. Încasările totale depind de market pool, care este mai mare pentru echipele din Anglia, Spania, Germania și Italia. Așadar, dacă Liga Campionilor va fi cucerită de un club din aceste țări (așa cum tocmai am anticipat), campioana va câștiga, în total, peste 100 de milioane de euro.