Cifrele și transferurile lui Țucudean – Unu dintre cei mai buni marcatori din Liga 1 în ultimul deceniu
George Țucudean a decis să-și încheie cariera de fotbalist în această toamnă, la vârsta de 29 de ani, după ce a suferit recent operații pe inimă.
În toamna lui 2019, Țucudean a mai avut o retragere temporară, de 4 luni de zile, într-o perioadă în care Dan Petrescu, antrenorul echipei la care evolua, a spus că performanțele arădeanului la antrenamente erau extrem de bune.
Dacă este să mai punem la socoteală și problemele cu care se confruntă omenirea din cauza pandemiei, decizia fotbalistului este lesne de înțeles, mai ales dacă luăm în calcul și faptul că până să-și anunțe retragerea, Țucudean era cel mai bogat fotbalist român în activitate – averea familiei sale depășind-o chiar și pe cea a familiei Hagi. În continuare, vom face o retrospectivă a carierei și a performanțelor obținute de fostul internațional arădean.
Țucudean și-a început cariera la UTA și a fost cumpărat de Dinamo în 2010, în schimbul sumei de 50.000 de euro. În 2012 a cucerit primele sale trofee în Ștefan cel Mare: Cupa și Supercupa României. În 2013, Dinamo l-a vândut la Standard Liege în schimbul sumei de 1 milion de euro, însă după 6 luni fost împrumutat un sezon la Dinamo.
În 2014 a fost cumpărat de Charlton, unde nu s-a adaptat și după 6 luni a fost împrumutat la FCSB, acolo unde a câștigat primul său titlu în Liga 1 și pentru a doua oară Cupa României. În prima jumătate a sezonului următor a rămas la Charlton, însă nu a prins nici un meci, iar în ianuarie 2016 a fost împrumutat la vicecampioana României în exercițiu, ASA Târgu Mureș. În vara aceluiași an, după încheierea campionatului, a semnat cu Pandurii Târgu-Jiu din postura de jucător liber de contract.
Pe 28 februarie 2017 a fost legitimat la Viitorul, fără ca echipa lui Hagi să plătească o sumă de transfer. În tricoul constănțenilor a câștigat cea de-a doua medalie de aur în Liga 1. La mai puțin de un an distanță, în data de 1 ianuarie 2018 a semnat cu CFR Cluj, formație care a plătit 450.000 de euro pentru a-l transfera. La finele acelui sezon a câștigat titlul de golgheter al Ligii 1, alături de Harlem Gnohere, ambii cu 15 reușite, dar și cel de-al 3-lea medalie de campion al Ligii 1.
Țucudean s-a autodepășit în următoarea campanie, marcând 18 goluri și câștigând pentru a doua oare titlul de cel mai bun marcator din campionat și cel de-al 4-lea titlu în Liga 1. Prestația excelentă din 2018 i-a adus titlul de Fotbalistul anului în România. La începutul sezonului 2019-20, atacantul CFR-ului era favorit să câștige un alt titlu de golgheter, având o cotă de doar 5.00 la 888sport pariuri, însă debutul problemelor la inimă i-au dat peste cap toate planurile. Ultima medalie de aur câștigată în Liga 1 a fost cea de la finele sezonului trecut, în care a prins numai 12 meciuri în tricoul ardelenilor în toate competițiile.
Cvintuplul campion al României a debutat în tricoul Echipei Naționale a României în 8 octombrie 2017, sub comanda lui Cosmin Contra. Țucudean a fost convocat de 16 ori și a marcat 3 goluri în tricoul primei reprezentative în cele 10 apariții pe care le-a avut, și anume contra Danemarcei, Israelului și Muntenegrului.
Atacantul arădean a jucat 8 meciuri în preliminariile Ligii Campionilor și tot atâtea în calificările contând pentru Europa League. În faza grupelor Europa League a evoluat numai pentru Dinamo, unde a reușit să marcheze o singură dată în cele 3 apariții ale sale.