Atleţii joacă tare pe „Gloria”: „Ne-am trezit, o să rezistăm!”
Asociaţiile Judeţene de Atletism şi Gimnastică din Arad s-au reunit astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, pentru a dezbate controversata situaţie a stadionului „Gloria”. Chiar dacă echipa mare a UTA-ei nu va mai juca până la urmă meciuri oficiale pe arena de la Bou’ Roşu, municipalitatea a decis ca roş-albii să îşi desfăşoare acolo antrenamente, la fel ca şi grupele de copii şi juniori. Acest lucru s-a şi întâmplat deja, prilej pentru reprezentanţii atletismului să îşi exprime din nou revolta şi nemulţumirea cu privire la situaţia creată.
Înainte, să spunem că la întâlnirea cu presa de astăzi, din Polivalenta arădeană, au luat parte antrenorul emerit de atletism Traian Magheru, Constantin Miclea, antrenor de atletism la CSM Arad, conf.univ.dr.Ioan Marconi, Lucian Neagu, reprezentant al atleţilor veterani, Ionel Oprea, antrenor la CSM Arad, Lucian Popa, preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Gimnastică, Decebal Spînul, cadru didactic la LPS Arad, Liliana Nica, delegat oficial din partea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Arad, dar şi doi atleţi de viitor ai Aradului, Raul Rusu şi Denis Both, ambii aruncători de suliţă, multipli campioni şi medaliaţi naţionali.
Însărcinat să asigure organizarea Asociaţiei Judeţene de Atletism până la alegerile din 7 martie (sala CSS Gloria), Constantin Miclea, susţinut îndeaproape de colegii săi, s-a dovedit cea mai puternică voce contestatară a venirii fotbaliştilor pe „Gloria”.
Primăvară cu alegeri în atletism
„În primul rând, vreau să mulţumesc municipalităţii, în numele asociaţiei, pentru acest stadion modern care ni s-a oferit acum câţiva ani. Iniţial, ni s-a spus că baza sportivă va fi destinată atletismului şi gimnasticii, două sporturi olimpice foarte valoroase pentru România, care au adus în ultimii 50 de ani nenumărate medalii pe plan internaţional. Dar iată, că după patru ani, aşa cum m-a avertizat încă de la inaugurarea stadionului, domnul Magheru, apar probleme. Se spune că somnul naţiunii naşte monştri. Recunosc şi îmi fac mea culpa, am cam adormit în ultimul timp, ne-am culcat pe o ureche, fiind siguri că atletismul va avea în sfârşit o bază proprie de pregătire. În iarnă au fost alegeri la COSR, în aprilie sunt alegeri la Federaţie, iar în martie avem şi noi alegeri, fiind ocupaţi cu organizarea acestora. Vrem ca până în primăvară să avem o conducere, să funcţionăm normal. Neoficial, am aflat că Federaţia vrea să organizeze centre de copii şi juniori la nivel de judeţe, în funcţie de specificul zonei. Cum la Arad există cel mai modern stadion din ţară, avem susţinerea Federaţiei şi a Ministerului, iar speranţa noastră e că vom avea un centru olimpic de copii şi juniori la atletism”, a spus, pentru început, Constantin Miclea.
Miclea: „Trataţi ca şi când nu existăm!”
Trecând practic la miezul problemei, şi anume faptul că municipalitatea îi ignoră în continuare şi nimeni nu discută cu ei, măcar în vederea stabilirii unui program comun de pregătire, pentru a nu se intercala viitoare antrenamente, ale fotbaliştilor cu ale atleţilor, Miclea pune punctul pe „i”: „Suntem revoltaţi pentru că nici măcar în al 12-lea ceas nu am fost consultaţi de nimeni, nu ni s-a transmis nimic de către autorităţi, nici înainte şi nici după intrarea fotbaliştilor pe stadionul Gloria. Noi avem programul nostru de pregătire, aici se antrenează atleţi de la trei cluburi şi cred că dacă eram consultaţi sau chemaţi la o întâlnire, se putea ajunge la o înţelegere. Fapta e consumată, grupele de copii şi juniori au venit deja la antrenamente, momentan doar pe pista de atletism, dar probabil vor intra şi pe teren, iar acum aflu că s-au antrenat deja şi seniorii. Am fost trataţi ca şi când nu existăm! Aceşti băieţi care bat la porţile elitei, cum sunt cei doi prezenţi astăzi aici, au nevoie de o bază sportivă modernă, nu să se pregătească împreună cu zeci de fotbalişti, aruncând suliţa printre mingi, sau invers, mingea să ajungă printre picioarele lor. În opinia mea, atletismul şi fotbalul nu pot să coexiste în aceeaşi bază sportivă. Soluţia era să se facă baze sportive pentru fotbal, nu să se intre peste atleţi. Sper ca acele cuşti pentru aruncări să rămână acolo în starea în care sunt, pentru că stadionul e omologat şi chiar o să le dau o idee celor din Federaţie să organizăm la Arad şi un campionat balcanic de aruncări lungi. Am înţeles că cei de la UTA au intrat şi în vestiare, probabil au primit acceptul antrenorilor de la gimnastică, nu ştiu exact situaţia, pentru că sala e în administrarea CSM-ului.”
Nu se dau bătuţi: „Puneam lanţuri pe uşă!”
Reprezentanţii atletismului sunt decişi să meargă până la capăt în demersurile lor, iar în acest sens există şi un plan bine stabilit, care prevede, în situaţie extremă, chiar şi proteste de stradă: „În Arad s-au distrus stadioane de fotbal, iar atunci nimeni nu a protestat. Eu mă înscriu primul pe listă şi i-aş susţine necondiţionat dacă fotbaliştii sau susţinătorii lor ar fi şi ei revoltaţi şi ar protesta pentru că nu au terenuri de antrenament. Situaţia a fost oricum creată de autorităţi, pentru că refuz să cred că cei de la UTA au mers pe Gloria de capul lor, probabil au primit acceptul Primăriei. Sunt sigur că dacă pista va avea de suferit, se va mai repara la „sfântul aşteaptă”. Nu noi am greşit, de aceea nu văd de ce i-am contacta pe cei de la Primărie. Vă spun că dacă ar fi venit să ne dea afară, aşa cum am auzit în iarna asta, nu plecam, puneam lanţuri pe uşă şi nu ieşeam!”
Protestele, la modă: „O să rezistăm şi noi”
Cei din conducerea Asociaţiei Judeţene de Atletism aşteaptă încă răspunsul municipalităţii, cu privire la solicitarea de dare în administrare sau concesiune a stadionului, iar în funcţie de răspuns, vor fi parcurşi următorii paşi: „Până în data de 2 martie aşteptăm răspuns la solicitarea noastră trimisă către Primărie. Nu o să mai dormim, ne-am trezit, sau deşteptat, cum spune imnul României. Am văzut că sunt la modă protestele acum, o să rezistăm şi noi! Îmi amintesc de clipul făcut de primar pe stadionul Gloria, când la Arad se organiza Cupa Europei de aruncări. Spunea atunci domnul Falcă că Aradul e oraşul marilor evenimente, era mândru de o astfel de competiţie. Atunci să ne ofere condiţii, în continuare, să mai avem mari evenimente”, a încheiat Constantin Miclea.
Vom avea şi meciuri oficiale pe „Gloria”?
Rămâne de văzut cum va evolua situaţia, dar e greu de crezut că reprezentanţii atletismului şi iată, mai nou şi ai gimnasticii arădene, vor fi băgaţi în seamă de Falcă, atâta timp cât deja s-a trecut la acţiune, iar fotbaliştii sunt deja pe „Gloria”. Nu mare ne-ar fi surpriza ca din primăvară să avem parte şi de meciuri oficiale pe acest stadion, ori de juniori, ori chiar de Liga a III-a sau a IV-a, UTA având echipe în aceste eşaloane. Iar atunci, am putea vorbi chiar la trecut despre atletism pe arena de la Bou’Roşu, mai ales că stilul răzbunător al primarului e deja binecunoscut.