Acuzații de fraudă la „Campionatul de table-backgammon al județului Arad”
scris de Bogdan Cioara
În perioada ianuarie – mai 2012 s-a desfășurat la un Mall din Arad primul „și ultimul”, spun organizatorii, campionat de table al județului. Dincolo de cele 16 etape necesare pentru calificarea în Turneul Final și rundele acestuia, participanții premiați au rămas cu un gust amar pentru că, susțin ei, li s-au înjumătățit, în cel mai bun caz, recompensele financiare.
Premiile inițiale…
Peste 100 de jucători au luat startul la competiția organizată de Clubul Sportiv de Table (Backgammon) 4×2 din Timișoara. Taxa de participare a fost de 50 de lei / jucător în fiecare etapă. Începând cu turneul final, aceasta s-a mărit la 100 de lei / jucător. „Am cheltuit 1.400 lei numai cu taxele, iar la final, când să primesc premiul de 5.000 de euro, impozabil, m-am trezit cu jumătate din sumă. Deoarece semifinalele și finala s-au desfășurat la Timișoara, poate pentru că organizatorilor le-a fost frică de oamenii care au sesizat că sistemul de premiere a fost modificat fără nici o explicație la jumătatea întrecerii, m-am bucurat că am primit și acești bani (n.r., 9.240 de lei) și am venit imediat la Arad”, ne-a declarat Nistor Man, marele învingător de pe durata celor cinci luni în care a mânuit zarurile, cu șansă și pricepere.
Dar să vedem cum s-au diminuat premiile. Așa cum reiese din facsimilul alăturat, preluat de pe site-ul amintit, premiile puse în joc au fost: 5.000 de euro (sau un autoturism Renault), 2.500 euro, 1.000 euro, 500 euro, 200 euro + o excursie pe clisura Dunării.
… schimbate pe parcursul întrecerii
„După prima fază a competiției, participanții au primit o hârtie în care scrie că premiile sunt de 2.500 euro (locul 1), apoi 1.000 euro, 500 și respectiv 250 euro și că fiecare semifinalist își poate dubla premiul după un meci, două din trei până la 15, cu organizatorul. I-am spus domnului Mihai Golopența că nu-mi stric stilul cu el și am plecat. Ar fi vrut să-mi ia, probabil și banii câștigați”, mai spune campionul, căruia i se mai spune și Manolo.
„Cei mai buni concurenți ar fi putut să-și dubleze premiile, dacă ar fi jucat cu unul dintre organizatori. Am luat modelul din full tilt poker. Așa este, am anunțat acest lucru pe parcursul întrecerii, dar eu am crezut că voi avea 128 de participanți la fiecare din primele 16 runde, însă am avut și 40 sau 50”, sună explicația, nu foarte credibilă, a lui Mihai Suciu Golopența, organizatorul turneului.
Finala, cel mai ușor meci
Câștigătorul ne-a mărturisit că finala a fost cel mai ușor meci, câștigat cu 21-12, după 12-4 și 12-12, dar și că în meciul din debut a avut cele mai mari emoții, când s-a impus la limită, scor 15-14! „Nu m-am gândit că voi câștiga. Am jucat table de plăcere. S-au legat prietenii frumoase între oameni de toate vârstele, care s-au văzut pentru prima oară”, a conchis liderul clasamentului.
„Prima și ultima”
La final, o remarcă ce arată înverșunarea cu care s-a disputat faza finală. „Din grupul celor 4 semifinaliști s-a detașat domnul Man Nistor urmat de Mihai Alexandru. Locurile 3-4 au fost ocupate în ordine de Bulibașa Costel și Both Robert. Cu toate că domnul Man Nistor a refuzat de la început să învețe regulile de Backgammon, fiind un mare cârcotaș cunoscut și recunoscut, în cele din urmă s-a dovedit cel mai iute de picior cu toată greutatea considerabilă, surclasându-și oponenții de o maniera categorică. Cu toată miza deosebită, ambele finale s-au desfăsurat într-o atmosferă deosebit de prietenoasă, pentru aceasta ultimii 4 concurenți având contribuții decisive. Astfel a luat sfârsit prima și ultima competiție organizată de societatea noastră în jud. Arad”, se arată pe site-ul mai sus menționat. Se pare că antipatia Man Nistor – organizatori a fost cât se poate de reciprocă…