Daniela Dodean: „Poţi pierde în faţa chinezoaicelor şi când eşti într-o formă extraordinară!”
Daniela Dodean a bifat o frumoasă performanţă la Europenele de tenis de masă din Austria. Titlul de vicecampioană continentală în proba pe echipe, obţinut alături de colegele din naţionala României, se adaugă colecţiei de medalii deţinute de jucătoarea de la CSM Arad. Chiar dacă nu a urcat pe podium la simplu şi dublu, Dodean a degajat destulă forţă şi încredere, iar jocul său s-a ridicat, în multe momente, la un nivel foarte ridicat.
– Dana, s-a încheiat o nouă ediţie a Campionatelor Europene şi te numeri din nou printre medaliate.
– A fost un campionat lung şi greu, nu cu prea multe rezultate pentru România, pentru că ne aşteptam la cel puţin două medalii, iar una dintre ele era la dublu. Pentru mine a fost ok, fizic m-am simţit foarte bine, mai ales că veneam după operaţia la genunchi. Sunt mulţumită de parcurs. La echipe a fost totuşi un mic eşec, pentru că am condus în finală cu 1-0 şi Eliza a avut minge de meci, deja simţeam gustul medaliei de aur, de care am fost foarte aproape. Ne-a alunecat însă printre degete. Dar s-a văzut că cele două chinezoaice ale Germaniei, apărute nu demult în circuit, sunt foarte puternice, dovadă că au jucat semifinale şi în proba de simplu.
– Tu cum vezi situaţia actuală a tenisului de masă european, cu atâtea chinezoaice invadând continentul?
– (n.n. Zâmbeşte). Aşteptam această întrebare, este binevenită. Pot spune că singurul motiv care mă va face să renunţ la naţională este acesta. Asiaticele au invadat Europa, nu scăpăm de ele nici la singura competiţie internaţională majoră unde puteam obţine performanţe, iar aici mă refer la medalii. Şi acum, în optimi erau calificate mai multe asiatice, iar în sferturi, 7 din 8 erau chinezoaice. Ele se tot înmulţesc, iar Campionatul European nu mai e, din păcate, acelaşi.
– Ce s-a întâmplat la dublu, aţi fost cumva surprinse de reprezentantele Spaniei?
– În acea zi am avut patru meciuri şi era nevoie de concentrare maximă de la un meci la altul. Este un dublu nou, nu prea le cunoşteam. Chinezoaica a fost favorita 1 la simplu, este foarte experimentată, iar părerea mea e că 90 la sută din victorie i se datorează, pentru că celalaltă punea doar mingea pe masă. A fost turul doi, încă se mai juca după sistemul „3 seturi din 5”, aveam poate nevoie să se joace „4 din 7”, să ne obişnuim cu stilul lor, pentru că în primul set ne-au surprins şi apoi a fost foarte greu să recuperăm.
– A fost greu să te remontezi la simplu, mai ales că aveai meci la nici jumătate de oră distanţă.
– Da, într-adevăr, nu am avut timp să mă descarc după înfrângerea de la dublu, chiar stăteam de vorbă cu fetele şi le spuneam că ne aşteaptă imediat alte chinezoaice! Sunt bucuroasă de forma în care am fost până la meciul cu Li Jiao. Aici însă s-a trecut la un nivel şi mai ridicat, iar dacă noi nu ne antrenăm cu chinezoaice, cu efectele lor, poţi pierde în faţa lor chiar şi când eşti într-o formă extraordinară. În primele trei seturi, Li Jiao a avut câteva mingi norocoase, a condus cu 3-1, iar de acolo nu am mai putut reveni. Îmi pare foarte rău că a reuşit din nou să mă oprească. Am dat totul pentru fiecare minge, dar aşa a fost să fie.
– Ai avut o frumoasă susţinere în Austria, cu una dintre cele mai active galerii.
– Da, chiar m-am bucurat să văd pentru prima dată că au reuşit să vină mai mulţi suporteri români, bineînţeles familia, cei din conducerea CSM-ului, dar şi alţi prieteni şi împătimiţi ai acestui sport, cum este Răzvan Meszar, un mare pasionat de tenis de masă. Le mulţumesc şi celor de aici, de la clubul meu, care sunt ca o a doua casă. Au fost foarte mulţumiţi de mine, mă bucur că le-am lăsat o impresie bună. Mulţumiri şi sponsorilor mei, domnilor Cristian şi Ovidiu Gornic.
– Urmează în anii următori noi provocări. Te-ai gândit la alte obiective majore?
– Pot să zic că în acest an am simţit că mă aflu aproape de titlul european, am fost într-o formă foarte bună, iar operaţia nu m-a oprit să revin la nivelul la care eram înainte. Cred că sunt pe drumul bun, musculatura şi-a revenit perfect, iar anul viitor, la Europenele din Portugalia, putem trage din nou la aur. Avem vârstă, experienţă şi valoare, adică absolut tot, pentru a câştiga orice probă.