Cazul „Valiza 2” le dă frisoane utiştilor trimişi în judecată! Vezi reacţia clubului
Știrea că Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată pe doi dintre oficialii UTA-ei, acuzați de infracţiunea de dare de mită în „speța” Foresta Suceava – Sepsi Sfântu Gheorghe, meci disputat în primăvara anului 2017, pune clubul arădean din nou într-o lumină proastă, atât ca şi imagine cât şi ca şi credibilitate. Sigur, până la o sentinţă definitivă trebuie să mai treacă timp, dar acest episod vine exact într-un moment nepotrivit, asupra UTA-ei planând deja, chiar din partea propriilor suporteri, suspiciuni că s-ar ocupa cu astfel de practici chiar şi în play-out-ul actualei stagiuni din Liga 1. Meciurile cu pricina sunt cele pierdute acasă, cu FC Hermannstadt şi Poli Iaşi, după care foarte mulţi fani i-au acuzat pe utişti că fac jocuri necurate şi că pariurile nu le-ar fi tocmai străine. Revenind la cazul de acum patru ani, intitulat deja sugestiv de presa naţională „Valiza 2”, cu referire la acel dosar de corupţie din 2008 (n.n. cu Gigi Becali în prim-plan), în culpă sunt – conform G4media – Claudiu Drăgan, actualul director de competiții și Codru Grădinariu, managerul general.
UTA îşi apără angajaţii şi aşteaptă sentinţa definitivă
Clubul îşi apără angajaţii, dar nu omite să spună că dacă nu va exista o sentinţă favorabilă, ”vom lua măsurile care se impun”. Ar fi şi culmea să nu fie aşa, mai ales că Drăgan şi Grădinariu riscă închisoarea dacă vor fi găsiţi vinovaţi. Iar precedentul dosar de corupţie cu fapte identice, le dă frisoane oficialilor de la UTA trimişi în judecată de DNA. Conducerea clubului arădean a reacţionat aseară, pe site-ul oficial şi a transmis un comunicat pe această speţă, prin care pune la dispoziție un document din care rezultă că UTA nu este în niciun fel implicată în proces și, deci, nu riscă niciun fel de sancţiune.
Iată reacţia clubului UTA, venită pe site-ul oficial:
„Ca urmare a informațiilor apărute astăzi în media, clubul nostru pune la dispoziție comunicarea primită recent din partea Direcției Naționale Anticorupție, din care reiese clasarea AFC UTA Arad în cazul discutat.
În cazul în care orice angajat al clubului va fi găsit vinovat, vom lua măsurile care se impun. Din punctul nostru de vedere, angajații noștri se bucură de prezumția de nevinovăție și avem încredere că sentința le va fi favorabilă”.
Acuzaţiile aduse de DNA şi cum s-a încheiat acel sezon pentru UTA
Potrivit comunicatului emis miercuri de DNA, procurorii susțin că oficialii de la UTA au oferit sume de bani unor alte echipe pentru ca aceștia să își apere corect șansele în meciurile cu rivalele arădenilor la promovare. În mai 2017, reprezentanții lui UTA ar fi promis 70.000 de lei jucătorilor de la Foresta pentru a-și apăra corect șansele în meciul cu Sepsi și suma de 80.000 de lei sau 40.000 de lei către jucătorii Daciei Unirea Brăila pentru a nu pierde cu Sepsi, rivala arădenilor la promovare. Mai mult, arădenii ar fi oferit și 13.500 de lei unui arbitru. Procurorii au obținut un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană implicată în oferire de bani către Dacia Unirea Brăila. În sezonul 2016-2017, Sepsi a terminat pe locul 2 în Liga a II-a, cu 71 de puncte și a promovat în Liga 1. UTA a terminat pe trei, cu 66 de puncte, dar a ratat promovarea la baraj. Echipa din Sfântu Gheorghe a câștigat cele două meciuri în cauză, 3-0 cu Dacia Unirea Brăila (etapa 36) și 4-2 cu Foresta Suceva (etapa 35).
Gigi Becali, închisoare pentru o faptă identică!
Cazul celor de la UTA este asemănător cu „Dosarul Valiza”, în care Gigi Becali, patronul FCSB, a oferit suma de 1,7 milioane de euro pentru jucătorii de la U Cluj, ca să nu piardă meciul cu CFR în sezonul 2007-2008. Omul de afaceri a fost condamnat în iunie 2013 la trei ani cu executare. El se afla în închisoare, fiind condamnat definitiv în „Dosarul Schimbului de terenuri cu Armata” şi a fost eliberat în aprilie 2015. După decizia Tribunalului, FCSB a fost depunctată cu 7 puncte, U Cluj cu 6 puncte, iar Toni Doboş şi Gigi Becali au fost suspendați doi ani de pe toate stadioanele din România! Ulterior, după o lună de la prima decizie, Curtea de Arbitraj pentru Fotbal a anulat sentința.