Ziua în care putem afla noul calendar al campionatelor de fotbal
Răzvan Burleanu şi specialişti din cadrul FRF au luat parte, în cursul zilei de miercuri, la o ședință care a durat mai mult de trei ore, la care au mai participat reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, Ionuț Stroe și reprezentanții Ministerului Sănătății. Subiectul întâlnirii a fost legat de hotărârile anunțate zilele trecute, care i-au nemulțumit pe oamenii de fotbal din România, iar președintele FRF a dorit să primească clarificări în acest sens, dar a și solicitat modificări, precizând că fotbalul are o anumită specificitate și că jucătorii au nevoie de o perioadă corespunzătoare de antrenament, pentru a evita accidentările care pot apărea după această perioadă de inactivitate.
Potrivit surselor Digi Sport, s-a stabilit ca Federația să compună un set de cerințe și propuneri cu privire la modul în care ar trebui să se reia antrenamentele și competițiile de fotbal din România, cerințe care ar urma s fie discutate la începutul săptămânii viitoare, pentru a putea fi luată o nouă decizie.
„Dorim să putem începe activitatea şi aceasta este şi propunerea pe care noi am avansat-o MTS-ului, să începem antrenamentele în grupuri de câte 4 jucători pe 15 mai, imediat după ce se va ieşi din starea de urgenţă, astfel încât, treptat, pe data de 1 iunie să ne putem desfăşura antrenamentele comune pentru toate echipele.
Ne-ar fi foarte util să începem pe 15 mai fiindcă pe 25 mai trebuie să comunicăm către UEFA calendarul pe care îl propunem pentru reluarea competiţiilor interne„, spune preşedintele FRF, Răzvan Burleanu.
Cu toate că premisele sună bine, Răzvan Burleanu se teme că pot exista totuşi „sincope” în această relaxare a măsurilor. Astfel, preşedintele FRF a avansat două ipoteze.
„În momentul de faţă, dacă nu vom avea un feedback pozitiv din partea staffurilor fiecărei echipe din Liga 1 şi Liga 2, nu vom putea să începem înainte de 13 iunie. Dacă nu vom începe nici la 13 iunie, atunci cu siguranţă nu vom reuşi să finalizăm play-off-ul Ligii 1 lu Cupa României în actualul format.
Sunt două scenarii: unul depinde de UEFA, altul depinde de FRF: 1.Avem nevoie de o modificare a termenului de 20 iulie din partea UEFA, termen la care trebuie să comunicăm echipele care participă în competiţiile europene. 2.Ar trebui să identificăm o variantă de finalizare a Ligii 1 şi/sau Cupei României cu mai puţine meciuri.
Când mă refer la acest ultim scenariu, acesta are mari şanse de a fi aplicat, de exemplu, pentru Liga 2, unde, în mod normal, ar mai fi 14 etape, ceea ce este foarte mult pentru o perioadă scurtă de timp, fiindcă presupune câte două meciuri în fiecare săptămână.
Odată ce ne vom putea relua antrenamentele, după aceea vom avea această speranţă că ne vom relua competiţiile – implicit o bucată mică din ceea ce înseamnă că viaţa noastră normală – şi va fi mult mai clar. Pur şi simplu vom putea să redăm această parte mică din ceea ce înseamnă viaţa normală„, a mai precizat Burleanu.
Cert este că astăzi va avea loc o nouă videconferinţă între federali şi reprezentanţi ai cluburilor de fotbal din România, dar o decizie este greu de preconizat, mai ales că este în lucru acest nou set de propuneri specifice fotbalului, pe care FRF trebuie să îl prezinte specialiştilor de la Ministere.
Dacă acest set va fi avizat pozitiv, probabil la începutul săptămânii viitoare – termen destul de întârziat având în vedere apropierea datei de 15 mai – Răzvan Burleanu trebuie să iasă cu o poziţie oficială finală, pentru a anunţa calendarul campionatelor.