Cele mai mari premii din lumea sporturilor
Când vine vorba de premii acordate câştigătorilor competiţiilor sportive de top, sumele şi trofeele pot fi deseori incredibile. Chiar dacă pentru anumiţi competitori sau echipe titlurile şi trofeele simbolice ar avea o valoare mai mare decât premiile în bani, acestea din urmă sunt de asemenea luate în calcul, deseori fiind vorba despre milioane de dolari sau euro.
Caption: Impresionantele trofee din lumea fotbalului.
Campioni la fani, lideri la premii
Competiţia sportivă cu cea mai mare sumă de bani alocată este Liga Campionilor (UEFA Champions League). Această competiţie fotbalistică anuală este pe primul loc în clasamentul celor mai mari premii acordate către participanţi şi câştigători. Odată cu creşterea în popularitate a sportului de-a lungul timpului, a crescut şi miza pentru care se luptă echipele de club.
Suma totală ce va fi distribuită echipelor participante din 2018/2019 este de aproximativ 2.55 miliarde de euro, dintre care 2.04 miliarde vor fi alocate pentru Liga Campionilor şi Super Cupa UEFA iar restul de 510 milioane vor fi pentru echipele din Europa League.
Însă aceste sume nu reprezintă o surpriză pentru echipele ce participă în mod regulat la campionat, anul trecut, potul cel mare pentru câştigători ajungând până la 100 de milioane. Cea mai mare parte din acești bani reprezintă contracte cu posturi de televiziune din întreaga lume iar datorită numărului impresionant de fani, meciurile sunt difuzate în toate colţurile globului.
Super-maşini şi super premii
Pe locul doi în clasamentul celor mai mari premii acordate participanţilor se află renumita întrecere pe patru roţi – Formula 1. Fondul de premii ce va fi împărţit celor zece echipe până la finalul sezonului din acest an este de aproximativ 919 milioane de euro. Printre factorii care influenţează suma acordată fiecărei echipe se numără atât performanța realizată pe parcursul sezonului curent cât şi performanţele din trecut.
Datorită creşterii costurilor de organizare, suma de anul acesta este cu 47 de milioane mai mică decât cea de anul trecut. Acest aspect poate influenţa reducerea numărului de Grand Prix-uri în sezonul din 2019, momentan contractele semnate fiind doar 19 la număr.
Alte competiţii de zeci de milioane
În lumea boxului profesionist, când două nume grele se întâlnesc în ring, premiile sunt cu siguranţă pe măsura spectacolului. Spre exemplu, în urma victoriei împotriva lui Manny Pacquiao din 2015, Floyd Mayweather a plecat acasă cu peste 200 de milioane de euro. În vara anului trecut, odată cu atingerea impresionantului record de 50 – 0 în urma meciului versus Conor McGregor, suma câştigată de către Mayweather a fost de peste 250 de milioane.
Deşi turneele internaţionale de poker precum WSOP (World Series of Poker) sau SCOOP (Spring Championship of Online Poker) au pus la bătaie premii de peste 50 de milioane de euro, aceste sume nu pot fi comparate cu cele din turneele de fotbal de top. În urma competiţiei WSOP de anul trecut, câştigătorul Scott Blumstein a plecat acasă cu aproximativ 7 milioane din totalul de 58 de milioane alocate fondului de premii.
Dintre turneele de tenis, competiţia cu cel mai mare fond de premii de anul acesta este turneul US Open, având o sumă de aproximativ 43 de milioane de euro iar câştigătorii categoriei single primesc fiecare în jur de 3 milioane.
Diferenţele în ceea ce priveşte suma totală oferită în premii sunt direct proporţionale cu popularitatea fiecărui sport în parte şi cu siguranţă fotbalul este liderul absolut la nivel global când vine vorba de număr al fanilor, fapt confirmat şi de către incredibilele sume puse în joc.