Lucia Mihalache începe noul sezon competiţional în Cipru
Lucia Mihalache începe cu ambiţie şi mari speranţe 2015, anul care ar putea consemna, pentru ea, a treia calificare la rând la Jocurile Olimpice, după Beijing 2008 şi Londra 2012! Performanţă cu care puţini sportivi se pot mândri în carieră. Ca de obicei, talerista de la CSM Arad începe noul an în Cipru, unde va susţine un stagiu de pregătire şi apoi va participa la un prim Grand Prix. „Miercuri plec în Cipru şi mă pregătesc acolo până în 9 februarie. La sfârşitul lunii martie cred că voi participa la Cupa Mondială de la Al Ain, din Emiratele Arabe Unite”, ne-a declarat arădeanca, care îl are antrenor pe Attila Ciorba.
Ţinteşte locul cotă pentru Rio!
Marele obiectiv al sportivei CSM-ului este calificarea la Rio, iar „biletele” spre Brazilia nu sunt deloc uşor de procurat: „Este anul în care îmi doresc şi pot să obţin locul cotă de calificare. Pentru asta am nevoie de o clasare în finala probei la Europene, Mondiale sau Cupe Mondiale. Concurenţa este foarte puternică, ca şi cifră ar trebui să mă situez undeva la 71-72”, mai spune „Puşa”. În talere depinzi de mulţi factori pentru a reuşi performanţe, începând de la puşcă şi poligoanele în care tragi până la vreme, de multe ori capricioasă:
Trage iar cu puşca norocoasă
„Nici un poligon nu este uşor, cifrele depind mult de dificultatea acestora. Am o problemă cu puşca Beretta, pe care am trimis-o în Italia pentru reparaţii. Acum trag iar cu cea veche, cu care am obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing şi Londra. Chiar mi-a spus antrenorul că în tot răul e şi un bine, poate aşa mi-e dat, asta e arma mea norocoasă!” Locul 10 este cea mai bună performanţă a Luciei Mihalache la Jocurile Olimpice, obţinută în Beijing.
Pe urmele recordurilor
Născută la Arad, în oraşul în care în 1831 se puneau bazele primei asociaţii de tir din România, Lucia Mihalache, 47 de ani, a fost decana de vârstă a delegaţiei olimpice de la Londra, din 2012. La Rio, ea are toate şansele să îl egaleze pe Ioan Toman, care în Beijing, în 2008, participa în concursul de tir la 49 de ani. Recordul absolut pentru un sportiv român este însă departe: cel mai vârstnic olimpic a fost canotorul Ladislau Lovrenski, care, în 1988 la Seul, concura la 56 de ani.