UPDATE: România, din nou o forţă! Dodean e în finala europeană

UPDATE: România, din nou o forţă! Dodean e în finala europeană

UPDATE:  Reprezentativa feminină de tenis de masă a României s-a calificat astăzi, în stil mare, în finala Campionatelor Europene pe echipe din Luxemburg!

După 3-0 în sferturi cu Portugalia, victorie care le-a asigurat deja medalia continentală, “tricolorele” au spulberat în semifinale Rusia, scor tot 3-0 la general, după o nouă demonstraţie de forţă a fetelor pregătite de Viorel Filimon. Numărul 1 al naţionalei noastre, Eliza Samara, a avut ceva emoţii cu Yana Noskova, 3-2 la seturi (9,-6,-1,7,6), pentru ca în al doilea meci, arădeanca Daniela Dodean-Monteiro să facă un meci perfect şi să nu îi dea nici o şansă liderului rusoaicelor, Polina Mikhailova, 3-0 (6,7,9). Încă o victorie mare la European a jucătoarei de la CSM Arad, care după ce ieri s-a impus cu 3-2 în faţa vicecampioanei continentale Yu Fu, acum a spulberat una din cele mai bune apărătoare din Europa, care până acum câştigase tot la această ediţie! În ultimul meci al semifinalei, Bernadette Szocs şi-a făcut foarte bine treaba, revenind de la 0-1 la seturi şi câştigând apoi cu 3-1 (-15,11,7,5).

Dodean, în formă maximă în semifinală 
În cealaltă semifinală, campioana “en-titre” Germania, cu trei chinezoaice naturalizate în lot, a întors fabulos soarta meciului, câştigând cu 3-2 la general, după ce la un moment dat Olanda avea 2-1 la meciuri şi 2-0 la seturi în meciul patru! Finala dintre Germania şi România se joacă duminică (vom reveni cu ora meciului) şi va fi transmisă în direct de TVR. Nemţoaicele, practic o naţională made in China, au un important ascendent moral asupra fetelor noastre, câştigând ultimele două finale europene cu România, 3-1 în 2013 şi 3-0 în 2015. Cu Han Ying în efectiv, numărul 9 mondial şi prima jucătoare a Europei, secondată de conaţioala Shaona Xian, şi ea una din cele mai redutabile jucătoare a lumii, Germania porneşte şi mâine din postură de mare favorită.
Spargeţi şi zidul chinezo-german!
Eliza Samara, Daniela Dodean-Monteiro, Bernadette Szocs, Adina Diaconu şi Irina Ciobanu sunt pregătite, însă, să dea marea lovitură şi să scrie cu adevărat istorie. Generaţia minunată a României râvneşte de mai bine de un deceniu la aur, iar chinezoaicele au arătat destule slăbiciuni la această ediţie a Europenelor, mai ales în semifinala cu Olanda. De nouă ori finalistă în istorie, România a mai pierdut de două ori în ultimul act al Europenelor în faţa Olandei, în 2010 şi 2011, dar e demult campioana morală a continentului, batavele având şi ele la acea vreme două chinezoaice de top în lot. Va fi a cincea încercare a României, în ultimii şapte ani, de a pune mâna pe trofeul european, ultimul succes tricolor datând de 12 ani, din 2005.

Reprezentativa feminină de tenis de masă a României a dispus, astăzi, cu 3-0 de Portugalia, într-un meci contând pentru sferturile de finală ale Campionatului European pe echipe din Luxemburg. În confruntarea încheiată de doar câteva minute, arădeanca Daniela Dodean-Monteiro, locul 47 în lume şi a 13-a jucătoare a Europei, a deschis drumul spre semifinale şi implicit spre medalia continentală , cu un meci de zile mari, împotriva numărului 1 al lusitanelor, chinezoaica Yu Fu, dublă vicecampioană europeană de simplu – în 2015 şi 2016, acum pe locul 39 mondial. Condusă cu 1-0, Dodean a revenit spectaculos şi a câştigat următoarele două seturi, la 7 şi la 6, impresionând în primul rând din punct de vedere tactic. Valoroasa asiatică nu a cedat şi a egalat la seturi, câştigând la 5, pentru ca decisivul să fie cu adevărat dramatic. Condusă cu 1-5 şi 6-9, arădeanca a reuşit să revină incredibil în meci, câştigând cinci meci la rând şi impunându-se la 9. Victorie extrem de preţioasă atât pentru Daniela Dodean (CSM Arad) cât şi pentru naţionala României, care e neînvinsă, până acum, la Campionatul European!
Victorie împotriva vicecampioanei continentale
A urmat la masă liderul naţionalei noastre, constănţeanca Eliza Samara, locul 28 mondial şi pe 6 în Europa, care a câştigat tot cu 3-2 (-6, 4, 3, -11, 9) la seturi, şi ea la 9 în setul decisiv, împotriva lui Shao Jieni, a 85-a jucătoare a lumii. Ultimul meci al înfruntării a fost mai mult un antrenament al mezinei Bernadette Szocs, aflată pe poziţia a 54-a mondială, care nu a avut nici un fel de probleme în faţa Leilei Oliveira, 3-0 la seturi (2, 4, 7). Cu trei victorii clare în grupa de la European, împotriva Olandei, Cehiei şi Luxemburgului şi una în sferturi, categorică cu Portugalia – reprezentativă cu două chinezoaice în lot – “tricolorele” au asigurată medalia de bronz. Însă nu vor să se oprească aici: mâine urmează semifinala cu Rusia, învingătoare cu 3-1 în faţa Ungariei, ocazie de a demonstra încă o dată forţa tenisului de masă românesc.
România – Rusia, sâmbătă, în semifinale!
Dodean, Samara şi Szocs ţintesc a noua finală continentală pentru România, din istoria Campionatelor Europene, doar trei fiind câştigate de “tricolore”, ultima în 2005. Ar fi frumos, ca după 12 ani, să ne putem bucura iar de un titlu european, dar şi medalia e deja o performanţă de excepţie, tot mai rar întâlnită în sportul românesc de echipă. În cealaltă semifinală a Europenelor se înfruntă Olanda, 3-2 în sfertul de finală cu Austria şi Germania, 3-0 cu Polonia, nemţoaicele fiind şi în acest an mari favorite la aurul european, avându-le în componenţă pe chinezoaicele Han Ying şi Shan Xiaona.

Tags:
dodean

About sportivu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *