Ovidiu Haţegan a fost desemnat de UEFA să arbitreze la Euro 2016

Ovidiu Haţegan a fost desemnat de UEFA să arbitreze la Euro 2016
0 comments, 15/12/2015, by , in Fotbal, Ultimele stiri

Ovidiu Haţegan a fost selectat de UEFA printre cei 18 arbitri care vor oficia la turneul final al Campionatului European de fotbal din Franţa, el devenind primul central român care va conduce meciuri la o competiţie majoră după Ioan Igna, la Euro-1988.

Alături de Haţegan, vor mai conduce meciuri de la Euro-2016 următorii arbitri: Martin Atkinson (Anglia), Felix Brych (Germania), Cuneyt Cakir (Turcia), Mark Clattenburg (Anglia), William Collum (Scoţia), Jonas Eriksson (Suedia), Serghei Karasev (Rusia), Viktor Kassai (Ungaria), Pavel Kralovec (Cehia), Bjorn Kuipers (Olanda), Szymon Marciniak (Polonia), Milorad Mazici (Serbia), Svein Moen (Norvegia), Nicola Rizzoli (Italia), Damir Skomina (Slovenia), Clement Turpin (Franţa) şi Carlos Velasco Carballo (Spania).

Brigăzile de arbitri vor fi formate dintr-un central, doi asistenţi şi doi arbitri adiţionali. Majoritatea asistenţilor şi adiţionalilor va fi din aceeaşi ţară cu centralul. Brigăzile de arbitri vor fi anunţate în februarie 2016. Toţi arbitrii vor participa la mai multe stagii de pregătire până la turneul final.

Sunt foarte mari șanse ca România să trimită la Euro și doi asistenți și doi arbitri adiționali, în condițiile în care UEFA a anunțat că în majoritatea cazurilor, brigăzile vor fi compuse din arbitri din aceași țară.

În vârstă de 35 de ani şi arbitru FIFA din 2008, Ovidiu Haţegan, care a debutat în Liga I în 2006, a fost promovat la 21 iulie în categoria Elite, prima grupă valorică a arbitrajului european. România are astfel pentru prima dată de la inaugurarea noului sistem de clasificare a arbitrilor un reprezentant în cea mai importantă categorie a UEFA.

În acest sezon, Haţegan a arbitrat trei meciuri din grupele Ligii Campionilor, Dinamo Zagreb – Arsenal, scor 2-1, Şahtior Doneţk – Malmo, scor 4-0, şi Benfica – Atletico Madrid, scor 1-2. De asemenea, el a condus două meciuri din preliminariile Euro-2016, Georgia – Scoţia, scor 1-0, şi Macedonia – Ucraina, scor 0-2.

România a avut ultima oară un arbitru la un turneu final la Cupa Mondială din 1998, în Franța, unde a oficiat ca asistent Nicolae Grigorescu.

Turneul final al Campionatului European din Franţa, la care participă şi echipa României, se va disputa în perioada 10 iunie – 10 iulie 2016. Arbitrii vor ajunge în Franţa la 6 iunie.

Sursă: digisport.ro

About sportivu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *