Luptă încinsă pentru supremaţie în baschetul feminin: Sepsi, Alba şi Aradul pornesc favorite, Târgovişte şi Satu Mare – în linia a doua

Luptă încinsă pentru supremaţie în baschetul feminin: Sepsi, Alba şi Aradul pornesc favorite, Târgovişte şi Satu Mare – în linia a doua
0 comments, 11/09/2013, by , in Baschet, Ultimele stiri

Cu un buget pentru sezonul viitor de 230.000. de euro, CSU Alba Iulia se înscrie, alături de Univ.Goldiş ICIM şi Sepsi  Sfântu Gheorghe, în lupta pentru campionat şi Cupa României. Echipa antrenată de sârbul Miroslav Popov s-a întărit destul de bine în vară, lotul fiiind echilibrat şi alcătuit din româncele Anemarie Părău, Ildiko Nagy, Alexandra Uiuiu şi Larisa Toma, sârboaicele Sasa Cadjo şi Jovana Vukoje, americancele Chastity Reed, Tiffany Brown, Jessika Bradley şi Breanna Salley, plus junioarele Sica Cuzic, Mihaela Gherman şi Andreea Beldian. Alba Iulia s-a reunit devreme, a făcut un stagiu pe litoral, iar recent s-a întors neînvinsă din Serbia, unde a disputat cinci meciuri amicale.

Părău la Alba, americancă de WNBA la Sepsi

O altă grupare solidă, care se numără printre favoritele la titlu, este Sepsi Sfântu Gheorghe, singura reprezentantă a României în sezonul viitor al EuroCup. În judeţul Covasna au ajuns jucătoare valoroase, iar achiziţia de top a echipei antrenate de Deri Csaba este fundașul echipei profesioniste din WNBA, New York Liberty, americanca Samantha Prahalis. Tot la Sepsi, unde se vorbeşte de cel mai mare buget din campionat, undeva peste 300.000. de euro, vor juca americancele Sarina Simmons, care vine din NCAA, de la Marguette şi Jasmine Watson, din acelaşi campionat universitar american, dar de la UMASS Massachusetts, sârboaica Zorica Mitov, fostă componentă a Craiovei, bosniaca Lejla Bejtic, ex-Sportul şi componentă a naţionalei din 2005, suedeza Kalis Loyd, jucătoare de naţională, care ultima oară a jucat în colegiul universitar american, pentru Lamar Cardinals, plus Elena Dincă, care şi-a prelungit contractul, Gabriela Cursaru, venită de la Olimpia Braşov şi Andrea Sinka.

A renăscut Târgoviştea: Stoenescu şi Green la CSM, Fleşeriu antrenor

Dacă în vară se vorbea despre o iminentă desfiinţare a echipei feminine de baschet din Târgovişte, nimeni alta decât marea rivală a campioanei Univ.Goldiş ICIM, iată că începutul toamnei aduce veşti bune pentru vicecampioana “en-titre”. Refinanţată de autorităţi cu 500.000. de lei, formaţia din cetatea Chindiei s-a regrupat şi după numirea în funcţia de antrenor a lui Dan Fleşeriu, fost la Satu Mare, oficialii dâmboviţeni au declanşat o adevărată ofensivă pe piaţa transferurilor. Conform site-ului oficial al celor de la CSM, au semnat, până în acest moment, patru americance: Britney Jones, ultima oară în Islanda, la Fjolnir, Lenita Sanford, care vine de la Work Force (Ungaria), Porsche Poole, de la Hapoel Petah Tikva (Israel) şi ex-arădeanca Porchia Green, care ultima oară a jucat în Cehia, pentru Slovanka MB. Unguroaica Fanni Hutlasa, de la Peac Pecs, plus româncele Kirberg, născută în Germania, Stoenescu, şi ea ex-ICIM şi Huţanu, completează lotul celor din Târgovişte.

Tarţa şi Cutaş sub comanda lui Eleş, la Satu Mare

Tot o echipă în regrupare este şi CSM Satu Mare, care din sezonul viitor va fi condusă de pe banca tehnică de Petru Eleş, cunoscut în lumea baschetului ca şi agent acreditat FIBA. Eleş este originar din Satu Mare, iar în trecut a mai activat la CSM în calitate de manager, iar la Alba Iulia ca şi preşedinte. În nord-vestul ţării au ajuns Eniko Tarţa şi Bianca Voica, care vin de la Alba Iulia, Mihaela Adi, de la “U” Cluj, Cristiana Cutaş, ultima oară la Univ.Goldiş ICIM Arad, plus americancele Tabytha Wampler, de la Sepsi şi Kortni Jones, care vine din NCAA, de la Middle Tenneesse, ea fiind debutantă în Europa. La Satu Mare, cu un buget de aproximativ 700.000. de lei, au rămas pe loc Andreea Orosz, Monica Ivan, Diana Moldoveanu şi Anita Nagy, iar lotul este completat cu trei junioare de 16 ani, Andra Meşte, Valentina Bolba şi Teodora Vasile. Dacă Alba Iulia şi Sepsi şi-au manifestat, oficial, intenţia de a ataca titlul, la Târgovişte şi Satu Mare se vorbeşte de obiective modeste, şi anume calificarea în play-off.

ICIM merge tot pe mâna americancelor, dar cu Araujo la cârmă

Campioana “en-titre” Univ.Goldiş ICIM se reuneşte luni, 16 septembrie, dată când vom afla şi ce îşi propune Aradul. Privind peste transferuri şi lot, la prima vedere mai slab ca în sezonul trecut (Risper, Givens şi Wirth fiind pierderi mari, greu de înlocuit), este clar că noul antrenor, portughezul Jose Araujo, va avea o misiune grea. În evidenţă ies numele americancelor Jence Rhoads, adusă de Sfântu Gheorghe, Laura Broomfield, care vine de la campioana Portugaliei, Alges, Monica Engelman şi Destiny Williams, ultimele două debutante în Europa, ce vin din NCAA. Monica Brosovszky şi Suzana Milovanovic asigură garda veche, din sezonul trecut, iar în rest avem cinci românce, majoritatea tinere (Mercea, Moraru, Crăciun, Mantea şi Manea), care cu greu îşi vor găsi locul în echipă. Cu un buget de aproximativ 190.000. de euro, Aradul va încerca să reediteze performanţele obţinute în anii trecuţi. Lupta pentru supremaţie în baschetul feminin se anunţă însă destul de echilibrată şi încinsă, noul sezon urmând să debuteze pe 5 octombrie.

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *