Haţegan va arbitra şi la Jocurile Olimpice de la Rio

Haţegan va arbitra şi la Jocurile Olimpice de la Rio
0 comments, 03/05/2016, by , in Fotbal, Ultimele stiri

Ovidiu Haţegan a mai primit o veste bună. După ce va fi la centru la Euro 2016 (primul român prezent la un turneu final după Nicolae Grigorescu, 2000), arbitrul va conduce meciuri şi la Jocurile Olimpice de la Rio. “Centralul” va fi însoţit de asistenţii Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe, anunţă fifa.com.

Haţegan se află printre cei cinci arbitri din Europa care vor ajunge la Rio, alături de Cuneyt Cakir, Sergey Karasev, Mateu Lahoz şi Clement Turpin. Lista totală cuprinde 18 “centrali”.

Haţegan va deveni astfel primul arbitru român care va participa la Jocurile Olimpice, după o pauză de 32 de ani. Ioan Igna a fost prezent la Olimpiada din 1984 de la Los Angeles. De asemenea, acesta va deveni al treilea arbitru care va conduce un meci la JO, primul fiindNicolae Niţescu, în 1964 (Tokyo).

Igna (75 de ani) a mai fost prezent şi la Cupa Mondială din 1986 (Mexic), unde a condus inclusiv un meci din faza “sferturilor” (Brazilia – Franţa). De asemenea, fostul arbitru a fost la centru şi la semifinala Campionatului European din 1988 dintre Germania de Vest şi Olanda, dar şi la returul finalei Cupei UEFA (1987) dintre Goteborg şi Dundee United.

“Mă bucur foarte mult pentru decizia celor de la FIFA, care trimit brigadă de la noi şi la Jocurile Olimpice. A contat caracterul şi seriozitatea dovedite de-a lungul timpului de Ovidiu şi sunt convins că va face meciuri bune şi la Euro, şi la Olimpiadă. Îi urez, ca român, nu că-i arădean de-al meu, mult, mult succes! Lui şi celorlalţi arbitri care merg la aceste turnee finale”, a spus Ioan Igna, ultimul reprezentant al României la JO.

Întâmplător sau nu, Igna s-a aflat printre mentorii lui Ovidiu Haţegan. “Nu revendic descoperirea lui Haţegan. În urmă cu destui ani, când eram preşedinte la CCA, Mircea Todericiu, coordonatorul de la Arad al arbitrilor, m-a sunat să mă întrebe dacă nu am vreme să trec pe acasă să văd un meci pentru că are un arbitru de mare perspectivă.

După câteva săptămâni jucau locul 1 cu locul 2, Gloria Arad cu Nădlac, şi am fost la acea partidă. Întâmplarea făcea ca şi Mircea Neşu să fie delegat la un meci jucat de UTA şi am mers împreună. La amândoi ne-a plăcut foarte mult tânărul Ovidiu Haţegan. A mai făcut şi greşeli, dar era evident că are perspective excelente şi, personal, m-a impresionat mereu la el că nu ia decizii în compensaţie”, a povestit Igna.

Şi arbitrajul feminin din România va avea reprezentanţi în Brazilia: Teodora Albonşi Petruţa Iugulescu vor oficia partide din competiţia feminină.

Turneul Olimpic se va desfăşura în perioada 3-21 august 2016, finalele masculine şi feminine având loc pe celebrul stadion Maracana. Restul meciurilor se vor disputa pe un total de şapte stadioane.

Sursă: digisport.ro

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *