Din albumul de glorie al începuturilor: UTA, amintiri cu Partizan!

Din albumul de glorie al începuturilor: UTA, amintiri cu Partizan!
0 comments, 11/05/2020, by , in Uncategorized

UTA contiună să îşi amintească de vremurile de glorie, iar prin intermediul site-ului oficial al clubului vă oferim alte informaţii şi fotografii din vremurile de glorie ale „Bătrânei Doamne”.

Câteva secunde cu primii mari campioni ai Bătrânei Doamne!

În toamna anului 1947, campioana en-titre a României, ITA, era la București pentru un turneu puternic. Lângă echipa arădeană mai erau Partizan Belgrad (Yugoslavia) și SC Csepel (Ungaria), plus bucureștenele CFR și Ciocanul.

Turneul a purtat denumirea ”Cupa Sindicală Balcanică” și a făcut parte din Săptămâna prieteniei româno-sovietice. Nu insistăm asupra aspectului politic, fiecare perioadă a avut regulile ei. Pentru suflarea utistă, turneul are altă însemnătate: la peste șapte decenii distanță, vedem primele imagini video – descoperite cel puțin până acum – în care e surprinsă echipa noastră! Preț câteva zeci de secunde, marii campioni din prima echipă a ITA-ei apar în fața noastră!

Ziua întâi

Miercuri, 3 noiembrie 1947, de la ora 15:00, pe stadionul Giulești, în fața a 12.000 de spectatori, ITA a întâlnit Partizan. Yugoslavii, cu starurile Bobek și cei doi Ceaikovski în formație, au fost mai puternici și au câștigat cu 2-0. Meciul l-a arbitrat Ștefan Alexandru, iar golurile le-au semnat Bobek (48) și Mihailovici (76).

ITA: Marki – Slivăț, Farmati – Reinhardt, Pall, Băcuț – Kovacs, Stiebinger (Zeană, Petschovsky), Bonyhadi, Mercea, Dumitrescu.

Partizan: Sostarici – Brozovici, Ciolici – Ceaikovski  I, Firm, Iovanovici – Mihailovici, Bobek (Atanatkovic), Jezerkici, Ceaikovski II, Simonovski.

Ziua a doua

Duminică, 7 noiembrie, de la ora 13:15, ITA a apărut pe stadionul ANEF alături de cei de la Csepel. În rândurile trupei maghiare se regăsea Bela Marosvari, cunoscut în România cu numele Adalbert Marksteiner, făcuse carieră la Ripensia, iar în carieră trecuse și pe la Olympia Arad! Meciul l-a câștigat ITA cu 4-1, chiar Marosvari a înscris pentru Csepel (6), în vreme ce pentru roș-albi marcaseră Bonyhadi (2, 60, 85) și Kovacs (85). Arbitrul meciului: Mihail Gorcea

ITA: Marki – Slivăț, Vass – Reinhardt, Pall, Băcuț – Kovacs, Petschovsky, Bonyhadi, Mercea, Dumitrescu.

Csepel: Szekeres – Redei, Konya – Kircs, Nagy, Rakoczi – Szentessy, Marosvari, Imre, Keszthely, Fenyvesi.

Turneul s-a încheiat cu victoria celor de la Partizan, care învinseseră Ciocanul cu 5-1, apoi pe CFR cu 3-0. Și încă un amănunt: ITA, Csepel și Partizan au devenit campioane la capătul acelui sezon! (uta-arad.ro)

Fotografii: albumele lui Andrei Mercea, Ludovic Bonyhadi și Nicolae Dumitrescu

Traducere din maghiară: Andreea Mercea

Concept: Călin Giurgiu (UTA în culori), Radu Romanescu (UTA Media Design)

About Calin Moga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *